Typika otevřela v Holešovicích | dejte si tu snídani, kávu i pracovní schůzku

Autor: Lucie Nováková
Datum: 7. 8. 2024

Je to ani ne pár týdnů, co otevřela nová Typika v holešovické Marině. Je to místo, kam budete chtít zavítat na rychlou ranní kávu, pohodový a velmi promyšlený brunch, klidnou pracovní schůzku i tu doplníte energii po čase stráveném s dětmi na vedlejším hřišti. 

Začalo to v Brně

Dnešní Typika má své brněnské předky, a to SKØG Urban Hub, který založili v roce 2014 dva kamarádi Peter Kollár a René Kráľovič. Původní kavárna v Brně stále funguje, nicméně kamarádi se byznysově rozešli. René stojí za kávovou pražírnou Rusty Nails Coffee a kavárnami Grounds (jejich karlínskou pobočku rovněž doporučujeme k návštěvě). Peter v roce 2019 otevřel první Typiku v Praze. Konkrétně v Nuslích. Z dnešního úhlu pohledu už Typika tolik nevyčnívá, ale před pár lety byste tu hledali kavárnu s výběrovou kávou marně. Nejen nuselská Typika přejímá seversky minimalistický vizuální styl, který je vidět ve SKØGu, a vše doplňuje o zelené rostliny nebo prvky jako jsou cihly. 

Z Nuslí do Varšavy a do Vršovic

O rok později po otevření nuselské Typiky Peter otevřel ještě o trochu větší pobočku v širším centru Varšavy. Polský start byl značně zkomplikovaný covidovou vlnou i jinými zvyklostmi Poláků. Po Varšavě následoval návrat do Prahy, a to do Vršovic. Tady Peter otevřel dozelena laděný menší espresso bar. Můžete si tu dát něco menšího do ruky a kávu (nejen) s sebou.

Už i na vlastní kávu došlo

Do nedávna jste si v Typice mohli vychutnávat kávu z výše zmíněné pražírny Rusty Nails Coffee. Letos koncem dubna došlo k obměna a Typika začala pražit vlastní zrna. Kávu na espresso i na filtr si samozřejmě můžete pořídit i domů. V holešovické Typice navíc mají nejen zrnka s sebou, ale třeba i vlastní slanou granolu či jiné drobnosti. 

Velkorysé prostory

Prostory v holešovické Typice jsou ještě větší a vzdušnější než v předchozích kavárnách. Ve spodním patře najdete několik míst k sezení – na barové židli u okna, u malého stolku v pohodlných křesílkách nebo u velkého stolu, který vyzývá ke sdílení. V horních prostorách je několik klasických míst k sezení po dvou až čtyřech lidech a úplně v zadní části najdete schovaný roh s jedním větším stolem. Vzdušnosti kavárny pomáhá, že patra nejsou striktně oddělena a z horního patra vidíte ruch spodní části kavárny. Speciálně druhé patro bude ideální pro byznys setkávání nebo klidnější práci s počítačem. Jako v každé Typice, tak i tady dominují drobné i velké zelené rostliny. V Holešovicích jako dominantní barvu zvolili cihlovou. 

Nápadité, barevné a skvělé snídaně

Pokud znáte nuselskou Typiku, víte, že jejich snídaně jsou zážitek. Pokud ne, máte konečně příležitost je vyzkoušet! Snídaně v Typice jsou vždycky barevné, chuťově zábavné, překvapivé a originální. My z aktuálního menu zkusili míchaná vajíčka na šalotce s konfitovanými rajčaty. Skvělá byla i pečená mrkev na tvarohu posypaná křupavou granolou. Dokud ještě jsou, tak utíkejte na lívance s karamelizovanými jahodami a bazalkovým cukrem. Do budoucna by měly přibýt i masové snídaňové variace. Jako dezert si dejte jejich Míša dort. Je absolutně dokonalý.