Ovocný Světozor: Na tradiční český chlebíček, zmrzlinový pohár i vyhlášené dorty

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 31. 1. 2022

Ovocný světozor, to je ikona všech cukrárenských klasik. Do povědomí a chuťových buněk Pražanů i turistů se Ovocný Světozor zapsal díky legendární jahodovo-banánové točené zmrzlině, bohatému výběru obložených chlebíčků nebo poctivým zákuskům.

Za sítí pražských cukráren stojí společnost Hájek a Boušová, která navazuje na tradici oblíbené cukrárny. Ta fungovala už v 70. letech v pasáži Světozor u Václavského náměstí. Z jedné provozovny se Ovocný Světozor rozrostl během téměř třiceti let na současných čtrnáct prodejen po celé Praze, včetně Karlína.

Karlínskou pobočku oblíbené cukrárny najdete v Sokolovské ulici, jen pár kroků od Florence a Negrelliho viaduktu. Otevřeno tu mají každý den, ale o víkendu počítejte se zkrácenou otevírací dobou.

Vybírat můžete z pestré nabídky slaných i sladkých dobrot. Chlebíčky jsou jedním z českých fenoménů již více než sto let a své o tom ví i v Ovocném Světozoru. Na jejich pultu pravidelně najdete šunkový s bramborovým salátem, hermelínový, krevetový, s vejcem a šunkou nebo třeba s prosciuttem či pomazánkou z červené řepy.

Na své si tu samozřejmě přijdou i milovníci dezertů. Výběru sladkých dobrot vévodí točená banánovo-jahodová zmrzlina, vyhlášené jsou i ovocné dorty nebo zmrzlinové poháry. Vybírat můžete také z nepřeberného množství šlehačkových a tvarohových dortů, cukrářského pečiva, palačinek nebo mléčných koktejlů. Zároveň si tu můžete objednat také narozeninový dort.

S kávou už to ale bohužel taková hitparáda není. Pokud si potrpíte na vymazlené espresso nebo filtrovanou kávu z výběrových zrnek, tady to raději nepokoušejte. Více vám tu zachutná čerstvý čaj, horká čokoláda nebo šťávy z čerstvého ovoce.

O oblíbenosti cukrárny svědčí i to, že je tu věčně plno. Ve všední dny odpoledne pravděpodobně nenajdete volné místo na první dobrou, ale vyplatí se chvilku počkat. A pokud nechcete riskovat, Ovocný Světozor má od roku 2020 i vlastní rozvoz a e-shop. Jejich dobroty si tak můžete nechat zavést rovnou domů nebo do kanceláře.