Miloš Čermák: 10 hrdinů teenagerského seriálu, kteří vám možná budou někoho připomínat

Autor: Miloš Čermák
Datum: 15. 10. 2020

1) Andy.

Frajírek z bohaté rodiny, který jezdí do školy autem. Půlka školy ho zbožňuje, půlka se ho bojí, ale každopádně ho ráno v šatnách vždycky plácají po zádech. Andy je typická hlavní záporná postava z filmu pro mládež. Na začátku je suverén, ale během děje se ukazuje, že je to jen takový namyšlený machýrek, který ani není moc chytrý. V závěrečné scéně posledního dílu první série je drtivě zesměšněn. Nakonec je to ovšem jako v životě: v druhé sérii se vrací a je to stejný nafoukaný debil jako v té první.

2) Monika.

Andyho holka. V ději není absolutně důležitá a jediné, co se řeší, je to, zda hezoun z prváku, s kterým hraje mileneckou dvojici ve školním muzikálu, je opravdu gay, jak o sobě tvrdí.

3) Roman.

Nikdy nebyl moc oblíbený. Říká se o něm, že je chytrý. A taky že umí zmlátit i starší kluky jednou rukou, protože chodil na kurzy bojových umění. Jeho chvíle slávy přijde během lyžařského zájezdu, kdy kvůli lavině studenti uvíznou na horské chatě a Roman je tím, kdo musí ostatní zachránit. Povede se mu to? To záleží na žánru seriálu. V thrilleru polovina zahyne a druhá polovina přežije s omrzlinami. Ve sci-fi se ukáže, že je Roman mimozemšťan. A v bláznivé komedii Roman spolužáky zachrání, protože začne zpívat hity nejslavnější chlapecké kapely z devadesátých let, a všichni se protančí závějemi do bezpečí.

4) Alena.

Hodná holka z déčka, která vždycky byla nešťastně zamilovaná do Andyho. A vůbec to měla v hlavě dost popletené. Všichni ji povzbuzují, aby dávala svoje fotografie a básničky na Instagram, ale za zády se jí smějí. Když se ve volbách do školní samosprávy stane pokladní, půlka diváků je dojatá a potěšená, protože to ukazuje, že když se člověk opravdu snaží a hodně chce, tak to někam dotáhne. Druhá půlka diváků otráveně říká, že tuhle blbost si scenáristé mohli odpustit. Tvůrci to pak narychlo kompenzují ke konci první série, kdy Alena pokladničku se všemi penězi ztratí.

5) Honza.

Trochu otravný a trochu sympatický tlouštík, který je podobně jako Alena tzv. aspirační postavou. Hodně diváků se v něm trochu vidí, byť by to nikdo nepřiznal. Honza je z chudých poměrů a například chodí ve stále stejném oblečení, za což se mu bohatší spolužáci vysmívají. Scenáristé postavy jako Honza potřebují, protože jsou to takové držáky děje. Nejsou důležité, nikdy se jim nic velkého nepovede, ale ani nic velkého nepokazí. Prostě v tom ději byly, jsou a budou.

6) Miloš.

Ředitel školy a asi nejdůležitější „dospělá“ role. Zase hodně záleží na žánru celého seriálu. Může to být temný zlý génius, který dává divákům nahlédnout do nekonečných temnot lidské duše, anebo to může být v podstatě neškodný komický idiot, který nemá nikoho rád. Jak chcete. 

7) Adam.

Hezoun z nejnižšího ročníku, u kterého všichni tipovali, že bude jednou z nejdůležitějších postav. Milují ho divačky, mladé i staré. V prvních dílech má nádherné scény, kdy se tají dech každému, kdo má srdce na pravém místě. Zvlášť když je teenagerský seriál zároveň muzikálem. Jenže v půlce první série Adam zmizí a nikdo přesně neví, proč se to stalo. Je v tom hluboký záměr scenáristů, kteří chtěli poukázat na to, že povrchní lidé to v životě zas tak daleko nedotáhnou? Anebo se představitel Adama nedohodl s producenty na požadovaném zvýšení honoráře?

8) Karel.

Komická figura, a to bez ohledu na žánr. Prostě takový ten týpek, co všemu rozumí a všechno zařídí. Ráno brzo vstává a je po ruce pokaždé, když se někdo ocitne v úzkých. A pokaždé to dopadne špatně, panebože, to je strašlivá legrace. Věta „Karel to zařídí“ patří mezi ty nesmrtelné hlášky, po jejichž vyslovení se i deset let po premiéře seriálu rozesměje nahlas celá hospoda.

9) Mára.

Důležitá postava, jejíž kouzlo je v tom, že ji nemusí nikdo hrát. Protože se na obrazovce nikdy neobjeví. Něco jako manželka poručíka Columba. V teenagerském seriálu je Mára kámoš Andyho a víme, že je to někdo, na koho se hlavní postava může spolehnout a kdo nějakým způsobem je za všemi jeho úspěchy. A když naopak Andy vybouchne, tak všichni za jeho zády říkají: „Nevíte, co je s Márou? On je nemocnej?“ Ale je to jen dramatický trik: tvůrci seriálu potřebují, aby Andymu občas pomáhaly nadpřirozené síly, ale z výchovných důvodů nesmí fungovat zase moc. Dobro musí zvítězit nad zlem, a tedy i nad Márou, to dá rozum! 

10) Komparz.

V teenagerském seriálu je dav bezejmenných spolužáků důležitý. Dává étos velkým tanečním i pěveckým scénám. Když to komparz rozbalí, divákům úplně běhají brabenci po zádech, a je jedno, jestli zrovna představuje opilý dav na diskotéce, anebo stojí na lyžařském zájezdu s vážnými tvářemi za Romanem, když ten vysvětluje triky na přežití v lavině. Pokyny pro najímání komparzu jsou jednoznačné: musí vypadat dobře, ale ne zas moc. Musí se chovat nevýrazně, ale ne zase úplně. A hlavně nesmí chtít moc prachů.