Ochutnejte celý svět! Gastro cestu kolem světa zažijete v Karlíně

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 22. 8. 2022

Procestujte celý svět, aniž byste vystrčili nos z Karlína. Místní hitparáda podniků vás vezme za těmi nejlahodnějšími pokrmy italské, španělské, asijské nebo také mexické kuchyně. Doporučíme vám podniky, kde podávají speciality z různých koutů světa. Naši dlouhou cestu však začneme tam, kde si pochutnáte především na českých pokrmech, ať víte, jaký poklad doma máme.

Za českou kuchyní do Pohostince i do Lokálu

Poctivá česká kuchyně s moderními prvky. Tak by se dal krátce popsat Pohostinec Karlín v Pobřežní ulici, který si zamilujete jako útočiště při obědové pauze, místo pro slavnostní večeře, obchodní jednání ale i firemní večírky. V kuchyni kladou důraz na kvalitní suroviny hlavně z lokálních zdrojů. Polední menu tak často ovlivňuje sezónnost surovin. Ve stálém menu najdete poklady jako jsou telecí řízek, tatarák nebo konfitované kachní stehno, ale také steaky, které připravují ze stařeného masa s certifikací USDA. Pro pivaře nabízí Pohostinec Karlín tradiční plzeňské pivo a polotmavého Blatenského Kohouta z jihočeské Blatné.

Česká hospodská klasika v její nejlepší podobě? Vyrazte směr Lokál Hamburk. Kuchaři tu vaří poctivá česká jídla bez umělých dochucovadel a polotovarů. Vše je čerstvé a od místních dodavatelů. Přesně tak, jak to znáte z jiných podniků spadajících pod Ambiente, které je v gastronomii synonymem kvality. V Lokále si pochutnáte na pražské šunce s tím nejsmetanovějším křenem, silném slepičím vývaru s masem a nudlemi nebo také na smažáku s jejich vyhlášenou tatarkou. Nechybí ani sváteční jídla jako je svíčková nebo gulášek se šesti. A komu ještě zbyde místo, větrník s nadýchaným karamelovým krémem je ta nejlepší sladká tečka.

Jak chutná Francie? To vědí Na břehu Rhôny

Na břehu Rhôny je útulná vinárna u Vltavy, jen kousek od moderních kancelářských budov, s unikátním konceptem samoobslužné stěny, ve které jsou vína v balení bag-in-box. Sami si čepujete, sami si čárkujete. V nabídce najdete vína malých vinařů z jižní Francie a spoustu dobrot k zakousnutí. Skvělou chuťovkou jsou například slávky na bílém víně, tartine a domácí paštička.

To nejlepší z Itálie najdete v Puro Gelato a La Casa Trattoria

La Casa Trattoria je poměrně novinka na karlínské gastro scéně. Navozuje atmosféru italské venkovské trattorie a nabízí speciality italské kuchyně s důrazem na ryby a mořské plody. Vybírat můžete ze stálého menu i poledního menu, na kterém od pondělí do pátku najdete vždy jednu polévku a tři hlavní jídla. Kromě ryb a mořských plodů si tu pochutnáte také na italských těstovinách, risottu, grilovaném mase, salátech nebo domácí focaccie, italských uzeninách či sýrech. Některé pochoutky nebo třeba kvalitní olivový olej si tu můžete pořídit i domů.

Za pravým gelatem už nemusíte jezdit do Itálie, vychutnáte si ho i v Karlíně ve vyhlášené cukrárně Puro Gelato. Vybírat můžete z bohaté nabídky sorbetů i smetanových příchutí. K výrobě gelata tu používají kvalitní a čistě přírodní suroviny bez konzervantů a dodavatele vybírají mezi drobnými pěstiteli a malými farmáři. Gelato se vyrábí každý den v italských strojích a uchovává se v tradičních nádobách, a to vše pod dohledem italského mistra cukráře Giuseppeho.

