Pořádný ležák nic nenahradí. Říká kdo?

Autor: Filip Linhart
Datum: 15. 6. 2020
Foto: Barbora Votavová a FB stránky podniků

Plzeň fakt nemůže být všude. Vždyť by to byla nuda! Okořeňte si někdy večer / odpoledne / obědovou pauzu (každý podle toho, jak mu chutná) pořádným speciálem! Po rozmachu piv plzeňského typu upadly speciály trochu v zapomnění. To se však v poslední době mění zejména díky malým pivovarům. My vám teď některé speciály představíme. A hlavně místa, kde se čepují. Nejdříve si ale prosvištíme některá slovíčka, která budete potřebovat.

Pivo plzeňského typu – nejčastější nápoj v českých putykách. Prostě klasický spodně kvašený ležák zlatavé barvy s výraznou, ale měkkou hořkostí a sladovou chutí obvykle z žateckého chmele. Například Plzeňský Prazdroj nebo Únětická 12°.

APA (American Pale Ale) – svrchně kvašené pivo, vyrobené výhradně z amerického chmele, který je více hořký a aromatický. Obsah alkoholu: 4,5–5,5 %.

IPA (Indian Pale Ale) – piva s anglickým původem. Jsou silnější než piva typu APA, alkohol se pohybuje mezi 7–18,5 %. Vyznačují se také velkou hořkostí, ale ovocnou vůní. Ucítíte citrusové, mangové, a dokonce borovicové tóny.

NEIPA (New England IPA) – šťavnaté pivo, které je výrazně mlhavé, mléčné, až kalné. Za zákal mohou dlouhé molekuly bílkovin a způsob chmelení, které se dělá až ke konci chmelovaru.

Metoda dry hopping – chmelení za studena. Jde o způsob chmelení, při kterém se další chmel do piva přidává až po samotném chmelovaru. Tato metoda je oblíbená u svrchně kvašených piv.

Nezastavitelné pípy u Dvou kohoutů

Říká se, že pokud chcete nejlepší pivo v Karlíně, ať jdete ke Dvěma kohoutům. Je to tak. Mají zde široký výběr piv, ať už svých místních, nebo těch od Matušky. Zmínit musíme Místní pivo 12°. V čem je speciální? Barva, pěna, říz, hořká chuť, zkrátka má všechno, co by správné pivo mělo mít. Ale zpět ke speciálům. Poslední novinkou Dvou kohoutů je Místní parta ALE, kterou má na svědomí zastupující sládek Adam Matuška. Uvařil lehké devítistupňové pivko, které se vyznačuje jemnou hořkostí, citrusovou vůní, a hlavně nebezpečnou pitelností! „Takové to pivo, kterých dáte pět, ani nevíte,“ jak tvrdí sami Dva kohouti. Své milovníky na otevřeném nádvoří má i Matuškova APA California, a to hlavně kvůli pěkně husté stabilní pěně. Tahle točená 12° doznívá s tóny mandarinek, pomerančů a s nádechem broskví a tropického ovoce.

Nekonečně mnoho speciálů v baru Bad Flash

Bad Flash střídá pivní speciály rychlostí blesku. Často se tu však objevuje Apollo Galaxy od Matušky, což je letní svrchně kvašená 13° APA, nebo cokoliv od stylového Chrousta. Momentálně tu najdete Freddieho, jedenáctistupňový American Pale Ale.

Další chuťovkou je šťavnatá skvěle pitelná NEIPA z pivovaru Černý potok s názvem Infinity. V chuti ucítíte plno nektarinek, citrusů a manga. Experimentátoři z tohoto tzv. létajícího pivovaru si nechávají svá piva vařit v řemeslných pivovarech. Ačkoliv se zdá tenhle styl vaření piva jaksi kočovný, nezávislost a možnost výběru pivovaru jim umožňuje vařit jedny z nejlepších piv v republice. Tak dorazte co nejdříve do Bad Flashe, než vám to ostatní vypijí.

