Jak do sebe dostat více zeleniny? Upečte si mrkvový dort!

Autor: Barbora Votavová
Datum: 3. 5. 2021
Foto: Barbora Votavová

Novoroční předsevzetí a povánoční diety jsou v květnu dávno pasé, na posezení u kafe a dortu to v kavárně zatím také nevypadá, takže ideální příležitost upéct si něco doma. Ale abychom přece jen tu blížící se plavkovou sezónu nepodcenili, máme pro vás recept na mrkvový dort. Když je v dortu zelenina, tak se to nepočítá, že ne?

Vláčný, po skořici voňavý dort je oblíbená pochoutka, která nechybí v nabídce většiny pražských kaváren. Na mrkvový chlebíček si můžete zajít do Etapy, vyhlášený mrkvový dort mají také v bistru Proti proudu a častokrát byl spatřen v cupcakové verzi i ve sladké vitríně kavárny Můj šálek kávy. My vám ale ukážeme, že domácí je možná ještě o kousek lepší!

Tento recept má dvě výhody. Je tak jednoduchý, že si s ním hravě poradí i úplní začátečníci. A většinu ingrediencí máte pravděpodobně už dávno doma. Pokud ne, všechny s přehledem pořídíte ve večerce.

A ještě než začneme, jeden babičkovský tip! Všechny potřebné ingredience si vyndejte z lednice a spíže alespoň jednu hodinu předem. 

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g třtinového cukru
  • 3 celá vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 g hladké (špaldové) mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření nebo skořice
  • 200 až 250 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1/2 jablečné přesnídávky

Na krém budeme potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • sladidlo dle chuti (xylitol, moučkový cukr, javorový sirup)
  • zdobení co dům dal – kousky ořechů, jedlé květy, semínka, drobnější ovoce (borůvky, maliny, jahody)

Nejprve si předehřejeme troubu na 170°C a pustíme se do těsta. Do velké mísy vyklepneme vajíčka, přidáme cukr a pomocí ručního šlehače vyšleháme do pěny. Buďte trpěliví, potrvá to zhruba 3 až 5 minut, než se pěna vytvoří. Poté přidáme vanilku, rozpuštěné máslo a opět se pustíme do šlehání. Do mísy přidáme nastrouhanou mrkev, přesnídávku a pečlivě promícháme. 

Do další misky si nachystáme všechny sypké suroviny – mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a koření. Sypkou směs pak po menších částech přidáme do tekuté směsi a jemným mícháním vše zapracujeme. 

Hotové těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Můžete použít formu na biskupský chlebíček, kulatou dortovou nebo klidně formičky na muffiny. Formu s těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 170°C 40 až 50 minut. Těsto kontrolujeme pomocí špejle, dokud nebude suchá.

Zatímco se těsto peče, připravíme si krém. Do vyšlehané smetany jemně vmícháme mascarpone, přidáme sladidlo a dáme ztuhnout do lednice.

Po vychladnutí korpus potřeme pořádně poctivou vrstvou krému a ozdobíme kousky ořechů nebo ovocem. A servírujeme!

Jednotlivé soubory cookies můžete níže povolit nebo zakázat. Nezbytné cookies nelze deaktivovat. Tyto cookies jsou nutné pro fungování webových stránek.

Nezbytné soubory cookies
Cookies Typy údajů Účel Doba uchování Příjemci
callow cookies nastavení Ukládá stav souhlasu uživatele s povolením marketingových souborů cookies. 30 dní webový server
cstatus cookies nastavení Ukládá stav souhlasu uživatele s povolením marketingových souborů cookies. 30 dní webový server
Marketing a Analytics
Cookies Typy údajů Účel Doba uchování Příjemci
_pk_id.xxxx.xxxx uživatelské ID Uchovává jedinečné ID uživatele. 7 dní webový server
_pk_ses.xxxx.xxxx relace Uchovává aktivní relaci návštěvníka. 30 minut webový server
Uložit předvolby Povolit všechny soubory cookies