Podzim na talíři. Dáte si hřejivou kaši, buchtičky nebo palačinku?
S čím dál chladnějšími rány přichází chuť na hřejivé a sladké snídaně. Zašli jsme do oblíbených karlínských podniků a vyzkoušeli několik podzimně laděných snídaní. Pojďte se pochutnat s námi.
Je libo elegantní palačinku?
Jestli někde skutečně respektují měnící se sezonu, tak je to naše oblíbené bistro Etapa. Aktuální novinkou na podzimním menu je opět propracovaná verze sladké palačinky. Palačinka je příjemně nakyslá po kvásku. Je plněná pošírovanými hruškami na bílém víně. Podstatným chuťovými i vizuálním efektem je kávový karamel s kardamomem a višně. Celá palačinka sedí na báječné kefírové smetaně. Vskutku vydařená chuťová harmonie. Pokud byste si raději dali slanou verzi, novinkou je palačinka s cibulovou marmeládou, restovaným kadeřníkem a intenzivní lanýžovou omáčkou. Sladký akcent dodávají pečená jablka a norský karamelový sýr brunost.
Kaše, které zahřejí
V Etapě si dáme ještě jeden chod, a to obláčkově nadýchanou jáhlovou krupičku se švestkami s báječnou makovou omáčkou. Švestky a mák jsou dokonalou dvojicí. Křupavý efekt jídlu dodává drobenka z místních loupáků a osvěžující chuť zase květové máslo. V Etapě nás baví, že se nebojí tradičních a často dnes opomíjených surovin, jako jsou právě jáhly.
U tradičních surovin zůstaneme, jen se přesuneme o kousek dál do pekárny Eska, kde si nyní můžete objednat teplou misku ovesné kaše. Struktura kaše je díky použitým klasickým tradičním vločkám rustikální. Dýňové pyré zase dodává podzimní barvy, koření chai latté vůni a restovaná jablka na másle jemnost. Milým barevným akcentem jsou modré květy chrpy.
Buchtičky, které chutnají jako Kinder Bueno
Pokud vyrazíte do Esky na snídani, doporučujeme ideálně ve dvou, ať můžete ochutnat i další novinku na menu, kterou jsou buchtičky s lískoořechovým krémem. Tři velké kynuté buchtičky (nebo spíš buchty) jsou posazeny na vanilkovém omáčce s lískoořechovým krémem. Chuť omáčky vás přenese do dětství, kdy jste milovali Kinder Bueno. Intenzivní ořechová chuť je lehce „říznutá“ rumem. Nastrouhaná 53% čokoláda z čokoládovny HERUFEK vám rozhodně také zlepší den.
Novinka na závěr
V karlínském Kro Kitchen začali dělat snídaně. Každý všední den od 8 ráno a o víkendu od 9 ráno tu můžete nastartovat svůj den originálními snídaněmi. Ze sladkého menu nás rozhodně zaujala Kro oříšková granula s farmářským jogurtem, meruňkovou marmeládou a hnědým máslem, které dokáže pozvednout jakékoliv jídlo. Do sychravých dnů je jako dělaný Brûlée French Toast s voňavým tonka krémem, karamelizovanými jablky, lískovými ořechy a samozřejmě opět s hnědým máslem.