24 hodin: za jídlem do Kodaně. Podívejte se na přehled nejlepších podniků v gastro ráji

Autor: Vojtěch Tesárek
Datum: 15. 7. 2022
Foto: Vojtěch Tesárek

Jestli se říká, že všechny cesty vedou do Říma, pak ty gastronomické míří zcela určitě do Kodaně. Vydejte se s námi do těch nejlepších podniků v dánské metropoli. Jen si nezapomeňte vzít plnou peněženku.

1/ Snídaně: Lille Bakery

Kodaň je město zaslíbené pečivu, ať už sladkému nebo slanému. Tahle nenápadná pekárna, vzdálená jen pár minut na kole od michelinské restaurace Noma, vám nabízí obojí, navíc ve skvělé kvalitě. Velký stůl uprostřed přímo vybízí k seznámení s ostatními strávníky a naopak stoly v patře vám dovolí pozorovat ruch pekárny pěkné svrchu. Začněte tady den třeba absolutní dánskou klasikou – bulkou s máslem a sýrem.

2/ Svačina: La Banchina

Co by kamenem dohodil od Lille Bakery, se ukrývá La Banchina, parádní místo na dopolední snack a kávu, případně odpolední sklenici naturálního vína a něco malého k snědku. Menu se skládá pouze ze tří položek, které se pravidelně obměňují, vždy si ale můžete být jistí, že zde najdete prvotřídní suroviny, biozeleninu a mořské plody z udržitelného rybaření. Při pěkném počasí se dá navíc sedět přímo na mole u moře, v opačném případě je možné si hned vedle restaurace zarezervovat saunu a vyhřívat se při pohledu na kotvící lodě.

3/ Oběd: Surt

Po svačině je čas přesunout se trochu dál, což se v Kodani dělá zejména na kole, tak šlápněte do pedálů a vyrazte skrze centrum do restaurace Surt. Tahle pizzerie je nováček na poli kodaňské gastronomie, o to víc se o ní mluví. K obědu si tady sice pizzu neobjednáte, nebuďte ale zklamaní, místní SurPie plný olivového oleje s křupavým dlouze fermentovaným těstem a rozdílnými chutěmi ji zastoupí lépe, než byste možná čekali. Osobně doporučuju sáhnout po klasice se sicilskými rajčaty, oreganem a kapary. A nejlépe se kombinuje s místním negroni!

4/ Odpolední svačina: Juno the bakery

Pokud máte po obědě rádi něco sladkého a jste navíc v blízkosti Juno bakery, neváhejte ani vteřinu. Stejně jako Surt je i Juno celkem nováčkem. Křupavé pečivo plné másla vás ale jistě nezklame, podobně jako snad celou Kodaň, která tu přede dveřmi často stojí frontu. Ještě jeden osobní tip: já téměř vždy sáhnu po dánské lahůdce plné marcipánu a máku zvané tebirkes.

5/ Čas na kávu: April coffee

Nádherný minimalistický interiér inspirovaný Japonskem, ve kterém si budete připadat spíše jako u někoho na návštěvě doma než v kavárně. Svěřte se místním baristům se svými preferencemi a troufnu si říct, že odtud neodejdete zklamaní. Káva je tu prvotřídní a to samé se musí říct i o jejich canelé. A pokud si tohle místo zamilujete stejně jako já, odvezte si jako suvenýr například jejich skleněný brewer k přípravě filtrované kávy.

6/ Relax: Badezone Sandkaj

Teď je čas trochu vytrávit, k tomu nejlépe poslouží dánský téměř národní sport – koupání. Nehledě na roční období a teplotu vody Dánové prostě milují koupání v moři. A vám rozhodně doporučuji to vyzkoušet. Kodaň je plná dřevěných mol, díky kterým máte snadný přístup do moře. Neváhejte vyrazit zejména na Badezone Sandkaj v nové části Nordhaven. A pokud ještě nemáte dost mouky a cukru, hned vedle dřevěného mola je pekárna Andersen & Maillard, ve které snadno doplníte deficit.

7/ Večeře: Fiske bar

Jet do Dánska a nedat si rybu, to by bylo skoro až neslušné. A kam jinam na rybu zajít než do Fiske baru?! Tahle restaurace, která se už několik let za sebou pyšní oceněním Bib Gourmand, je ideální volbou pro všechny milovníky nejen ryb, ale i jiných darů moře. Já nikdy neodolám jejich slávkám a kambale se sezonní zeleninou. Menu se mění v podstatě každý týden s ohledem na to, co rybáři uloví a která zelenina je zrovna v kurzu. Navíc jejich vinný lístek nabízí stovky lahví, tím pádem si určitě snadno vyberete i něco k pití. Restaurace vyniká velmi uvolněnou atmosférou, a tak se vůbec nemusíte stydět zastavit se třeba jen na fish and chips a pivo. Doporučuji však promyslet návštěvu předem a případně si udělat rezervaci.

8/ Drink: Apollo bar

Náročný den je potřeba zakončit drinkem a k tomuto účelu skvěle poslouží Apollo bar, který je hned vedle známé ulice Nyhavn. Tenhle bar vlastní Frederik Brahe a nabízí obrovský dvorek, kde by se dalo sedět celou věčnost. Mimochodem, Frederik provozuje v Kodani hned několik podniků, které stojí za to navštívit. Ještě jeden zaručený tip: až tam budete, dejte si jedno lemonchello echo a zajezte ho chlebem se šlehaným máslem.

Insider tip:

Jídlo a pití na letištích bývá dost často kámen úrazu, a to nejen kvůli cenám, ale i kvalitě. To ovšem neplatí pro letiště v Kodani. Tam si můžete před odletem dopřát například skvělý ramen v Ramen to Biíru nebo burger ve známém Gasoline Grill. Navíc za stejnou cenu, jako je tomu ve městě. Takže pokud se chystáte na letiště, ale něco byste snědli, vyrazte o pár minut dřív a v klidu se najezte až tam.