Jak do sebe dostat více zeleniny? Upečte si mrkvový dort!

Autor: Barbora Votavová
Datum: 3. 5. 2021
Foto: Barbora Votavová

Novoroční předsevzetí a povánoční diety jsou v květnu dávno pasé, na posezení u kafe a dortu to v kavárně zatím také nevypadá, takže ideální příležitost upéct si něco doma. Ale abychom přece jen tu blížící se plavkovou sezónu nepodcenili, máme pro vás recept na mrkvový dort. Když je v dortu zelenina, tak se to nepočítá, že ne?

Vláčný, po skořici voňavý dort je oblíbená pochoutka, která nechybí v nabídce většiny pražských kaváren. Na mrkvový chlebíček si můžete zajít do Etapy, vyhlášený mrkvový dort mají také v bistru Proti proudu a častokrát byl spatřen v cupcakové verzi i ve sladké vitríně kavárny Můj šálek kávy. My vám ale ukážeme, že domácí je možná ještě o kousek lepší!

Tento recept má dvě výhody. Je tak jednoduchý, že si s ním hravě poradí i úplní začátečníci. A většinu ingrediencí máte pravděpodobně už dávno doma. Pokud ne, všechny s přehledem pořídíte ve večerce.

A ještě než začneme, jeden babičkovský tip! Všechny potřebné ingredience si vyndejte z lednice a spíže alespoň jednu hodinu předem. 

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g třtinového cukru
  • 3 celá vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 150 g hladké (špaldové) mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření nebo skořice
  • 200 až 250 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1/2 jablečné přesnídávky

Na krém budeme potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • sladidlo dle chuti (xylitol, moučkový cukr, javorový sirup)
  • zdobení co dům dal – kousky ořechů, jedlé květy, semínka, drobnější ovoce (borůvky, maliny, jahody)

Nejprve si předehřejeme troubu na 170°C a pustíme se do těsta. Do velké mísy vyklepneme vajíčka, přidáme cukr a pomocí ručního šlehače vyšleháme do pěny. Buďte trpěliví, potrvá to zhruba 3 až 5 minut, než se pěna vytvoří. Poté přidáme vanilku, rozpuštěné máslo a opět se pustíme do šlehání. Do mísy přidáme nastrouhanou mrkev, přesnídávku a pečlivě promícháme. 

Do další misky si nachystáme všechny sypké suroviny – mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a koření. Sypkou směs pak po menších částech přidáme do tekuté směsi a jemným mícháním vše zapracujeme. 

Hotové těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Můžete použít formu na biskupský chlebíček, kulatou dortovou nebo klidně formičky na muffiny. Formu s těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 170°C 40 až 50 minut. Těsto kontrolujeme pomocí špejle, dokud nebude suchá.

Zatímco se těsto peče, připravíme si krém. Do vyšlehané smetany jemně vmícháme mascarpone, přidáme sladidlo a dáme ztuhnout do lednice.

Po vychladnutí korpus potřeme pořádně poctivou vrstvou krému a ozdobíme kousky ořechů nebo ovocem. A servírujeme!