Miloš Čermák: 10 věcí, které byly ještě nedávno úplně normální, ale dnes jsou urážlivé, a tudíž zcela nepřijatelné

Autor: Miloš Čermák
Datum: 30. 1. 2020

1) Neříkejte lidem, že jste vysocí.

Víte, jak to deprimuje lidi, kteří vysocí nejsou? Nebo jsou dokonce… ani se mi nechce to hrozné slovo napsat… malí? Jak v pořadu Tonight Show Jimmyho Fallona letos v lednu prohlásila komička Carmen Lynchová: „Jsem vysoká 182 centimetrů. Což znamená, že jsem vysoká. Ne, promiňte, vlastně vysoká se nesmí říkat. Jsem virtuálně obézní.“

2) Proboha, obézní se taky nesmí říkat! Ani to, že je někdo tlustý!

Urážlivé je už to, že vůbec existují hubení lidé. Kdyby byli trochu citlivější a pozornější, tak přiberou, aby svými postavami tlusté lidi nestresovali. (Mimochodem, podle výzkumu mezi americkými praktickými lékaři jsou silnější a méně sportovně vyhlížející lékaři u pacientů oblíbenější a mají v průměru vyšší příjmy!). „Obezita není chyba jednotlivce, nýbrž společnosti,“ razí celkem originální myšlenku americká aktivistka za práva lidí s nadváhou Virgie Tovarová.

3) A neměli byste lidem říkat ani to, že jsou oškliví.

Wisconsinská univerzita v americkém městě River Falls zařadila slovo „ošklivý“ na seznam těch, jejichž používání by si studenti měli rozmyslet. Koncept ošklivosti totiž vychází z pojetí krásy, který je spojován s pocity rasové nadřazenosti a rasismem. V příručce, kterou si mají přečíst všichni noví studenti, se seznam nevhodných slov vysvětluje takto: „Někdy říkáme věci, aniž si uvědomíme, jaký dopad mohou mít na druhé.“ Zejména na ty ošklivé… ale to se tam už nepíše.

4) Dále byste nikomu neměli říkat, že je: kretén, imbecil, dement, retard, idiot, maniak, blbec, invalida či blázen.

Zejména když to myslíte metaforicky. (Jak taky jinak, že ano, vy retardi?!) Kompletní seznam najdete na Wikipedii v hesle „Seznam termínů, které jsou spojeny s nějakým postižením a používají se v negativním významu“.

5) Nebavte se v práci o sportu.

Ano, řeč je o vás, sobeckých mužích, kteří se navzájem zásobujete svými nudnými postřehy z fotbalových zápasů Slavie, Arsenalu či dalších populárních týmů. Jak londýnským Timesům řekla britská expertka na top management, ženám to je nepříjemné. Buď se bavte o něčem, do čeho se můžou zapojit všichni (já nevím, třeba nadávejte na Zemana nebo řešte, jestli ještě někdy bude v Praze padat sníh), a když vás nic nenapadne, tak prostě držte klapačku.

6) Neradujte se, když ve sportu zvítězíte.

Nechte své emoce rozehrát maximálně UVNITŘ. Na tváři nasaďte smutný výraz, vyjadřující vaše nekonečné pochopení pro soupeře, kterého jste tak nesportovně porazili. Mohli byste totiž dopadnout podobně jako americký ženský fotbalový tým na mistrovství světa v roce 2019. Po vítězství 13:0 nad Thajskem mu mnozí vyčítali: a) že gólů daly fotbalistky zbytečně moc, b) že se po každém gólu zbytečně moc radovaly.

7) Neseďte v prostředcích MHD s roztaženýma nohama.

Týká se to tedy zejména mužů, byť je jasné, že omezovat kritiku tohoto zlozvyku na jedno z mnoha pohlaví by byl donebevolající sexismus. Newyorské metro už v roce 2014 mělo kampaň, kterou se snažilo tento zlozvyk cestující odnaučit. Ze dvou důvodů: že takto sedící muži zabírají víc než jen jednu sedačku (méně důležité) a že tím nonverbálně dokazují svoji dominanci okolí, zejména ženám (důležité!). Anglicky se tomu říká „manspreading“. Neplést s dalších hnusným zlozvykem, kterým je „mansplaining“. Tak se říká tomu, když se muži snaží vysvětlit něco ženám (například to, jak funguje jaderná elektrárna nebo jak se zajíždí na parkovací místo u chodníku), a dělají to jen proto, aby je ponížili.

8) Nechvalte ženám boty.

Tak to aspoň stojí v pravidlech univerzity v Severní Karolíně, která pochvalu bot zařadila na seznam tzv. mikroagresí.

9) Nezjišťujte, odkud lidé PŮVODNĚ nebo VE SKUTEČNOSTI jsou.

Chápete? Na poradu přijde nová kolegyně a vy se jí zeptáte, odkud je. „Z Teplic,“ řekne. „Hm,“ přikývnete hlavou, „ale odkud PŮVODNĚ?“ Protože je Asiatka, rozumíme si. A vy chcete slyšet historku o jejích rodičích, kteří přijeli v osmdesátých letech z Vietnamu a dodnes mají v Teplicích večerku. I v tomto případě jde o tzv. mikroagresi. A jde o jednu z frází, na kterou by se měli zaměřit členové „antimikroagresivního týmu“, který se podle informací v tisku rozhodla v lednu 2020 vybudovat univerzita v anglickém Sheffieldu. Rekrutuje zhruba dvacet studentů, kteří budou dostávat plat necelých deset liber na hodinu za to, že budou chodit mezi ostatními a zúčastňovat se jejich konverzací. A když budou svědky nějaké mikroagrese, tak mile a autoritativně vysvětlí, proč je to špatné.

10) Nehrajte si na indiány.

Protože s pérem na hlavě nejenže vypadáte jako pitomci, ale navíc urážíte původní obyvatele Severní Ameriky, vyhlazené přistěhovalci. Nezapomeňte, že Vinnetou není nic víc než vlhký sen německého podvodníka a lháře. A pokud jste kanadským premiérem, rozhodně se nepřevlékejte na Halloween za černocha, protože si tím způsobíte spousty problémů. A jen barevné ponožky a tolerance ke všem genderům vás uchrání od toho, abyste museli rezignovat.