Stylový podzim a zima 2024: Co by nemělo chybět v šatníku každého muže

Autor: Lucie Nováková
Datum: 22. 10. 2024
Foto: Gentleman Store

Pánská móda pro podzim a zimu 2024 přináší nové, ale i osvědčené trendy, které kombinují eleganci s praktičností. Zaměřuje se ale i na udržitelnost, pohodlí i návrat k přírodním materiálům. Zjistěte, jaké střihy, barvy a klíčové kousky vám zajistí stylový vzhled do práce i na volný čas.

Ať už hledáte inspiraci na stylové kombinace do práce nebo potřebujete pohodlné kousky na volný čas, průvodce, který jsme vytvořili ve spolupráci s karlínským obchodem Gentleman Store, vám bude velmi nápomocný. Při budování podzimního šatníku se zaměřte na následujících 11 oblastí a budete mít vystaráno až do jara. 

1. Přirozené a zemité tóny

Barvy jako olivově zelená, hnědá, béžová a terakota budou letos v centru pozornosti. Odrazem návratu k přírodě a udržitelnosti tyto tóny vytvářejí harmonický a sofistikovaný vzhled. Jsou ideální pro muže, kteří hledají decentní, ale přesto elegantní řešení jak v práci, tak ve volném čase. Oblečení v těchto odstínech působí klidně a přirozeně, přičemž snadno zapadá do různých situací a stylů.

2. Textury a vrstvení

Texturované materiály jako manšestr, tvíd, flanel a pleteniny budou v hlavní roli. Vrstvení různých textur nejen dodává outfitu hloubku, ale také nabízí funkčnost. Tento trend oceníte především v neustále proměnlivém počasí podzimu a zimy, kdy lze jednotlivé vrstvy snadno přizpůsobit momentálním podmínkám.

3. Oversized střihy

Nadměrné střihy se neprosazují jen v ženské módě, ale pronikají i do pánských šatníků. Přinášejí uvolněnost a pohodlí, a to zejména u kabátů, kalhot a bund. Tento trend skvěle funguje pro vytváření neformálního, ale sebevědomého vzhledu, který je ideální pro každodenní nošení.

4. Výrazné šály

Velké a vzorované šály jsou nejen praktickým doplňkem, ale zároveň outfitu umí dodat barvy a textury. Větší šály navíc poskytují větší ochranu proti chladu a snadno doplní jakýkoli outfit – od elegantního po ležérní.

5. Roláky se zipem a V-neck svetry

Roláky se zipem jsou jedním z výrazných trendů tohoto podzimu a zimy. Díky své variabilitě a pohodlí je snadno zkombinujete jak s formálními kalhotami, tak s džíny. Stejně tak V-neck svetry se stávají opět oblíbeným prvkem, který elegantně zvýrazní horní část outfitu.

6. Návrat 90. let

Trendy 90. let jako jsou oversized džínovina, černá džínovina, klobouky typu bucket i grafická trička, se vrací na scénu. Džínové košile, zejména v černé a šedé, vnášejí do šatníku nádech nostalgie.

7. Monochromatické outfity

Outfity složené z různých odstínů jedné barvy jsou další letošní trend. Kombinace různých tónů hnědé, šedé nebo béžové vytváří elegantní a harmonický vzhled, který se hodí pro pracovní schůzky i volný čas. Monochromatický styl dává vyniknout kvalitním materiálům a střihům.

8. Techwear a funkční móda

Vliv techwearu se stále více prosazuje. Technické bundy, cargo kalhoty a vícekapesní designy, které spojují módu s funkčností, jsou praktickým a moderním řešením pro každodenní nošení. Tento trend je ideální pro aktivní muže, kteří hledají kombinaci pohodlí, stylu a praktičnosti.

9. Dvouřadé kabáty

Klasika v podobě dvouřadých kabátů se letos dočkala moderních inovací. Nové asymetrické střihy či netradiční umístění knoflíků přidávají tomuto nesmrtelnému kousku na originalitě. Dvouřadé kabáty jsou nejen stylovým, ale i praktickým kouskem, který vás ochrání před zimou.

10. Masivní boty a Chelsea boots

Robustní boty s výraznou podrážkou inspirované pracovní obuví jsou nejen funkční, ale dodávají outfitu i moderní vzhled. Klasické chelsea boty s elastickými panely se objevují v aktualizovaných verzích se zvýšenými podrážkami a zdobnými prvky. Kůže a semiš v odstínech černé, hnědé, olivové či vínové dominuje letošním botníku.

11. Overshirty

Overshirty se nosí jako lehká bunda nebo naopak vrstva pod kabát. Jsou nesmírně všestranné. V barvách khaki, hnědé nebo temně zelené, případně v kostkovaném vzoru, se overshirty stávají nezbytným kouskem letošní sezóny.

Podzim a zima 2024 jsou ve znamení pohodlí, udržitelnosti a návratu k přírodním materiálům. Ať už se rozhodnete pro oversized kabáty, výrazné šály nebo monochromatické outfity, letošní sezóna vám nabízí řadu možností, jak být stylový a zároveň v teple.