3 podniky v Karlíně, kde zelenina není nuda

Autor: Lucie Nováková
Datum: 27. 2. 2024

V Karlíně je tolik skvělých míst, kam vyrazit na oběd. Ale co když si nechcete dát maso nebo vyrážíte na jídlo s vegetariánem? Nebojte, nezůstanete o salátu a o vodě. Vyzkoušeli jsme 3 podniky, kde to se zeleninou skutečně umí. 

Spojka Karlín

Hledáte místo, kam můžete vyrazit na pracovní snídani či oběd? Spojka bude trefou do zeleného. Podnik vyniká elegantním interiérem, kde rostliny hrajou prim. Už při vstupu vás uchvátí prostor plný zeleně, která je nejen na každém rohu, ale i na stropě. Ve Spojce kladou značný důraz na výběr surovin, které jsou převážně v bio nebo farmářské kvalitě. Ať už ze stálého menu nebo i obědové nabídky si vybere vegan, vegetarián i milovník masa. Každé jídlo je přehledně označené. Na snídani zkuste vejce v různých úpravách, místní kváskový chleba s avokádem či s uzenou mrkví ve veganské verzi nebo sladké višňové taštičky. V rámci poledních menu je vždy alespoň jedno jídlo vegetariánské a také je na výběr jídlo bezlepkové. U stálé nabídky možná nebudete vědět, co zkusit dřív. Rozhodně doporučujeme si dát předkrm nebo polévku a hlavní chod, jídla jsou chuťově vyladěná, porce jsou ale menší. 

Etapa

Pokud bychom měli vybrat jediné místo, a to nejen v Karlíně, kde vás vegetariánské a veganské jídlo absolutně uhrane, byla by to jednoznačně Etapa. Bistro, kam můžete vyrazit na vydatnou snídani, originální brunch, zábavný oběd i lehké odpolední jídlo. Nabídka jídel se velmi často mění, o to je zábavnější sem chodit pravidelně. V Etapě se nebojí sáhnout i po surovinách, které na našich talířích nebývají úplně běžné – špalda, hrách, čirok, topinambury, kadeřávek. Vždy v závislosti na ročním období. Pěstují si vlastní mikrobylinky, fermentují si svoje kimchi i tempeh. Možná nebudete vědět, co pod daným názvem čekat. Ničeho se nebojte, jídlo je tu barevné, perfektně vychucené a překvapivé. Nesčetněkrát vyzkoušeno za vás. 

Kro Kitchen 

Vegetariánské jídlo v podniku, které je známé pro svoje masové pecky? Jo! Velkou péči věnují přípravě drinků, a to alkoholických i nealkoholických. My jsme sem ale vyrazili na vegetariánský oběd. Běžně si můžete vybrat ze třech vege variant. Stálicí je jejich tempeh z cizrny a čočky. Už delší dobu je na menu s dýňovým pyré, ořechy a jablky doplněný o silný zeleninový demi glace. Čekejte nasládlé chutě a díky koření vzpomínky na Vánoce. Tempeh můžete zkusit v misce s rýží a místním kimchi. Naopak novinkou je pečený celer s citronovou omáčkou. V Kro se vegetariáni určitě nebudou nudit.

A kam dál v Karlíně? Bezva vegetariánský oběd si dáte v Esce. Asijsky laděná lehčí jídla vám naservírují v Ô-mai. Nápaditá bezmasá jídla najdete v Krystal Bistru