7 tipů na jedlé dárky, které stihnete do Vánoc
Vánoce prochází žaludkem. Potěšte své blízké vlastnoručně vyrobenými dárky, na kterých si pochutnají. V našich tipech najdete něco pro milovníky sladkých i slaných dobrot.
Vaječný koňak podle Bjukitchen
Neznáme lepší recept na vaječňák, než je ten od Báry Karpíškové alias Bjukitchen. Celý recept, včetně podrobného postupu, najdete na jejím blogu. Doporučujeme nakoupit pěkné skleněné lahve, kvalitní pravou vanilku a udělat vaječného koňaku minimálně dvojitou dávku.
Perníčková granola
Kdo by nemiloval vůni perníčků. S touhle perníčkovou granolou, která skvěle chutná s bílým jogurtem, uděláte radost každému, kdo má rád sladké snídaně. Na zhruba půl kila křupavé granoly budete potřebovat 300 g jemných ovesných vloček, 200 g oříšků (lískové, pekanové, mandle, kešu – můžete mixovat nebo klidně použít méně druhů), perníkové koření, citronovou kůru a olivový olej. Vločky a nasekané ořechy smícháte v misce, přidáte koření, citronovou kůru a rovnoměrně vysypete na plech vyloženým pečicím papírem. Směs pokapete javorovým sirupem a olivovým olejem a pak vařečkou lehce promícháte. Granolu pečte zhruba 20 minut na 160 stupňů. Po vychladnutí dejte do sklenic nebo do papírových sáčků, které můžete hezky vánočně ozdobit.
Slaná granola
Kdo není na sladké, ten by naopak mohl ocenit slanou granolu. Je perfektní na zpestření salátů, hummusu, krémových polévek nebo třeba jen na chleba s máslem. Budete potřebovat 200 g ovesných vloček, mix 300 g ořechů a semínek (dýňová, slunečnicová a sezamová semínka, lískové ořechy), 1 bílek, sůl, římský kmín a olivový olej. Vše opět v misce promícháte, na plechu pokapete olejem a dáte na 20 minut do trouby.
Vanilkový extrakt
Jestli hledáte dárek pro někoho, kdo rád peče, vanilkový extrakt je skvělá volba. Najdete ho totiž snad v každém receptu a divili byste se, jakou rychlostí dokáže mizet. Jeho domácí výroba je ale velmi snadná a zabereme pár minut. Potřebujete na něj sklenici s víkem (ideálně ztmavenou, ale není to nutné), kvalitní vanilkové lusky a vodku. Vanilkový lusk podélně rozříznete, vydlabete semínka a vše vložíte do sklenice. Jakmile máte ve sklenici všechny lusky, zalijete až po okraj vodkou. Na hrnek vodky budete potřebovat 2 až 3 vanilkové lusky. Vanilku je potřeba nechat louhovat alespoň dva měsíce na temném a suchém místě. Pak ji stačí jednou za čas protřepat. A až bude obdarovanému zase docházet, může ji jen znovu dolít vodkou a případně přidat vanilkový lusk pro intenzivnější vůni a chuť.
Nakládaný hermelín
Milovníky sýrů potěšíte nakládaným hermelínem nebo jiným zrajícím sýrem. Stačí vám k tomu pěkná uzavíratelná sklenice, sýr, olej a koření. Hermelín můžete nakrájet na kostičky, nebo jen podélně rozříznout a proložit ještě pálivými papričkami, česnekem nebo bylinkami. Celé to pak zalijete olejem, uzavřete, sklenici ozdobíte a je to.
Krabička s cukrovím
Až budete péct cukroví, udělejte od každého druhu o pár gramů více a obdarujete své milované. Víte, že někdo z vašich blízkých ujíždí jen na lineckém, ale rohlíčky nemůže ani vidět? Ideální příležitost napéct mu krabičku plnou jeho milovaného cukroví přímo na míru. Pořiďte na cukroví pěknou plechovou krabičku, která pak bude mít i další využití.
Pečený ovocný čaj
Máte v mrazáku zásoby ovoce z léta? Konečně ho využijte a vyrobte z něj pečený čaj! Použít můžete jakékoliv ovoce – od jablek až po švestky. Nám se na Vánoce osvědčila kombinace jablek, hrušek a pomeranče. Ovoce dejte do hlubšího pekáčku, přidejte koření – skořici, badyán a hřebíček, posypte cukrem a pokapejte citrónem. Dejte zhruba na 30 minut do trouby zapéct, občas nezapomeňte ovoce promíchat. Upečenou směs poté rozdělte do sklenic a zavařte.