Karlínská oáza na břehu Vltavy. River City Prague doplní zelená náplavka i park, který tepe životem

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 3. 11. 2021
Foto: CA Immo, Rusina Frei architekti

Cestou do práce se projdete parkem, nakoupíte na farmářských trzích a zastavíte se pro dobrou kávu. Schůzkami nabité odpoledne si zpříjemníte posezením ve venkovní kanceláři nebo provětráte hlavu procházkou po nábřeží. A večer po práci? To si zase můžete společně s kolegy zacvičit jógu nebo si užít pestrý kulturní program, od koncertů až po letní kino. Vše na jednom místě. Život na břehu řeky projde na karlínské straně řadou proměn. A areál River City Prague na to všechno reaguje. Pravý čas začít se těšit.

Společnost CA Immo, která se už více než třicet let zaměřuje na výstavbu a provoz kancelářských prostor, dokončuje projekt River City Prague, který dnes tvoří hlavně kancelářské budovy Danube House, Nile House, Amazon Court a nejnověji i Mississippi House a Missouri Park. V plánu je však mnohem víc – včetně nové náplavky nebo moderního parku. Završí tím radikální proměnu Rohanského nábřeží, která začala na konci 90. let.

HolKa dostala zelenou

Jednou z nejdůležitějších investic a změn, které okolí karlínského břehu v nejbližší době čeká, je výstavba lávky HolKa spojující Holešovice a Karlín. HolKa se tak stane dalším spojením mezi dvěma břehy, které od roku 2015 zajišťuje stejnojmenný přívoz. Jenže ten funguje pouze během letní sezóny. Lávka, která překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi, vše změní. Výrazně usnadní pěším i cyklistům nejen cestu mezi Karlínem a Holešovicemi, ale také lépe zpřístupní ostrov Štvanice, který v brzké době čeká revitalizace a stane se z něj park propojující cyklostezky vedoucí podél řeky na obou březích.

„Štvanice už od 17. století fungovala jako významné místo pro volnočasové aktivity. Pořádaly se tu hony, později se tu zase honily puky po ledě. Konalo se tady dokonce několik mistrovství světa v ledním hokeji nebo v krasobruslení. Dnes tu v sezóně funguje třeba veřejná plovárna Baden Baden s nezaměnitelnou atmosférou, která navazuje na tradici pražských plováren,“ uvádí Václav Jonáš, šéf české pobočky CA Immo.

Díky nové lávce, která je investicí Magistrátu hlavního města, se během pár minut dostanete z Karlína přímo před brány Holešovické tržnice. Cestou se budete moct zastavit na Štvanici nebo se kochat krásným výhledem na Hradčany. HolKa by se měla začít stavět už letos na přelomu roku a v plném provozu by měla být na jaře roku 2023. Ústit bude právě na pozemku CA Immo, který se developerská firma rozhodla pro tyto účely městu poskytnout.

Moderní park jako centrum zábavy a setkávání

Na karlínské straně vyústí budoucí lávka přímo do chystaného parku areálu River City Prague, mezi kancelářskou budovu Missouri Park a sousední rezidenční apartmány. „Park bude středobodem našeho kampusu, který s dostavbou posledních dvou budov na břehu řeky získává svou finální podobu. K pětici moderních kancelářských budov přibyde kromě parku také nová náplavka, cyklostezka a cesta, které říkáme pracovně Art & Fun Road. Taková stezka umění a zábavy,“ směje se Václav Jonáš. „Bude plná dobrého jídla, obchodů a dalších zábavných prvků. Chceme, aby to tu žilo. Nejen pro nájemce kanceláří a nejen v pracovní dny,“ dodává.

Návrhu centrálního parku a jeho okolí se zhostila kancelář Rusina Frei architekti ve spolupráci s krajinářským studiem PARTERO. „Řešení veřejných prostranství kolem nových administrativních budov volně navazuje na industriální minulost Rohanského ostrova. Odkazy na železniční trať i přístav najdeme v podobě průmyslových materiálů jako beton, surová ocel nebo masivní dřevo, které jsou použity na drobné architektonické prvky. Vše by mělo příjemně zapadnout do přírodního rámce Vltavských břehů prostřednictvím nových výsadeb,“ říká architekt Martin Rusina. „V parku jsou navrženy plochy pro food-trucky, komunitní zahrada s možností pěstování vlastních plodin nebo dřevěné víceúčelové pódium. Najdeme zde prostory s různým charakterem: travnatou louku, intimnější plochy k posezení, nebo třeba místa, kde je možné si zahrát stolní tenis,“ doplňuje.

Nová zelenější náplavka

Oproti ostatním pražským, typicky městským, náplavkám, které jsou spoutané a limitované okolními komunikacemi, bude mít ta karlínská přírodní charakter. Spousta zeleně, stromy, snadný přístup k vodě, který ocení především sportovci a otužilci. Nová náplavka nabídne nespočet posezení přímo u řeky a možností dát si tu něco dobrého k jídlu a pití. Tím jistě nikdo nepohrdne.

„Plánujeme zlepšit přístup k vodě a postupně zde vybudovat několik míst, kde se dá posedět. Doplníme romantické osvětlení nebo třeba ohniště. Tak, aby si nábřeží stále zachovalo své osobité kouzlo a přírodní charakter, ale se tady lidé cítili bezpečně,“ upřesňuje Jonáš.

Architekti mysleli při návrhu i na ekologickou stránku. Zelená část kampusu je navržena tak, aby na ni vůbec nebyla potřeba pitná voda. Místní zeleň bude co nejméně náročná na zálivku, a když už přece jen dojde na zalévání, využije se dešťová voda nasbíraná ze střech kancelářských budov River City Prague.

Po práci legraci

Karlín je domovem mnoha vyhlášených bister a kaváren a ne jinak tomu bude v případě River City Prague. Mluvit o konkrétních podnicích je příliš brzy, ale těšit se můžete na pop-up restaurace, výběrové kavárny nebo místa, která potěší příznivce něčeho ostřejšího.

Kromě toho tu na vás budou čekat farmářské trhy, komunitní sportovní aktivity a bohatý kulturní program. V plánu jsou například akustické večery, taneční vystoupení, kurzy, koncerty či už zmiňovaná komunitní zahrádka, kde si můžete vypěstovat zeleninu. 

A kdy se na tohle všechno můžete v Karlíně těšit? Zeleň projde úpravami v několika fázích, ale finální podobu nové přírodní náplavky i parku má smysl dokončit až s lávkou HolKa. Párkrát se tedy ještě vyspíme, ale na jaře roku 2023 by měl být kampus River City Prague připravený na to, že tu bude pořádně živo!