Krása komplikací. Prohlédněte si důmyslné hodinářské kousky detailně

Autor: Ondřej Novotný
Datum: 15. 2. 2023
Foto: Tomáš Mikule

Jsou speciální ingrediencí, která povyšuje už tak vytříbené mechanické stroje na umění. Hodinářské komplikace dávají modelům speciální funkce a přidávají jim jedinečný šmrnc. Vybrané z nich jsme nafotili na hodinkách vyhlášených značek.

Jako vždy okázalý Hublot odhaluje část mechanismu hodinek a zároveň má ukazatel rezervy nátahu, který vám napoví, jak dlouho se udrží v chodu bez zásahu člověka.

Ukazatel rezervy
Hublot Big Bang MP‑11 Power Reserve 14 Days King Gold 3D Carbon, cena 2 392 000 korun, prodává Hublot.

Chronograf se objevuje jako dva až tři subčíselníky, které obvykle odměřují vymezený časový úsek. Tento model od Audemars Piguet má takzvaný flyback chronograf, což znamená, že jde rychle znovu spustit: jedním stiskem tlačítka se vynuluje a opět spustí.

Flyback chronograf
Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding Chronograph „50th Anniversary“, cena 1 824 000 korun, prodává Audemars Piguet.

Jedna z královských komplikací. Tourbillon vyrovnává vliv gravitace na strojek, čímž zaručuje absolutní přesnost. A kdo jiný by měl chtít absolutní přesnost, než proslulí výrobci pilotních hodinek z IWC?!

Tourbillon
IWC Portugieser Tourbillon Mystere Retrograde, 2 602 800 korun, prodává Carollinum.

I „klasický“ chronograf, který patří k nejčastějším komplikacím, může být obdivuhodným kusem, zvlášť když za ním stojí hodinářští velmistři z Patek Philippe. Tento dámský model s pouzdrem v růžovém zlatě se natahuje ručně a mísí v sobě kus tradice i moderní přístup.

Chronograf
Patek Philippe 7150/250R CHRONOGRAPH, cena 2 150 100 korun, prodává Patek Philippe.

Elegantní komplikace pro hodinářské fajnšmekry, která ukazuje fázi měsíce. Švýcaři z Jaeger‑LeCoultre jsou v ní specialisté, jak ukázali i na tomto oblíbeném modelu.

Měsíční fáze
Jaeger‑LeCoultre Master Calendar, cena 258 700 korun, prodává Klenotnictví Dušák.