Z pohádky do pohádky v jakémkoliv věku

Autor: Barbora Votavová
Datum: 20. 4. 2020
Foto: Barbora Votavová

Už vám děti skáčou po hlavě? Špatně se vám spí? Nebo zkrátka jen potřebujete v této podivné době zlepšit náladu? Pusťte se do čtení pohádek! Otevírají všem čtenářům bez ohledu na věk svět nekonečné moudrosti, fantazie a zkušeností. Pohádky v sobě nesou silné morální vzorce, hýří vtipem a šťastnými konci. A právě ty teď potřebujeme slyšet ze všeho nejvíc.

Fimfárum

Devatenáct humorných pohádek Jana Wericha je stará dobrá klasika, která nesmí chybět v žádné knihovně. Půvabné pohádkové příběhy jsou plné vtipu i ponaučení a okouzlily již několik generací čtenářů krásnou češtinou, jazykovou hravostí a nevtíravou moudrostí. Berou si na paškál řadu lidských vlastností, zlořádů i nešvarů. Ať už máte doma malého lumpa, který v karanténě zlobí od rána do večera, nebo jen zkrátka potřebujete trochu povzbudit, Werichovy pohádky jsou zaručeným a léty prověřeným zlepšovačem nálady. 

Cesta z Ošemetna

Vydejte se na cestu z Ošemetna a seznamte se s tchořem, kterému smrděla práce, s červenajícím se vodníkem nebo s obří nafoukanou okurkou, která chce poroučet celé zemi. Sedm legračních pohádek spisovatele a televizního dramaturga Tomáše Končinského jsou fantastické, hravé a správně bláznivé. Stejně jako pestrobarevné ilustrace Martiny Matlovičové, jež příběhy doplňují. Ošemetné pohádky si zamilují především ti, kdo si rádi hrají se slovy. A když se náhodou při čtení unavíte, můžete si je pustit na CD, které je ke knížce přiloženo.

Medvídek Pú

Malý medvědí popleta si získal srdce malých a velkých čtenářů hned, jak se objevil. A i když od té doby uplynula pěkná řada let, medvídek Pú a jeho parta kamarádů baví děti po celém světě dál. A nic proti medvíkovi Pú od Walta Disneyho, ale vydání tohoto laskavého příběhu s původními ilustracemi E. H. Sheparda má daleko větší kouzlo! Dlouho nebylo k mání, ale teď konečně po letech znovu vyšlo. Tak si ho honem ulovte, protože to je skutečný knižní poklad.

Kubula a Kuba Kubikula

Když českou pohádku, tak jedině tyto roztomilé příběhy medvědáře Kuby Kubikuly a jeho mlsného nezbedného medvěda Kubuly. Věřili byste, že poprvé vyšla knížka Vladislava Vančury už před téměř devadesáti lety? Ani po dlouhých letech tento roztomilý příběh neztratil nic ze svého kouzla, moudrosti a vtipu. Stále se drží na předních příčkách nejoblíbenějších pohádek českých čtenářů. A nutno dodat, že zaslouženě! Vydání s ilustracemi Zdeňka Milera pak tvoří nepostradatelný kousek (nejen) dětské knihovny.

Malý Mikuláš

Tento nezbedný klučík z Francie se stal symbolem dětské literatury a zapsal do dějin už v 50. letech, kdy vycházel původně jako komiks. Netrvalo dlouho a Mikuláše si zamilovaly děti po celém světě. A zbožňují ho dodnes! Však koho by nebavily lumpárny Mikuláše, tlustého Vendelína, vychloubačného Augustína, silného Albína, trouby Kryšpína nebo šprta Celestýna? Dnes už kultovní příběhy dostanou každého bez rozdílu věku svým nevinným, ale inteligentním humorem, promyšleným vyprávěním s občas filozofickým podtónem a Goscinyho výtvarným talentem. Nemusíte být ani dětmi, abyste se nad dobrodružstvím malého Mikuláše zasmáli.

Švédské pohádky

Proč nemá medvěd ocas? Proč se psi očichávají? A kdo přelstil obra? Švédsko, to není jen Astrid Lindgrenová a severské detektivky. Jejich pohádky, jsou zábavné, dojemné, plné mouder i důvtipu jako ty naše. V této knížce najdete to nejlepší ze švédské pokladnice lidových příběhů, které si kdysi vyprávěli lidé na venkově. Většinu z nich zvládnete přečíst do dvaceti minut (ano, i s dětskými průpovídkami). Jsou tak ideální na dobrou noc, aby se vám (a dětem) lépe usínalo.