Galerie pod širým nebem je v kurzu

Autor: Filip Linhart
Datum: 11. 12. 2019
Foto: Ondřej Karásek

Známý fotograf svoji fotku na plot nepověsí. Říká kdo?

Vánoční stromek na Staromáku už mnozí z vás asi viděli. Jo, je to každý rok to samé. Co ale rozhodně stejné není, je plot v areálu River City Prague. V naší open air galerii se poslední letošní instalace zhostil přední český fotograf Ivan Pinkava. A protože vám dlužíme ještě medailonek legendy streetartu, jejíž graffiti je na plotě už nějaký ten pátek, představíme vám oba uznávané umělce společně.

Ivan Pinkava. Na pražské FAMU vystudoval obor fotografie a od devadesátých let pravidelně vystavuje v Čechách i ve světě. Vydal řadu autorských monografií: Dynastie, Heroes, Ivan Pinkava (v edici Fototorst) a knihu Remains jako katalog pro bilanční výstavu v muzeu Katzen v USA. Jeho tvorba je zastoupena také v řadě zahraničních publikací.

Autor: Ivan Pinkava

Ivan Pinkava si vytvořil svébytný vizuální jazyk, který lze ztotožnit s jeho vlastním uvažováním o světě. Cíleně vstupuje do ustálených ikonografických situací, aby je pozměnil, zpřeházel nebo jim nechal vyniknout v jiném osvětlení. Někde zasahuje nepatrně, jinde naopak radikálně.

Mezi jeho poslední výstavy patří Vitální kolaps v Museu Kampa, Napřed uhořet v Galerii výtvarného umění v Ostravě, Antropologie ve Fait Gallery Brno nebo projekt Categories of Fiction pro pekingskou See+gallery. Jeho práci najdete také třeba na Instagramu @ivanpinkava. V areálu River City Prague najdete fotografii s názvem Moonshine.

Autor: Ivan Pinkava

Phoe. Mág, ezoterik a kosmický writer. Mluvit s ním o antistylech, dekompozici, neestetice nemá vůbec cenu. Každé dílo má podle něj mít prostě pevnou strukturu písma. Fill in, obtah, linky, lesky a pozadí – to je pro něj v graffiti svaté. V těchto mantinelech písma se pohybuje a nehodlá je opustit. Potvrzuje to na svých stěnách, kde ho můžete potkat a vidět malovat dlouhé hodiny a dny. Čas pro něj naprosto neexistuje. Phoe patří do party WHS a to jsou bombeři první třídy! Což znamená, že se věnují mnohočetným dílům v jednom prostoru či koridoru.

WHS crew je skupina streetartistů fungující od roku 1996, která ve své době kralovala pražským ulicím. Obrovské chromy WHS se objevovaly po všech dálničních nadjezdech, mostech a sloupech nezadržitelným tempem. Co jsou chromy? Grafika s využitím dobré krycí vlastnosti stříbrné barvy pro výplň, doplněná kontrastní konturou.

Autor: Phoe

Chcete být v obraze? Sledujte novinky o plotu a umělcích na www.rikakdo.cz v kategorii Art nebo na stejnojmenném Facebooku.