Výstava, kterou nezastavila ani epidemie

Autor: Filip Linhart
Datum: 19. 5. 2020
Foto: Ondřej Klíma

V těžkých časech přežijí jen ti nejsilnější. Mezi ně patří i úspěšná venkovní výstava v pražském Karlíně. Na začátku května přidali další neobyčejná díla umělci Gabriel Kiss a Jan Kay. První zmíněný se pořádně urval z řetězu. Jeho dílo Hello Life rozhodně pozdravíte slovem „wow“. Ten druhý je nekompromisní král jedné éry, legenda pražského graffiti. Jeho sluníčkový experiment rozjasnil venkovní galerii v karlínském areálu River City Prague. Už teď v ní najdete skoro dvacítku uměleckých děl od výtvarníků nejen z Česka. Nyní vám oba autory nejnovějších přírůstků krátce představíme.

Gabriel Kiss. Jak sám s úsměvem říká: „Som dalši Slovák, ktorí prišiel okupovať Prahu.“ Vystudoval Akademii umění v Banské Bystrici, obor volná grafika. Zkoušel to s různými styly a technikami, ale nakonec zakotvil u lineární kresby, která je pro něj nejpřirozenější. Kresbu dále modifikuje a kombinuje s jinými technikami. Gabriel se věnuje streetartu, tradiční kresbě a digitální grafice. Primárně pracuje s různými charaktery a figurálními motivy. Tematicky je ovlivněný subkulturami a běžným životem, který ho obklopuje.

Parádní kresbu s názvem Hello Life můžete už nyní obdivovat v open air galerii v areálu River City Prague. Zobrazuje na ní zběsilou svobodnou jízdu s příchutí punku. Letící včela v popředí má symbolizovat život. Další jeho práci můžete vidět také na Instagramu @gabofromkysuce.

Autor: Gabriel Kiss

Jan Kay aka Pois0811. Graffiti writer, který stál u samého zrodu pražského, respektive českého graffiti. V ulicích se objevoval pod jmény DION, LIEONE, MANGO, POIS0811 a ROCKONE. Vychází z klasických momentů graffiti, jako je neklid, nespoutanost a agresivita. Svým graffiti oslavuje ulici a atmosféru města. 

Kurátor Ondřej Klíma dodává: „Rozhodně jsem chtěl, aby se Pois0811 na plotě objevil. Je to velká postava českého graffiti, která mu zůstala věrná. Autor sice není tak mediálně známý, nicméně ho zná určitě každý, kdo se zajímá o graffiti. Více než galerijní svět je mu blízká ulice a písmo.“ Nejnovější tvorbu této legendy streetartu najdete na Instagramu @jankay0811.

Autor: Jan Kay

Chcete být v obraze? Sledujte novinky o plotu a umělcích na www.rikakdo.cz v kategorii Art, na našem Facebooku nebo na Instagramu Hladové zdi.