Žádná galerie není otevřená. Říká kdo?

Autor: Filip Linhart
Datum: 8. 4. 2020
Foto: Ondřej Klíma

Nechat pověsit svoje dílo na plot? To chce odvahu. Ta rozhodně nechybí ženám, které se do našeho projektu zapojily. Tou první je fotografka Alžběta Jungrová, která při mačkání spouště zažila víc adrenalinu než kdejaký superhrdina. Druhou ženou je Věra Nováková, manželka zesnulého malíře Pavla Brázdy, díky které je naše open air galerie bohatší o jeden z jeho skvělých obrazů.

Galerie pod širým nebem přibližuje umění i divákům, kteří výstavy běžně nenavštěvují. Už teď je plná různorodých kousků od velikánů české výtvarné scény. Každé dílo půjde později do dražby, kterou zaštítí spolek Hladové zdi. Ten finanční prostředky získané v aukci využije na další projekty ve veřejném prostoru. „Snahou spolku je dostat umělecká díla s originální myšlenkou a poselstvím mezi agresivní reklamu nebo graffiti, které ve veřejném prostoru běžně vidíme,“ doplňuje Ondřej Klíma, předseda spolku Hladové zdi a kurátor výstavy v areálu River City Prague.

Karlínská open air galerie v areálu River City Prague

Alžběta Jungrová, fotografka.Dříve se věnovala dokumentární a reportážní fotografii. Pro fotku se nebojácně vydala třeba do uprchlického tábora v Bangladéši, mezi narkomany na afghánsko-pákistánských hranicích i mezi ozbrojené děti a civilisty v pásmu Gazy. Ve své vitríně má hned několik ocenění Czech Press Photo a UNHCR. V roce 2018 byla u zrodu fotografické skupiny 400ASA. Posledních pár let dělá uměleckou a komerční fotografii.

Od reportážní fotografie se stále více odklání k výtvarné fotografii a volné tvorbě. Hledá vlastní svět. Zajímají ji životy a osudy lidí kolem. Své pocity ukazuje Alžběta Jungrová prostřednictvím fotografií žen s těžkým osudem i abstraktních ženských těl. Její práci najdete třeba na jejím Instagramu jungrovaalzbeta.

Autorka: Alžběta Jungrová

Pavel Brázda, malíř. Za komunismu chvíli i malíř pokojů. Naplno vystavovat mohl začít až v devadesátých letech. Začal hned v roce 1992 spolu se svou manželkou, malířkou Věrou Novákovou, se kterou se sblížil na AVU, z níž byli dříve oba z politických důvodů vyloučeni. Následovala řada výstav v galeriích pražských i zahraničních. Od roku 2000 je soubor Brázdových obrazů součástí stálé expozice moderního umění ve Veletržním paláci.

Pavel Brázda je malířem, který založil svůj vlastní směr. Takzvaný hominismus (zkráceně umění o lidech a pro lidi) byl zkrocenou formou expresionismu a odmítal výtvarný formalismus. Během let Brázda své kresby zjednodušil. Charakterizuje je statičnost, plošnost, silná linka a výrazná barevnost. Postupně dospěl ke grotesknímu zobrazování postav a tváří. V roce 2007 vyšla v nakladatelství Argo obsáhlá monografie Brázda a o rok později kniha Brázda – Obluda čeká, obluda má čas v edici Respekt. Některé obrazy najdete na jeho stránkách.

Autor: Pavel Brázda

Že je Pavel Brázda opravdová legenda, potvrzuje i řada ocenění, která získal. Cenu Revolver Revue dostal jako historicky první výtvarník, v roce 2007 se stal osobností roku a o rok později dostal státní vyznamenání Za zásluhy o stát v umění. Toto vyznamenání však prezidentu Klausovi vrátil, protože nesouhlasil s jeho postoji.

Jak jsme získali obraz Pavla Brázdy?

Ondřej Klíma, kurátor naší výstavy, se spojil s jeho manželkou Věrou. „Pro Pavla Brázdu jsem pracoval na několika výstavách. Mistr poslední léta pracoval digitálně na souboru nazvaném Lidská komedie. Už neměl dost sil na to, aby obrazy maloval ručně. Digitální svět mu dal možnost tvořit v tempu, které si on sám přál a které mu vyhovovalo,“ vzpomíná Klíma. Dodává, že se Pavel Brázda často inspiroval plakáty. „Možnost velkoformátového tisku by se mu jistě moc líbila. Oslovil jsem tedy Pavlovu manželku, kterou jsem znal díky naší dlouhodobé spolupráci. Plán se jí velmi zamlouval. Při osobní prohlídce největšího obrazu Pavla Brázdy v dějinách, který teď visí v Karlíně, se to potvrdilo.“

V naší galerii pod širým nebem tak můžete najít obraz Zazvonil zvonec.

Zazvonil zvonec; autor: Pavel Brázda

Chcete být v obraze? Sledujte novinky o plotu a umělcích na www.rikakdo.cz v kategorii Art nebo na stejnojmenném Facebooku nebo Instagramu Hladové zdi.