7 povídkových sbírek, do kterých se začtete raz dva

Autor: Barbora Votavová
Datum: 25. 5. 2020
Foto: Barbora Votavová

I na malém prostoru se může odehrát silný příběh. Přesvědčí vás o tom sedmička těch  nejpodařenějších povídkových sbírek, které by si neměl nechat ujít žádný milovník kratších próz i ten, kdo se povídkám dosud vyhýbal.

Krvavý Bronx / antologie

Alena Mornštajnová, Petra Soukupová, Petr Stančík, Irena Dousková a další. Ti nejlepší čeští autoři z nakladatelství Host a Druhé město napsali každý povídku na motivy černé kroniky, a dali tak vzniknout obsáhlé povídkové sbírce s příhodným názvem Krvavý Bronx. Všechny texty totiž odkazují k brněnské čtvrti, sociálně vyloučené lokalitě, které už přes třicet let místní říkají Bronx. Nechybí vraždy, podvody, všelijaké podivné existence, krádeže… zkrátka ta správná černá kronika!

Manuál pro uklízečky / Lucia Berlinová

Americká spisovatelka Lucia Berlinová je leta utajovanou hvězdu povídkového žánru. Manuál pro uklízečky je výběr toho nejlepšího z její do nedávna zapomenuté tvorby. Všechny povídky jsou vyprávěny z ženské perspektivy a autorka v nich často těžila z vlastních zkušeností. A že to neměla v životě ani trochu snadné, vám dojde už po pár stránkách. Třikrát rozvedená matka čtyř synů, která se musela pořádně otáčet, aby všechny uživila. Některé texty vás okouzlí pointou, některé vás zasáhnout přímo do srdce.

Sobí hora / Karin Tidbecková

Podivné příběhy, magický realismus i nádech severské mytologie. Útlá knížka Sobí hora s nápadnou obálkou obsahuje třináct pozoruhodných povídek, které budou bavit především fanoušky nadpřirozena, fantasy a sci-fi. Povídky Karin Tidbecková, která je považována za mimořádný objev na scéně současné světové fantasy, jsou divné, plné černého humoru a zatraceně dobře napsané. Mezi favoritky rozhodně povídky patří Kdo je Arvin Pekon, Moruškový džem a Sobí hora, podle které je celá sbírka pojmenovaná.

Světlo z Pauliny / Jan Štifter

Po úspěšném románu Sběratel sněhu, za který si českobudějovický rodák vysloužil Cenu čtenářů v anketě Česká kniha 2019, potěšil letos Jan Štifter své fanoušky vybroušeným povídkový cyklem Světlo z Pauliny. Štifter v něm opět odkazuje na rodné jižní Čechy a dokazuje, že je zdatným autorem kratších prozaických útvarů. V jeho povídkách se prolínají postavy a jejich osudy napříč časem, prostorem i sny. Jsou o lidech, často o dětech, v průběhu celého 20. století. A i když je každá povídka trochu jiná, jsou navzájem velmi chytře provázané – tu místem, tu osobou, tu předmětem nebo motivem.

Možná že odcházíme / Jan Balabán

Letos je to přesně deset let, co náhle zemřel Jan Balabán. Pokud vás dílo tohoto ostravského spisovatele doposud minulo, přicházíte o mimořádný literární zážitek. Možná že odcházíme patří k těm nejvýraznějším povídkovým souborům, které u nás kdy vyšly. Příběhy se odehrávají v současnosti a jsou ukotveny do moravsko-slezských končin. Balabánovy krátké prózy se těší oblibě nejen u čtenářů, ale také u literárních kritiků. Knížka Možná že odcházíme má na kontě slušnou řadu ocenění. Získala Magnesii Literu 2005 za prózu a za Knihu desetiletí, stala se Knihou roku 2004 v anketě Lidových novin a objevila se také v nominacích na Státní cenu za literaturu v roce 2004.

Kolem Jakuba / Michal Vrba

Jakubský rybník na pomezí východních a středních Čech, nedaleko Městce Králové, obklopují lesy a na jeho březích se nachází jediné sídlo, malá osada Poušť. A právě toto poklidné místo je ústředním motivem povídkové cyklu spisovatele Michala Vrby, který si letos vysloužil nominaci na Magnesii Literu. Pět baladických próz spojuje nejen rybník Jakub, ale také  perfektně vykreslená stísněná atmosféra a věčné téma člověka ve víru velkých dějin. Jednou se tak dočtete o válce se Švédy, jindy vás zase pohltí příběh sedláka, kterého ohrožuje Rudá armáda.

Bizarní povídky / Olga Tokarczuková

Pokud chcete lehce vystoupit z komfortní zóny, začtěte se do Bizarních povídek polské spisovatelky Olgy Tokarczukové. Nepředvídatelné povídky od držitelky Nobelovy ceny za literaturu vás budou držet v neustálém napětí a uhranou vás svou podivností. Sbírka obsahuje deset povídek odehrávajících se pokaždé v jiném prostoru. Najdete v nich prvky grotesky, černého humoru, fantastiky a hororu.