Bahn mi ba: Poklady i speciality vietnamské kuchyně v moderním kabátě

Autor: Barbora Votavová
Datum: 18. 3. 2019

Že fast food nemůže nabídnout lehký a zdravý oběd? Tak sledujte!

Hung Le se chtěl už od mala věnovat cestování a gastronomii. A krásného snu se nevzdal ani poté, co se přestěhoval do České republiky. Naopak. Procestoval kus světa, aby nasbíral co nejvíce inspirace. K srdci mu přirostl Berlín, jeho atmosféra, otevřenost a především moderní restaurace a kavárny. A tak si společně s bratrem otevřel v Praze podnik v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské kuchyně.

Bahn mi ba, v překladu tři bagety, má v tuto chvíli po Praze čtyři pobočky. Všechny mají stejnou nabídku a stejně povedený svěží, minimalistický interiér. A jednu z nich najdete právě i v Karlíně, hned vedle metra Křižíkova.

Foto: Barbora Votavová

Bratři si na pomoc s podnikem povolali maminku přímo z Vietnamu, která jim pomohla vybrat a zdokonalit rodinné recepty. Ty pak propojili s konceptem pouličních vietnamských bageterií.

Drobný řetězec nabízí několik druhů baget na vietnamský způsob. S hovězím masem, s kuřecím masem, paštikou nebo třeba s opečeným tofu. Pokud vám přijde bageta k obědu málo, vězte, že tahle pochoutka doplněná o poctivou porci zeleniny a koriandru vás zasytí na pěkně dlouho. Skvělé jsou ale i další poklady vietnamské kuchyně – bun cha, bun bo nam bo nebo čerstvé závitky.

Foto: Barbora Votavová

Bez čeho se však rozhodně neobejdete je ochutnávka tradiční vietnamské polévky zvané pho. Ta patří mezi nejtěžší pokrmy vietnamské kuchyně. Jejím základem je silný hovězí nebo kuřecí vývar a ostatní už je jen na kuchaři. Jak má taková správná polévka chutnat se spoluzakladatel bistra Hung Le naučil od svého dědečka, který sedával v porotě hanojské soutěže o nejlepší pho. V Bahn mi ba si tak můžete vychutnat jedno z nejlepších “phóček” v Praze.