Bahn mi ba: Poklady i speciality vietnamské kuchyně v moderním kabátě
Že fast food nemůže nabídnout lehký a zdravý oběd? Tak sledujte!
Hung Le se chtěl už od mala věnovat cestování a gastronomii. A krásného snu se nevzdal ani poté, co se přestěhoval do České republiky. Naopak. Procestoval kus světa, aby nasbíral co nejvíce inspirace. K srdci mu přirostl Berlín, jeho atmosféra, otevřenost a především moderní restaurace a kavárny. A tak si společně s bratrem otevřel v Praze podnik v berlínském kosmopolitním duchu, který je zároveň věrný tradicím vietnamské kuchyně.
Bahn mi ba, v překladu tři bagety, má v tuto chvíli po Praze čtyři pobočky. Všechny mají stejnou nabídku a stejně povedený svěží, minimalistický interiér. A jednu z nich najdete právě i v Karlíně, hned vedle metra Křižíkova.
Bratři si na pomoc s podnikem povolali maminku přímo z Vietnamu, která jim pomohla vybrat a zdokonalit rodinné recepty. Ty pak propojili s konceptem pouličních vietnamských bageterií.
Drobný řetězec nabízí několik druhů baget na vietnamský způsob. S hovězím masem, s kuřecím masem, paštikou nebo třeba s opečeným tofu. Pokud vám přijde bageta k obědu málo, vězte, že tahle pochoutka doplněná o poctivou porci zeleniny a koriandru vás zasytí na pěkně dlouho. Skvělé jsou ale i další poklady vietnamské kuchyně – bun cha, bun bo nam bo nebo čerstvé závitky.
Bez čeho se však rozhodně neobejdete je ochutnávka tradiční vietnamské polévky zvané pho. Ta patří mezi nejtěžší pokrmy vietnamské kuchyně. Jejím základem je silný hovězí nebo kuřecí vývar a ostatní už je jen na kuchaři. Jak má taková správná polévka chutnat se spoluzakladatel bistra Hung Le naučil od svého dědečka, který sedával v porotě hanojské soutěže o nejlepší pho. V Bahn mi ba si tak můžete vychutnat jedno z nejlepších “phóček” v Praze.