Co a kde jí, když zrovna nevaří, prozradila foodblogerka Bára Karpíšková

Autor: Ondřej Novotný
Datum: 18. 6. 2019
Foto: archiv Báry Karpíškové, archiv značek

Známá kuchařka a foodblogerka o svých srdečních záležitostech.

Naposledy jsem se skvěle najedla před pár týdny v Barceloně. Byli jsme v úplně obyčejné hospodě s názvem Xemei kousek od pláže a bylo to strašně dobré. Jako bych šla do španělského Lokálu. Měla jsem pečené brambory s nějakou jejich pálivou majonézou, kalamáry a vanilkový dezert. Nic fancy, ale bylo to perfektní.

Xemei, Paseo de la Exposición 85, Barcelona

Cestovatelský zážitek z poslední doby, na který nezapomenu, byla rodinná dovolená v Mexiku. To je naše srdcovka, teď v zimě jsme byli s dětmi víc než dva týdny v Tulum. Náš cestovatelský tip je ostrůvek Cozumel, kam vždycky jedeme na den nebo dva „vyčpět“. Přijedeme tam lodí, půjčíme si auto, zhruba v půlce ostrova na surfařské pláži je skvělá rybářská restaurace Playa Bonita, kde mají nejlepší ryby a plody moře. Kousek od toho mají místní kluci skvělý koktejl bar. Celý ten ostrov je malinký, je možné ho objet třeba za hodinu. Jsou tam asi dva resorty, jinak je to pusté.

Playa Bonita, San Miguel de Cozumel, Quintana Roo, Mexiko

V kuchyni teď nejvíc ujíždím na jahodách a melounu. Přísahám, každý den si dávám k snídani a po večeři rozmačkané jahody. Když to chceme mít trochu jiné, dáme si k nim smetanu. Doma jíme opravdu jednoduše. Taky teď ujíždíme na mém prázdninovém koláči s jahodami (foto), za poslední týden jsem jich upekla pět.

www.bjukitchen.cz

Nové kousky oblečení, kterými jsem si naposledy udělala radost, byly džíny a tričko Anine Bing. Dlouho jsem si je přála, ale čekala jsem, až si je budu moct někde kvůli velikostem vyzkoušet. Povedlo se mi to právě teď v Barceloně. Její trička jsou ze stoprocentní bavlny a mají perfektní střih. Džíny zase dělá Anine Bing takové vyšší do pasu. Sleduju ji už dlouho a baví mě, jak celou svou fashion fotí sama na sobě. Přijde mi to chytře vymyšlené a neexistuje snad fotka, kde bych to její oblečení nechtěla.

Carrer de Pau Claris 149, Barcelona

www.aninebing.com

Moje oblíbená značka nádobí je Jars, hlavně jejich hrnky. Kupuju si je ve Francii nebo objednávám na Merci-merci. Taky miluju porcelánové hrníčky Royal Copenhagen z Kodaně (foto), naši kluci s nimi mlátí, ale ony vydrží vše. Nesnáším věci, které se mi rozbijí.

www.jarsceramistes.com

www.royalcopenhagen.com

Chatu jsme si pořídili, protože jsme toužili mít weekend house (foto). Tedy místo, kam si můžeme jet odpočinout. Loni jsme ji nechali opravit, rok se na ní pracovalo. Chtěli jsme něco malého, jednoduchého, abych nemusela děti hlídat, že něco rozbijí. Ne druhý dům. Chata je obklopena lužním lesem, hlasitě tam zpívají ptáci, z jedné strany teče řeka, kde se koupeme. Snažíme se, aby naši kluci nebyli takové ty městské děti, které spoustu věcí neumí, takže tady mohou sekat dříví, rybařit, Tomáš je učí házet oštěpem nebo kuchat ryby…

Vysněné bistro zaměřené na ovesné kaše si otevřu reálně asi příští září. Vezmu si k tomu nějakou šikovnou manažerku a zvládneme to. Nechci jen psát knížky, mám ráda kontakt s lidmi. Skrz psaní receptů se s nimi moc nesetkám, maximálně přes sociální média, která mám sice ráda, ale zároveň mě něčím hrozně iritují. V bistru budeme nabízet ovesné kaše sladké, slané, k tomu třeba polévky s vločkovou zavářkou nebo salát posypaný granolou. Myslím, že ovesnou kaši mám dost vychytanou, ještě jsem nejedla lepší než od sebe. A že už jsem jich ochutnala.