The Miners: Úspěšní kavárníci dobývají hlavní město i španělskou Barcelonu

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 2. 10. 2023

O otevření vlastní kavárny snil Oldřich Valta už od útlého věku. Myslel si, že je to sen daleké budoucnosti, který si splní až v důchodu po dlouhé kariéře v bankovnictví. Ale pak potkal toho správného parťáka a věci se daly do pohybu. Kariéru v korporátu ukončil paradoxně s příchodem covidu, aby se mohl věnovat The Miners. A vytěžit z kávy co nejvíc.

V roce 2019 otevřeli Oldřich Valta a Egor Kolkapov v Praze svou první kavárnu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jen o čtyři roky později mají na kontě sedm pražských poboček a dvě dokonce v Barceloně. A s velkolepými plány rozhodně nekončí. „Už chystáme kavárnu v Brně, Krakově, Jerevanu a samozřejmě i další v Praze. Jednáme se stovkami potenciálních partnerů z měst a států po celém světě. Těším se, že si za chvíli budete moci užít The Miners v městech po celé zeměkouli. Do pěti let jich chceme otevřít tisícovku,“ prozrazuje jeden ze zakladatelů The Miners Oldřich Valta.

Jedním z nejnovějších přírůstků do kavárenské rodiny The Miners je pobočka v Karlíně, která první zákazníky přivítala letos v červnu. Kávomilci tak mají další skvělé místo, kam tady vyrazit za skvělou kávou i čerstvě upečenými dezerty. The Miners Bakery sídlí v unikátní budově Fragment s kontroverzní sochou Lilith od Davida Černého, jednoho z nejpopulárnějších českých umělců. „Když jsme před lety viděli vizualizace projektu Fragment, věděli jsme hned, že chceme být jeho součástí. Nemluvě o tom, že okolí Invalidovny a Rohanského nábřeží prochází obrovskou revitalizací,“ říká Oldřich Valta. Kromě vynikající kávy nebo oblíbené matchy, je karlínská kavárna hlavním výrobním prostorem, kde pečou pečivo a dezerty pro celou síť The Miners v Praze. „The Miners Bakery je nejen kavárna, ale zároveň tam narazíte na naši pekárnu. Je prosklená, takže se můžete kochat, jak naši pekaři připravují třeba čerstvé křupavé bagely nebo skořicové rolky,“ dodává.

S 25 místy uvnitř a dalšími 10 místy na terase nabízí kavárna útulné a intimní prostředí ideální pro posezení s kamarády i jako místo, kam můžete vyrazit na neformální schůzku s klientem. Podobně jako v první The Miners pobočce na náměstí Jiřího z Poděbrad nebo v The Miners Churchill na Žižkově, je i ta v Karlíně u Invalidovny vybavená pro ty, kdo chtějí přijít s notebookem a dát si „coffee office“, aniž by po nich někdo nevraživě pokukoval. „Už od začátku bylo naším záměrem vytvořit inspirující prostředí aktivním lidem, jako jsme my. Lidem, kteří k nám chtějí přijít pracovat nebo studovat. Věděli jsme, že moc podobných příležitostí v ostatních kavárnách není,“ říká Oldřich Valta. Otevřeno je tu ve všední dny od 7 do 20 hodin a o víkendech od 8 do 20 hodin.

V The Miners si můžete zakoupit také spoustu jejich vlastních produktů – od kávových zrnek na filtr i espresso, přes nitro cold brew v plechovce, kompostovatelné kapsle do kávovaru až po drip sáčky pro přípravu filtrované kávy na cestách. Najdete tu ale i stylové termohrnky nebo ručně vyráběnou keramiku značky Mindset.