Kakaový dýňový chlebíček
Datum: 17. 9. 2024
Barvy podzimu. Sytě oranžové dýně jsou všude kolem nás. Pokud hledáte inspiraci na to, co dalšího kromě dýňové polévky vytvořit z dýně, tak jste tu správně. Upečte si s námi velmi snadný voňavý dýňový chlebíček s kakaem.
Ingredience na jeden chlebíček
- 250 g dýňového pyré | vizte TIP níže v receptu
- 3 vejce
- 50 ml kefíru
- 85 g másla nebo 70 ml rostlinného oleje
- 115 g tmavého třtinového cukru
- 225 g hladké špaldové mouky
- 1 lžičku skořice
- 10 g kypřicího prášku
- špetku soli
- 2 lžíce holandského kakaa
- olej/máslo na vymazání a dětská krupička / hrubá mouka na vysypání formy
- k podávání – moučkový cukr
Postup
- Všechny suroviny vyndáme z lednice hodinu před začátkem pečení.
- Formu na chlebíček vymažeme olejem/máslem a vysype.
- Začneme předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Pokud budeme používat do těsta máslo, tak ho rozpustíme v malém kastrůlku a necháme ho vychladnout.
- Do velké mísy odvážíme dýňové pyré, vejce, kefír, olej nebo máslo a cukr. Ruční metlou promícháme.
- Přisype mouku, skořici, kypřicí prášek a sůl. Promícháme, aby se všechny suroviny propojily.
- ⅔ těsta vlije do vymazané a vysypané formy.
- Do zbylého těsta vmícháme kakao. Rovnoměrně nalijeme na těsto, které je ve formě.
- Pečeme 50–60 minut. Před vyndáním z trouby vpíchneme doprostřed chlebíčku špejli, pokud je po vytažení suchá, chlebíček může jít ven z trouby.
- Necháme ho zcela vychladnout ve formě.
- Před podáváním pocukrujeme.
Doba přípravy | 15 minut + pečení
Velikost formy | Chlebíčková forma o objemu 1,4 l
TIP | Jak na dýňové pyré?
Cca kilogramovou dýni hokkaido očistíme, rozpůlíme a vydlabeme. Nakrájíme ji na větší kusy. Kousky dáme do hrnce a podlijeme cca 150 ml vody. Vaříme pod pokličkou na vyšší výkon sporáku cca 25 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto získáme asi 700 g dýňového pyré. Zbylé pyré můžeme zamrazit do zásoby.