Ngô: Restaurace jedné vietnamské rodiny

Autor: Barbora Votavová
Datum: 10. 2. 2020
Foto: Barbora Votavová

Víte, co znamená ve vietnamštině ngô? Je to kukuřice a majitel karlínského bistra Hùng Ngô to s tímhle jménem neměl vůbec snadné. Když ještě jako malý chlapec žil na vietnamském venkově, bylo jeho příjmení ostatním dětem pro smích. Přál si radši být Nguyen nebo Tran, aby tolik nevyčníval. Ale rodiče mu vysvětlili, že Ngô je v první řadě rodina a na tu by měl být pyšný. A této myšlenky se držel i poté, co se za prací odstěhoval s rodiči do Česka.

Dnes jméno Ngô hrdě reprezentuje rodinné jméno i na dveřích podniku, který najdete v Křižíkově ulici, kousek od Karlínského náměstí. Do asijského bistra dala tato vietnamská rodina celé své srdce, a tak není divu, že se tu (nejen) přes obědovou pauzu dveře netrhnou. Svůj podíl na tom má nejen skvělé jídlo, ale zároveň neuvěřitelně milá a vždy usměvavá obsluha.

Od pondělí do neděle si v útulném a velmi pěkně zařízeném podniku vychutnáte známé asijské speciality, ale také pokrmy, které v každém vietnamském bistru úplně nenajdete. Na jídelníčku nechybí klasika Bún Bò Nam Bộ, kokosová polévka Soto Ayam nebo silný hovězí vývar Pho. Za ochutnávku rozhodně ale stojí i miska Exotic Garden, šťavnaté kuřecí stripsy marinované v kokosovém mléku se zelným salátem, plátky manga a mangovo-maracujovou zálivkou, nebo předkrm pojmenovaný The Egg, přerostlé vejce na měkko s mletým kuřecím masem uleželém v marinádě z citronové trávy a limetkového listu.

Kromě stálé nabídky můžete v pracovní dny vybírat z poledního menu. To dopředu zjistíte na webu restaurace nebo na facebookových stránkách. Na výběr je vždy polévka týdne, dvě týdenní chuťovky a pak jedno hlavní jídlo pro každý den. 

Bohatá nabídka je v Ngô i pokud jde o drinky. Od domácích limonád, přes koktejly až po kávové speciality. Jen co se venku trochu oteplí, doporučujeme ochutnat The Vietnamese Milky Way, vietnamskou ledovou kávu s jemnou kávovou pěnou s kondenzovaným mlékem.