Osvědčené tipy na výživné obědy do krabiček

Autor: Lucie Nováková
Datum: 1. 2. 2024

Nabídka restaurací v Karlíně je sice pestrá, nicméně přinést si krabičku s obědem do práce může být způsobem, jak si zajistit rychlý a plnohodnotný oběd a ještě trochu ušetřit oproti obědovému menu. 

Abyste nemuseli dlouho přemýšlet nad náplní krabiček, máme pro vás snadný návod, jak vymyslet krabičkové obědy tak, aby vás za chvíli nehonila mlsná. V článku najdete několik konkrétních tipů na jídla, která se hodí do krabiček i pro ohřívání ve firemní mikrovlnce. 


Co by měla obědová krabička obsahovat?

Nesnažte se oběd stavět jen na zeleninovém salátu. Brzy odpoledne vás dožene hlad i chutě. Naopak dbejte na to, aby váš oběd obsahoval: 

  • komplexní sacharidy | obiloviny/pseudoobiloviny jako je kuskus, bulgur, těstoviny (celozrnné), quinoa, ale i brambory, batáty atd.
  • bílkoviny | libové maso (kuřecí prsa, vepřová panenka…), mléčné výrobky (tvrdé sýry, cottage, mozzarella), luštěniny (čočka, cizrna, fazole…)
  • tuky | rostlinné oleje, ořechy, semínka
  • vláknina | čerstvá nebo tepelně upravená zelenina

Na co je dobré u krabiček myslet?

  • Ne každé jídlo je vhodné pro druhotné ohřívání. Určitě nedoporučujeme si do krabiček připravovat risotta
  • Ryby jsou sice skvělým zdrojem bílkovin a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Nicméně jejich „vůně“ nemusí být příjemná vašim kolegům. 
  • Pozor na nástrahy jako jsou rajčatové omáčky a špagety, ať neskončí na vaší bílé košili. 
  • Pro ohřívání v mikrovlnce sahejte po skleněných nebo nerezových krabičkách. Jídla, která máte v plastových krabičkách raději neohřívejte. 
  • Rýži a těstoviny opravdu důkladně prohřejte, abyste předešli případným zdravotním komplikacím. 

Konkrétní nápady, co dát do krabiček

Kari a dhály
Chuťově bohaté kari a dhály budou skvělým krabičkovým obědem během zimních dní. Kari a dhály mohou být vegetariánské i masové. U vegetariánských verzí je dobré myslet na zdroj bílkovin, což mohou zastoupit luštěniny. 

Variabilní placičky/karbanátky
Jako základ placiček volíme dopředu uvařené obiloviny nebo pseudoobiloviny jako je quinoa, jáhly nebo pohanka. Přidáme zdroj bílkovin jako je tvrdý kravský nebo kozí sýr. Placičky můžeme obohatit o nastrouhanou zeleninu jako je mrkev nebo cuketa. Ochutíme bylinkami. Jako pojivo poslouží vejce. Aby se ze směsi daly tvarovat placičky, směs zahustíme strouhankou nebo jemnými ovesnými vločkami. Placičky opékáme na pánvi. Aby vám v práci k obědu nechyběla čerstvá zelenina, přidáme si ji do krabičky zvlášť. Od věci není také si vzít skleničku s dipem z tvarohu nebo cottage. 

Čočka na rajčatech 
Nesmírně snadná verze večeře, kterou můžeme připravit ve větším množství a vzít si ji druhý den k obědu do krabičky. Na cibuli osmahneme nakrájenou mrkev, přidáme červenou čočku, zalijeme konzervovanými rajčaty, vodou, osolíme a uvaříme doměkka – cca 20 minut. Ochutíme citrónem. Podáváme např. s kouskem opečeného masa, křupavým tofu, uvařeným vajíčkem nebo kousky mozzarelly. 

Obědové tortilly
Báječným obědem mohou být i poctivě naplněné tortilly. Tortilly potřeme žervé, hummusem či jinou oblíbenou pomazánkou. Přidáme zdroj bílkovin jako je kvalitní šunka, tvrdý sýr či uzené tofu. Na závěr doplníme čerstvou zeleninu, např. listy špenátu, polníčku či rukoly. Taky se hodí pevná zelenina jako mrkev nebo paprika. Naopak do tortill nedáváme okurku, která pouští hodně vody. Tortilly by zbytečně zvlhly. 

Pečená zelenina s máslovými fazolemi
Oblíbenou kořenovou nebo pevnější zeleninu nakrájíme na kousky, přidáme uvařené máslové fazole. Vše rozprostřeme na velký plech, ochutíme solí, pepřem, oblíbeným kořením nebo bylinkami, zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 200 stupňů (horní a spodní ohřev) na cca 40 minut. Pečenou zeleninu můžeme doplnit dresinkem či sýrem jako je mozzarella či feta. Stejným způsobem můžeme místo fazolí péct bramborové gnocchi, které dopředu nepředvařujeme.