3 podzimní kaše, které zahřejí
Přesvědčit se vstát z vyhřáté postele je ve dnech, kdy je tma a zima, poněkud těžší než v letní měsíce. Možná vás miska teplé, voňavé a krémové kaše přesvědčí, že vyškrábat se z postele je dobrý nápad. Zkuste naše tři vyladěné podzimní recepty.
Voňavá špaldová dýňová kaše
Krémová podzimní kaše, která vás nejen zahřeje, ale i potěší vaše oko sytě oranžovou dýňovou barvou a nos zase intenzivní vůní skořice, zázvoru, hřebíčku a kardamomu.
Ingredience pro 3–4 porce
- 150 g špaldových nebo klasických ovesných vloček
- 500 ml mléka (může být i rostlinné)
- špetka soli
- 200 g dýňového pyré | vizte tip níže
- 1 lžička dýňového koření | vizte tip níže
- 50 g javoroveho sirupu nebo medu
K podávání | čerstvé ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda
Postup
- Vločky zalijeme v kastrůlku mlékem a ochutíme špetkou soli.
- Za občasného míchání vaříme 10–15 minut.
- Vmícháme dýňové pyré, ochutíme kořením a osladíme sirupem.
- Rozdělíme do misek, dozdobíme čokoládou, ořechy a ovocem.
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 3–4
Tip | Jak na dýňové pyré?
Nejraději dýňové pyré připravuje z dýně Hokkaido, kterou není nutné loupat. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na větší kostky. Dýni dáme do hrnce a podlijeme ji vodou. Stačí, aby voda byla ve výšce 1 cm. Vaříme pod poklicí na ¾ výkonu sporáku cca 20 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Zbylé dýňové pyré přendáme do krabičky a zamrazíme.
Tip | Co je dýňové koření?
Nejde o žádný speciální druh koření, ale značně voňavou směs, která zpravidla obsahuje skořici, hřebíček, zázvor, kardamom a další. Pokud jej neseženete, vystačíte si jen se skořicí nebo jinou směsí, např. perníkovým kořením.
Čokoládová jáhlová kaše s banánem
Kaše nemusí být jen z ovesných vloček. Důkazem budiž náš druhý recept, kde vám prozradíme skvělý recept na bohatě čokoládovou kaši z jáhel.
Ingredience pro 3–4 porce
- 150 g jáhel
- 400 ml mléka (může být i rostlinné)
- 60 g vysokoprocentní čokolády
- 1 zralý banán
- sladidlo podle chuti
K podávání | banán, arašídové máslo, ořechy, kakaové nibsy
Postup
- Jáhly vsypeme do sítka a 2× je spaříme vroucí vodou. Vaříme je v 2,5násobku mléka, lehce osolíme. Trvá to 12–15 minut.
- Do horké kaše vmícháme na kousky nalámanou čokoládu.
- Přidáme i banán, který jsme rozmačkali vidličkou.
- Osladíme podle chuti.
- Podáváme s nakrájeným banánem, arašídovým máslem, ořechy a posypeme kakaovými nibsy.
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 3–4
Pohanková kaše s mákem a svařenými švestkami
Třetí recept ze série teplých kaší je z pohanky. Pohanka je pro naše zdraví a speciálně cévy velmi prospěšná. Je také přirozeně bezlepková. A pokud jste jí dosud nepřišli na chuť, zkuste náš snídaňový recept.
Ingredience na 3–4 porce
Pohanková kaše s mákem
- 150 g pohankových krup | vizte tip níže
- 400 ml mléka (může být i rostlinné)
- špetka soli
- 25 g nemletého máku
Svařené švestky
- 600 g blum (váha v neočistěném stavu), cca 12 blum
- 30 g másla
- 30 g třtinového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 50 ml vody
- šťáva z ½ citronu
K podávání | tvaroh, oblíbené sladidlo
Postup
Pohanková kaše s mákem
- Pohankové kroupy namočíme na 15 minut do vody. Poté je slijeme a propláchneme čistou vodou. Pokud pospícháme, propláchneme je v sítku teplou vodou.
- Pohanku zalijeme mlékem, lehce osolíme a vaříme cca 15 minut na ¾ výkonu sporáku. Občas promícháme.
- V polovině vaření vsypeme mák.
- Podáváme se svařenými švestkami a tvarohem. Dosladíme podle chuti.
Svařené švestky
- Než se uvaří pohanka, připravíme švestky.
- Švestky rozpůlíme, vyndáme pecku a nakrájíme na menší kousky.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit.
- Přidáme švestky, ochutíme skořicí, podlijeme vodou a citronovou šťávou.
- Vaříme cca 10 minut.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 3–4
Tip | Jakou vybrat pohanku?
V obchodech běžně narazíte na 2 druhy pohankových krup – světle zelené a tmavě hnědé. Světle zelená pohanka je mechnicky loupaná a je chuťově „méně“ pohanková. Hnědá pohanka je tepelně loupaná, je tvrdší a chuťově intenzivnější. My saháme po první zmíněné. Na kaši můžete také použít pohankovou lámanku nebo vločky. Doba vaření bude kratší.