Po čem voní podzim? Po dýňových vaflích!

Autor: Lucie Nováková
Datum: 14. 10. 2025

Vafle nebo lívance jsou vždycky báječný nápad. A speciálně během podzimních dní, kdy venku je chladno, častěji prší a dny jsou kratší, mnohem víc oceníme vymazlené a voňavé snídaně. A přesně pro taková podzimní rána jsou stvořeny dýňové vafle. 

Ingredience na 6–7 vaflí o velikosti 8 × 8 cm

  • 20 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 250 g dýňového pyré | recept najdete níže
  • 2 vejce
  • 80 ml plnotučného mléka (může být i rostlinné)
  • 20 g třtinového cukru (1 lžíce)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 60 g jemných nebo minutových vloček
  • 75 g hladké mouky (může být špaldová nebo pšeničná)
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli

K podávání

  • jogurt nebo tvaroh, oblíbené ořechy (krásné jsou pistácie), oblíbený čokoládový krém nebo ořechové máslo

Postup

  • Začneme rozhřívat vaflovač. 
  • Ve větší míse ruční metlou smícháme všechny suroviny. 
  • Do rozpáleného vaflovače dáme menší naběračku těsta. Vaflovač není třeba vymazávat. Zavřeme a pečeme dozlatova. Lepší, než sledovat barevný signál na vaflovači, je otevírat vaflovač až ve chvíli, kdy z něj nevychází pára. 
  • Vafle podáváme s jogurtem nebo tvarohem, ořechy a oblíbeným čokoládovými krémem nebo ořechovým máslem.

Co dělat, když nemáte vaflovač?

Z těsta připravíte skvělé lívance. Doporučujeme těsto nalívat na rozpálenou pánev a opékat na nižší teplotu. 

Jak na dýňové pyré?

Na dýňové pyré můžeme použít dýni hokkaido, ale i jiné dýně jako je máslová nebo muškátová. Výhodou dýně hokkaido je, že ji nemusíme loupat. Dýni očistíme, rozpůlíme a vydlabeme. Pokrájíme ji na větší kousky, rozložíme na plech a dáme bez dalšího ochucení péct do trouby na 190 °C horkovzduch na asi 35 minut. Poté dýni rozmixujeme ve vyšší úzké nádobě tyčovým mixérem. Podle potřeby přilijeme vodu. Zbylé dýňové pyré můžeme zamrazit.