Přístav 18600: Oáza uprostřed karlínské divočiny

Autor: Barbora Votavová
Datum: 1. 7. 2019
Foto: Bára Votavová

Venkovní zahrádku s výhledem do zeleně, aby člověk v tom betonovém městě pohledal. Tak sledujte!

Karlín kdysi býval zaprášenou a nehezkou čtvrtí, jejíž omšelou atmosféru dorazily velké povodně v roce 2002. Pohroma však této části Prahy pomohla se vzchopit a ožít, jak ji známe dnes. Jedním z míst, které Karlín zvelebují a kvůli kterému se tady schází celá Praha, je Přístav 18600, poklidný ráj uprostřed města.

Přístav je společný projekt několika přátel, kteří se rozhodli proměnit karlínský břeh a udělat z něj pěkný a příjemný prostor. Volně přístupný park se v letní sezóně mění v sociálně-kulturní centrum, kde se konají akce všeho druhu, dětské hřiště a kavárnu/pivní zahrádku pod širým nebem.

Každoročně se tu pořádá soutěž pro architekty do 35 let, díky které tu postupně přibyl betonový ztracený nábytek, drobná lešeňová “hrotírna” nebo viniční altán s vyhlídkou na Holešovice. Děje se tady toho ale mnohem víc! Včetně koncertů, zajímavých debat, přednášek, dětských akcí nebo soukromých oslav.

Ale to hlavní, oč tu běží, je venkovní bar Maják, který je vestavěný do lodního kontejneru. Otevřeno má zhruba od konce dubna až do konce září, každý den ve 12 hodin a zavírá kolem 23 hodin. Můžete si sem tak skočit na odpolední poobědový drink nebo to v práci zapíchnout dřív a jít si užít léto u řeky. Rušno je tu především navečer, ale i o víkendu, kdy tu potkáte spoustu cyklistů, rodiny s dětmi nebo pejskaře.

Bar Maják má vskutku bohatou nabídku všemožných drinků – od jedinečného karlínského piva Křižík 11°, přes domácí i lahvové limonády, až po kávu nebo čaje. V Přístavu si můžete také vychutnat populární Club Mate, různé cidery nebo kvalitní vína. Dokonce i něco malého k snědku se tu najde. Ale pokud by vám pytlík brambůrek nestačil a toužíte po něčem větším, doporučujeme si přímo na místě vypůjčit gril.