Léto v Karlíně: rozkvetlá výstava u řeky

Autor: Filip Linhart
Datum: 5. 8. 2020
Foto: Ondřej Klíma

Venkovní galerie kousek od břehů Vltavy oživuje Karlín! Vykvetla nám tu fantastická výstava, která se může pochlubit dalšími skvělými díly. Mezi nové skvosty patří kubistická malba Kamarádi s květinou a náhled do tajemného zákoutí amazonské džungle King of the Jungle. První z autorů se inspiruje klasickou modernou, druhý výtvarnou kulturou Jižní Ameriky. Pojďte si přivonět k jejich práci a věřte, že až dočtete, budete chtít muralové malby vidět na vlastní oči.

Jakub Tytykalo, malíř a absolvent Akademie výtvarných umění.

Jako své oblíbené styly a hlavní inspirační zdroje uvádí surrealismus a kubismus. Tyto směry v jeho tvorbě připomíná hlavně kompoziční skladba a redukovaná barevná škála obrazů. Je jednoduché se tu ztratit ve změti tvarů, ze kterých vyrůstají organické i geometrické obrazce a figury.

Tytykalovy malby dostanou diváka do světa s nádechem surrealismu. Vše se na jednu stranu tváří, jako že to drží pohromadě a dává smysl, na stranu druhou se to ale tak trochu rozpadá. Vynalézavá kombinace malby akrylovou barvou a sprejem spojuje klasické figurální malířství s odlehčeností a nadsázkou street artu. V galerii v areálu River City Prague visí dílo s názvem Kamarádi s květinou. Další malířovu práci najdete na jeho Instagramu @jakub_tytykalo.

Autor: Jakub Tytykalo Foto: Ondřej Klíma

Ondřej Vyhnánek, vizuální umělec.

Věnuje se mural artu, obrazům, keramice, mozaice i sochám. V průběhu let prošel domácí graffiti scénou a vzal si z ní jen to nejlepší. Namísto vybrušování vlastního graffiti jména se však raději zabýval rozmanitými tématy, jako jsou karikatura, parafráze světa superhrdinů nebo společenská kritika. Inspiruje se třeba ve výtvarné kultuře jihoamerických národů, v pop artu nebo komiksu. 

X-dog, jak se mu přezdívá, v současné době nejvíce pracuje s keramikou a plastikami v kombinaci s nejrůznějšími materiály, od betonu přes kov až po umělou pryskyřici. Ve své tvorbě se zabývá budoucností lidstva i podstatou lidské existence. Zobrazuje varovné vize v podobě sci-fi měst ukrytých v symbióze se zvířaty a rostlinami. Pro venkovní galerii v Karlíně namaloval dílo s názvem King of the Jungle.

Autor: Ondřej Vyhnánek Foto: Ondřej Klíma

„Ondřeje jsem poznal teprve nedávno, když jsme pomáhali Tronovi (Michal Škapa, pozn. red.) při vytváření největšího muralu v Česku, jednalo se o halu u Letiště Václava Havla,“ vysvětluje kurátor výstavy Ondřej Klíma a pokračuje: „Jeho pralesní svět mě natolik uhranul, že jsem moc stál o to, aby něco vytvořil i pro naši galerii. Jeho dílo krásně zapadlo do různorodé mozaiky, o kterou se při výběru autorů snažím už od samého začátku.“

Další autorskou tvorbu Ondřeje Vyhnánka najdete na jeho stránkách nebo na Instagramu @ondrej_vyhnanek.

Buďte v obraze a sledujte novinky o výstavě a umělcích na www.rikakdo.cz v kategorii Art, na našem Facebooku nebo na Instagramu Hladové zdi. Všechna díla půjdou na podzim do dražby. Získané prostředky využije spolek Hladové zdi na další projekty ve veřejném prostoru.