Pivní náplavy v Diegu

Diego momentálně točí pivo z Kamenice nad Lipou, které se úspěšně dere z Vysočiny do hlavního města. Nevíme, co je na tom pravdy, ale říká se, že dvanáctka je kvalitou srovnatelná s plzní! Když už jsme u toho srovnávání, představte si, že i v Brně se najde pivovar, který produkuje kvalitní pivo. (Nic proti Brnu, ale to, co se vyrábí u Špilasu, se do našeho výběru fakt nedostane.) Je jím Lucky Bastard. Vlajková loď pivovaru je India 15°. Světlé výrazné pivo typu IPA je silné. Ale ne tak silné, abyste si po prvním půllitru museli jít lehnout. Dejte si v Diegu klidně další.

Pivovarský klub pro požitkáře

Místní piva? To je jiná disciplína. Jak už název napovídá, tady budou fakt profíci. Objednávkám nyní vévodí čtrnáctistupňový Spytihněv z libereckého pivovaru Konrád. Jde o speciální světlý ležák za studena chmelený (dry hopping). Chmelové šištice se nejméně měsíc „louhují“ v pivu, aby ho udělaly aromatičtějším a hořčejším.

Pro opravdové fajnšmekry je tu rudohorský Bittcoin Rebellium. Vytříbený India Pale Ale, do kterého sládci vybrali z každého kontinentu jedinečný chmel. Při prvním doteku jazykem čekejte náznak sladkosti, avšak poměrně rychlý nástup velmi jemné, ale intenzivní hořkosti díky poctivému dvojitému chmelení za studena.

Zdroj: Facebook Pivovarský klub

Krkonošský medvěd ve Studiu Alta

Díky Pelíškům víme, že medvěd kodiak měří tři metry. Teda když si stoupne na zadní a vztyčí přední tlapy. Zato Krkonošský medvěd v Altě má míru tak akorát a nikdo se o ní hádat nikdy nebude. Přátelská a pohodová atmosféra uvnitř i venku tohoto objektu vám to prostě nedovolí. Ale teď vážně – žádné podmíráky tady fakt nečekejte. Světlá dvanáctka je chutná, trošku hořčejší, neurazí. Zato polotmavý medvěd si za svou barvou stojí. V prostorách Invalidovny můžete celé léto k dobrému pivu připojit i kulturu. Ležák měděné barvy zachutná i při všelijakých divadelních a tanečních představeních venku i vevnitř.

Mistři nefiltrů z Karlína

V karlínských plicích, v budově Butterfly, se schovává špičková restaurace Pivo Karlín. Denně mají na čepu nefiltrovanou 11°, 12° a jedno pivo tmavé jak bota. Z dalších píp pak občas teče místní IPA, APA nebo pšenice. Rozhodně to stojí za vyzkoušení, často ani obyvatelé Karlína vůbec nevědí, že tady je takový podnik.

Zdroj: Facebook Pivo Karlín

Další možnosti vypití

Pokud je pro vás každé pivo speciálem, můžeme také doporučit pár podniků, kde se dá pít na chuť i na kvantitu. A nemusí to být vždy čtyřkové knajpy, které ale taky mají jisté kouzlo. Třeba se jim budeme věnovat příště.

Začneme rovnou Knajpičkou, kvalitní plzeň v malém podniku je jistota. Hned vedle je Tankovna Karlín. Ať už máte na Staropramen názor jakýkoliv, z tanku na všechny hejty zapomenete. Hodně lidí ví, že v Lokále plznička tzv. kroužkuje. Sem si každý s chutí dojde na jistotu za kvalitou. No a nakonec nemůžeme zapomenout na jeden z nejkrásnějších vnitrobloků v Praze – Kasárna Karlín. Zlatavý mok z Vinohradského pivovaru tady chutná i díky skvělé atmosféře, která tu panuje.

Na zdraví!