Španělské speciality servíruje Casa de Andalucía

To nejlepší ze španělských specialit si vychutnáte v malém rodinném podniku Casa de Andalucía. Majitelé Dana a Christian se během výletu do Andalusie tak zamilovali do místní kuchyně, že se po návratu do Prahy rozhodli otevřít vlastní autentické tapas bistro. V nabídce najdete dobroty z andaluských farem a od malých zemědělců z různých koutů Španělska – ručně krájený jamón, chorizo, olivy, zralé sýry, papričky Pimiento de Padrón a spoustu dalšího. Španělské delikatesy si můžete dát na místě a usadit se ke stolu v bistru nebo na zahrádce, i koupit s sebou domů.

Další zastávka? Kanadské poutine v Garage!

Malé bistro Garage přináší do Karlína kousek Kanady. Najdete ho naproti kavárně Můj šálek kávy a poznáte ho (hlavně během obědové pauzy) podle dlouhé fronty, ve které se schází půlka osazenstva karlínských kanclů. Zkrátka jakmile jednou poutine ochutnáte, nebudete chtít přestat. A co vlastně tahle specialitka je? Poutine pochází z kanadské provincie Quebec a původně šlo o jídlo pro dělníky, kteří se potřebovali rychle nasytit. Jde o hranolky posypané speciálním “vrzajícím” sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou zvanou gravy. Garage udělalo z poutine opravdovou lahůdku – dvakrát smažené domácí hranolky zalité omáčkou z hovězího vývaru a posypané hrudkami na zakázku vyrobeného bio sýru. V dalších úpravách vám k poutine přidají trhané vepřové či hovězí maso nebo třeba opečenou slaninu.

Pro milovníky mexické kuchyně je tu Cafe Frida

Podnik Cafe Frida pojmenovaný po jedné z nejslavnějších malířek patří mezi vyhlášené karlínské legendy. Je ideální na oběd s kolegy z práce i večerní drink a nachos s přáteli. Prostornou restauraci s prima zahrádkou najdete na Karlínském náměstí poblíž kostela. Pochutnáte si tu na nachos, burritos, quesadillas, tortilách nebo poctivých burgerech. Ve všední dny si sem můžete zajít na polední menu, které je pro každý den trochu jiné. Vždy jsou na výběr dvě jídla, většinou jedno vegetariánské.

Kousek Japonska čeká za tunelem v Taiko Ramen

Voňavá polévka japonského střihu, založena na silném vývaru a nudlích, podávaná s náloží zeleniny a bylinek. To je ramen, tradiční vývar, který pochází původem z Asie. Hraje všemi barvami i chutěmi, je nabitý minerály a vitamíny. Ramen je možné připravit kuřecí, hovězí, vepřový, ale také vegetariánský s tofu a miso pastou. Pochutnají si tak na něm masožrouti i vegetariáni. A kam na takový poctivý ramen poblíž Karlína zajít? Do Taiko Ramen! Dejte si desetiminutovou procházku tunelem na Žižkov, udělejte pár kroků doprava a jste tam.

Na poklady vietnamské kuchyně do Bahn-mi-ba

Kam na vietnamskou bagetu plnou čerstvých bylinek? Do Bahn-mi-ba! Drobný řetězec, který sídlí ned vedle metra Křižíkova, nabízí několik druhů baget na vietnamský způsob. S hovězím masem, s kuřecím masem, paštikou nebo třeba s opečeným tofu. Veřte, nebo ne, ale pochoutka doplněná o poctivou porci zeleniny a koriandru vás zasytí na pěkně dlouho. Skvělé jsou tady ale i další speciality vietnamské kuchyně – bun cha, bún bò nam bộ nebo čerstvé závitky. Zároveň tu ochutnáte i jednu z nejlepších polévek pho. Jak má taková správná polévka chutnat se totiž spoluzakladatel bistra Hung Le naučil od svého dědečka, který sedával v porotě hanojské soutěže o nejlepší pho.