Miloš Čermák: 10 přísloví, která jsou sice úplně nesmyslná, ale možná se vám i tak můžou hodit

Autor: Miloš Čermák
Datum: 4. 6. 2020
Foto: Patrik Singer

1) Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.

Heslo všech lidí, kterým stačí v životě něco ušmudlat a kteří se spokojí se vším, co jim spadne do klína. Tohle přísloví je takovou lidově mudroprdnou verzí babicovského „když nemáte avokádo, dejte tam bramboru.“ A když se jím budete řídit, tak se celý život budete cpát bramborami. A holubi na střeše se z toho podělají smíchy. Vám na hlavu, přirozeně.

2) Pes, který štěká, nekouše.

Existují průzkumy, které jasně říkají, že 99 psů ze 100 tvrdí: „Tohle je ta největší hovadina, kterou jsme v životě slyšeli. Než někoho pokoušu, tak štěkám. Co je na tom tak těžkého pochopit?

3) Všechno zlé je pro něco dobré.

Není. Cokoli zlé stojí za houby a je lepší se tomu vyhnout. Jde o pitomé chlácholení, které vždycky slyšíte od lidí bez fantazie a empatie. Uklouznete na slupce od banánu, zlomíte si nohu a v nemocnici vám někdo řekne, že je to k něčemu dobré. K čemu? Ten člověk napne veškerou fantazii a přijde s něčím na způsob: „No, teď můžeš v klidu ležet a promyslet si spoustu věcí.“ Děkuji, blbe, ale já si chtěl promýšlet věci v baru, kam jsem mířil, když jsem uklouzl na té slupce.

4) Co tě nezabije, to tě posílí.

Zní to jako přísloví, ale je to motto, které Hitlerjugend používala pro své letní tábory. A původně jde o citát filozofa Friedricha Nietzscheho, který samozřejmě nemůže nést odpovědnost za to, jak se v dalším století nakládalo s jeho myšlenkami. Je to na vás, klidně se jím řiďte. Ale ta správná verze zní: „Co tě nezabije, zabije tě příště.

5) Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.

Je to večerní varianta ranního nesmyslu o ptáčatech, kteří doskáčou dál než ostatní. Cílem těchto přísloví je lidi vystresovat a donutit k workoholismu, který se v důsledku ukáže být zdrojem depresí a zároveň špatně udělané práce. Ne snad, že by „dočkej času jako husa klasu“ bylo nějak výrazně chytřejší. Ale když se budete řídit jím, aspoň nebudete potřebovat psychiatra.

6) Co se škádlívá, to se rádo mívá.

Jako obhajobu lidí obviněných ze znásilnění přestaly soudy toto přísloví uznávat už před dlouhou dobou. Ale stejně je o jeho pravdivosti spousta lidí přesvědčena, zejména těch, které opakovaně pošlete do háje, a oni se k vám vždycky vrátí, laškovně pomrkávající a plní nápadů, jak s vámi kvalitně a společně prožívat čas.

7) Co tě nepálí, nehas.

Kdyby na prezidentské standartě nebylo to klišé o pravdě, která vítězí, mohli bychom si my Češi dát na vlajku tohle přísloví. Jsme v tom mistři. Nehasíme dokonce ani tehdy, když už to začne trošku pálit. A proč taky, zatím se vždycky našel někdo, kdo to za nás uhasil.

8) Výjimka potvrzuje pravidlo.

Zde je algoritmus arogantního dogmatika. Krok č. 1: Tvrďte jakoukoli pitomost, čím větší, tím lepší. Krok č. 2: Přijde někdo s důkazem, že to není pravda. Krok č. 3: Z plna hrdla se zasmějte a použijte zmíněné přísloví. Opakujte to tak dlouho, než vám někdo dá pěstí.

9) Kovářova kobyla chodí bosa.

Geniální pravidlo těch, kteří se dokáží živit tím, co sami moc neumí. Aneb potvrzení pravidla, že rozdíl mezi profesionálem a amatérem nespočívá v tom, že jeden je placený a druhý nikoli. I amatér si může dobrou prací vydělat. Skutečný rozdíl je v tom, že profesionál dostane zaplaceno i za špatnou práci.

10) Na každém šprochu pravdy trochu.

Ano, a proto hledejme zrnka pravdy ve všech informacích včetně těch, které se nám zdají malilinko přehnané. Například to, že bílé čáry za letadly pomáhají prosazovat diktát EU. Že vysílače signálu 5G šíří coronavirus (a jediným štěstím je, že se po objevení vakcíny budou zároveň používat k našemu očkování). A že dva Američané ve skutečnosti v raketě Elona Muska do žádného vesmíru neletěli. Celé to byl podvod a záběry natočil pro NASA režisér Troška.