Miloš Čermák: 10 věcí, které se dají zvládnout za 50 dní, zbývajících do konce roku

Autor: Miloš Čermák
Datum: 12. 11. 2020
Foto: Patrik Singer

1) Uvařte si svoje pivo.

Ano, znalci tohoto nápoje mají pravdu, že se ve skutečnosti nevaří. Ale chytrácké řeči znalců jsou tím, na co klidně můžete zapomenout. Vy nevedete řeči, ale děláte věci. Hipsteři pečou doma chleba, vy si uděláte pivo. Na webu najdete spousty návodů a ti, kteří milují tzv. bazmeky, si můžou koupit i domácí pivovar. Sklízet ječmen ani chmel nemusíte, všechny potřebné ingredience koupíte online. Na zdraví!

2) Anebo si vyrobte víno.

I k tomu najdete řadu návodů. Použít můžete vlastní hrozny či jiné ovoce, případně si můžete koupit mošt od vinařů. Fermentace trvá zhruba dva týdny, další týden se bude vaše víno čistit. No a pak je už pitelné, můžete mu však dát ještě pár týdnů čas. Každopádně své první láhve můžete mít už do Vánoc. 

3) Naučte se maďarsky.

Nebo vlámsky. Můžete se naučit i švédsky. To je možná nejlepší, protože za šest týdnů lze zvládnout cizí jazyk do té míry, že si budete moci objednat v daném jazyce jídlo a jednoduše si popovídat s barmanem. Švédsko je přitom jedna z mála zemí, kde si do restaurace nebo baru můžete zajít i v pandemii. Použijte aplikace jako Duolingo a další, ale pomoct může i stará dobrá učebnice pro samouky. Dají se rovněž stáhnout z webu.

4) Dožeňte své dluhy se seriály.

Například Star Trek má celkem 79 dílů, což vychází na dva díly denně a víkendy si můžete udělat volné. Větší problém je se Simpsonovými, tam to vychází na skoro 14 dílů každý den. Ale protože jsou v průměru 22 minut dlouhé, dá se i tohle zvládnout. Anebo se zaměřte na večerníčky: s trochou snahy zvládnete všechny Boby a Bobky (91 dílů), Rumcajse (52 dílů) a s prstem v nose například Hurvínka (46 dílů), Krtka (43 dílů) i Macha a Šebestovou (42 dílů).

5) Uběhněte tisíc kilometrů.

Když poběžíte tempem Forresta Gumpa, vyjde vám to plus minus tak akorát. Gump běžel tři roky a dva měsíce a 14 dní a uběhl necelých 25 tisíc kilometrů. I když to ve filmu vypadá, že běží prakticky pořád, tak uběhl nějakých 23 kilometrů za den. To se dá v pohodě. Mnoho lidí dokonce uběhlo za 50 dní 50 maratonů. Ale zase neblázněte.

6) Poznejte svoje práva.

Nebo si dejte kurz rodinného práva, daňového práva či římského práva. Kurzy zdarma vedou učitelé Univerzity Palackého či právníci a najdete je na webu Nostis. Všechny se dají zvládnout do konce roku. Není úplně jasné, jak je využijete, ale pokud nijak, možná se aspoň dozvíte, jak provozovatele těchto kurzů úspěšně zažalovat. Jinak online kurzy, často bezplatné, jsou skoro na všechno: počínaje pletením přes žonglování či provádění kouzel až po spokojený sexuální život, přímo od Radima Uzla.

7) Přečtěte si F. L. Věka.

Román Aloise Jiráska je dokonce na Wikipedii v hesle věnovaném nejdelším knihám světa. Byť s 571 350 slovy je spíše na konci tabulky. Vydání Československého spisovatele z roku 1976 má 1 870 stran, to vychází na necelých 38 stránek denně. Žádný problém!

8) Naučte se kreslit.

A to navíc pravou hemisférou! Na platformě online kurzů Kurzyproradost.cz patří kurz s tímto jménem k těm nejoblíbenějším. V bezplatné části se naučíte kreslit ruku a pomeranč, zatímco autoportrét a židle jsou již za paywallem. 

9) Vypěstujte si ředkvičku.

Nebo mrkev, okurku, případně špenát. To vše se dá stihnout do 50 dní. Nepotřebujete anio skleník, dá se to zvládnout i ve velkém květináči nebo krabici postavené za okno. Jestli se chcete cítit jako hipsteři, kupte si nenáročné výhonky neboli microgreens.

10) A ano, taky nemusíte dělat nic.

Můžete se jen rozhlížet kolem sebe, myslet si svoje a těšit se na budoucnost. Dá se to přežít. No a na Nový rok se rozhodnete, co bude s vaším životem dál. Skuteční borci pokračují v tom, co začali.