5 tipů na rychlý oběd do ruky

Autor: Barbora Votavová
Datum: 12. 10. 2020
Foto: Barbora Votavová

Když není času nazbyt, když nemáte chuť na nic velkého nebo když potřebujete vyřešit oběd při přesunu z bodu A do bodu B. Omrkněte pětici podniků, ve kterých seženete poctivé a čerstvé sendviče, obložené bagety nebo také jednu japonskou specialitu, které můžete vzít jen tak do ruky a i tak si parádně pochutnat.

Favoreat Sandwich je karlínským sendvičovým králem. Malé bistro na Rohanském nábřeží má otevřeno každý všední den od 9 do 16 hodin a láká na vskutku pestrou nabídku. Můžete si tady dát sendviče čerstvé, zapečené, s masem i bez, s lososem, v chlebu, v housce a dokonce i bezlepkové. V otevřené kuchyni vám je pak s láskou připraví a se vší pečlivostí zabalí do papíru s fešnou mašličkou.

Banh mi ba, to jsou poctivé bagety s vůní Vietnamu. V Praze má čtyři pobočky a jednu z nich najdete právě v Karlíně hned u metra Křižíkova. Malý rodinný řetězec nabízí kromě vietnamských specialit jako je bun cha, bun bo nam bo nebo polévka pho také několik druhů baget. S hovězím nebo kuřecím masem, paštikou i opečeným tofu. Vždy jsou navíc plněné čerstvou zeleninou a voňavými bylinkami.

A u asijských chutí ještě chvíli zůstaneme. Onigirazu je jeden z nejnovějších karlínských podniků na Sokolovské ulici, kde vám připraví oblíbenou japonskou specialitu – veganské sushi sendviče. Originální, zdravé, lehké a rychle připravené jídlo do ruky za velmi přátelskou cenu. Základem onigirazu je rýže, která vás dostatečně zasytí, a k ní náplň v podobě zeleniny, tofu nebo třeba tempehu. To vše je pak zabalené v řase nori.

Jan Paukert Bistro potěší všechny milovníky české chlebíčkové tradice. Historie pražského lahůdkářství sahá až do roku 1916. Tehdy sídlil podnik na Národní třídě a na chlebíčky sem chodili třeba Ema Destinová nebo Jan Werich. Původní Paukert už sice na Národní třídě dlouho není, ale jeho mladší sourozenec na Rohanském nábřeží se snaží slavnému jménu dostát. Výběr chlebíčků je tu široký a s žádným nešlápnete vedle. Bistro má navíc vlastní pekárnu, takže je vše čerstvé a voňavé.

Sendvič do ruky můžete mít nejen k obědu, ale i jako dezert. Na zmrzlinový sendvič zvaný parlorka si zajděte do Parlor Café. Vyhlášený karlínský podnik je jediný, který v Česku tuto slaďoučkou a křupavou pochoutku servíruje. Jeden nebo dva kopečky zmrzliny do dvou čerstvě upečených sušenek a k tomu posypka nebo poleva navrch. Mňam!