Zdravý start do nového roku. Tipy na 3 lehké pochoutky plné barev, které vás v zimě nakopnou

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 3. 1. 2022

Potřebujete doplnit energii a trochu po Vánocích a oslavách odlehčit jídelníček? Vybrali jsme tři lahodné a zdravé rychlovky plné barev i vitamínů, které vás v novém roce nakopnou tím správným směrem.

Ginger shot aneb zázvorový panák

Na půl litru zázvorového elixíru budete potřebovat kousek zázvoru (asi 10 cm), jeden pomeranč, polovinu grepu, šťávu z půlky citrónu, lžíci medu, lžičku kurkumy a studenou vodu. Nejprve nakrájejte zázvor, pomeranč a grep na menší kostky a dejte do mixéru. Přidejte šťávu z citrónu, med, kurkumu a zalijte asi 250 ml studené vody. Vše rozmixujte, poté přeceďte přes jemné sítko a nalijte do uzavíratelných sklenic. Hotový nápoj dejte do lednice vychladit.

Dejte si každé ráno zázvorového panáka a uvidíte, jak vás tahle vitamínová bomba po ránu nabudí.

Čerstvé letní závitky

Rychlá večeře i šikovný oběd s sebou do práce. Na čerstvé letní závitky si připravte rýžový papír, rýžové nudle, salátovou okurku, mrkev, avokádo, mango, vejce na tvrdo, koriandr a sezamová semínka. Všechny ingredience si pěkně nachystejte, ať závitek už jen jednoduše plníte. Mrkev a okurku nakrájejte na proužky, mango a avokádo na tenké plátky. Nudle zalijte vařící vodou a nechte asi 3 minuty pod poklicí odpočinout. Poté je sceďte, propláchněte studenou vodou a pokud máte sezamový olej, přidejte pár kapek. Poblíž mějte kromě všech ingrediencí také nádobu s teplou vodou, do které budete namáčet rýžový papír.

Ponořte rýžový papír na deset vteřin do vody a dejte ho na pracovní plochu. Do středu spodní části papíru postupně vrstvěte bylinky, nudle, zeleninu a ostatní přísady. Na závěr lehce posypejte sezamovými semínky. S náplní to nepřehánějte, ať vám jde závitek hezky zabalit. Jakmile máte všechno nachystané, pusťte se do balení. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň a pak ohněte pravý a levý okraj, abyste závitek po stranách uzavřeli. Pak už jen zabalíte do zbytku papíru a je to.

Náplně závitků můžete střídat dle vašich chutí i domácích zásob. Inspirujte se třeba ve vaší oblíbené asijské restauraci nebo na Pinterestu. Nikdy byste to však neměli s kombinacemi přísad přehánět. Dovnitř dávejte maximálně šest surovin.

K letním závitkům se také skvěle hodí arašídová omáčka. Smíchejte arašídové máslo, hoisin omáčku, sójovku, přidejte trochu chilli a česnek. Směs zřeďte vodou a pořádně promíchejte.

Kimči

Fermentovaný zelný salát v korejském podání je neuvěřitelně návykový a superzdravý. Skvěle se hodí k rýži, jíst ho ale můžete i jen tak do mističky. Kimči vám určitě zachutná také zapečené v chlebu se spoustou cheddaru, jako to dělají v karlínské Etapě.

Recept tu pro vás tentokrát nemáme, ale rovnou vás odkážeme na jeden osvědčený, za který bychom dali ruku na ohně. Jana Králiková, kuchařka a autorka blogu Zásadně zdravě, vás naučí dokonalé kimči a poradí, na co si dát pozor i kde na pořídit ty nejlepší suroviny. Videorecept na kimchi najdete u Jany na Instagramu. Nelekejte se dvouhodinové stopáže, součástí videa je také recept na báječné kimči palačinky.