Kakaový dýňový chlebíček

Autor: Lucie Nováková
Datum: 17. 9. 2024

Barvy podzimu. Sytě oranžové dýně jsou všude kolem nás. Pokud hledáte inspiraci na to, co dalšího kromě dýňové polévky vytvořit z dýně, tak jste tu správně. Upečte si s námi velmi snadný voňavý dýňový chlebíček s kakaem. 


Ingredience na jeden chlebíček 

  • 250 g dýňového pyré | vizte TIP níže v receptu
  • 3 vejce
  • 50 ml kefíru
  • 85 g másla nebo 70 ml rostlinného oleje 
  • 115 g tmavého třtinového cukru
  • 225 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžičku skořice
  • 10 g kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • olej/máslo na vymazání a dětská krupička / hrubá mouka na vysypání formy 
  • k podávání – moučkový cukr

Postup

  1. Všechny suroviny vyndáme z lednice hodinu před začátkem pečení. 
  2. Formu na chlebíček vymažeme olejem/máslem a vysype.
  3. Začneme předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  4. Pokud budeme používat do těsta máslo, tak ho rozpustíme v malém kastrůlku a necháme ho vychladnout. 
  5. Do velké mísy odvážíme dýňové pyré, vejce, kefír, olej nebo máslo a cukr. Ruční metlou promícháme. 
  6. Přisype mouku, skořici, kypřicí prášek a sůl. Promícháme, aby se všechny suroviny propojily. 
  7. ⅔ těsta vlije do vymazané a vysypané formy.
  8. Do zbylého těsta vmícháme kakao. Rovnoměrně nalijeme na těsto, které je ve formě.
  9. Pečeme 50–60 minut. Před vyndáním z trouby vpíchneme doprostřed chlebíčku špejli, pokud je po vytažení suchá, chlebíček může jít ven z trouby.
  10. Necháme ho zcela vychladnout ve formě.
  11. Před podáváním pocukrujeme.

Doba přípravy | 15 minut + pečení

Velikost formy | Chlebíčková forma o objemu 1,4 l

TIP | Jak na dýňové pyré?

Cca kilogramovou dýni hokkaido očistíme, rozpůlíme a vydlabeme. Nakrájíme ji na větší kusy. Kousky dáme do hrnce a podlijeme cca 150 ml vody. Vaříme pod pokličkou na vyšší výkon sporáku cca 25 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto získáme asi 700 g dýňového pyré. Zbylé pyré můžeme zamrazit do zásoby.