Chřestová sezóna je v plném proudu. Vyrazte nejen pro něj na farmářské trhy Karlín Market!

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 23. 5. 2022

Za farmáři nemusíte chodit na přelidněnou Náplavku, atmosféru farmářských trhů si užijete i v Karlíně. Karlín Market, jak se trhy u kostela na Karlínském náměstí jmenují, můžete navštívit každý pátek od 8 do 18 hodin.

Na karlínských trzích nakoupíte pod širým nebem čerstvé ovoce a zeleninu, pečivo, vejce od šťastných slepiček, uzeniny, sýry, bylinky, ale také květiny nebo třeba ručně vyráběnou keramiku. Kromě nákupů si tu můžete vychutnat skvělý oběd, zajít si s kolegy z práce na kávu nebo třeba na sklenku vína.

Stejně jako na jiných trzích, i v Karlíně se farmáři různě střídají. Informace o tom, na které prodejce se můžete v daný týden těšit, najdete na facebookovém profilu Karlín Market. Stránku se určitě vyplatí sledovat, aby vám neutekly ani další zajímavé akce, které Karlín Market pořádá. Třeba v neděli 12. června se uskuteční tradiční Festival mezinárodní kuchyně, na kterém vás čeká spoustu jídel z celého světa, exotické chutě a vůně i bohatý doprovodný program. Těšit se můžete na vystoupení kapely Lovesong Orchestra a celý den budou hrát DJ Hlava a DJ Senor Victor. Chybět nebudou ani kreativní dílny pro děti či zdobení henou.

A na koho můžete na karlínských trzích narazit? Svůj stánek tu pravidelně má třeba pekařství Náš chléb. V jejich nabídce najdete křupavý kváskový chleba, nadýchané koblihy i ovocné koláče jako od babičky. Často zde můžete ochutnat také Lokše od Zuzky – bramborové placky na slano i na sladko, s masem či bez masa. Za nás to vyhrávají lokše s trhaným vepřovým masem s hořčicí, ale za ochutnávku stojí také lokše s brynzou nebo se špenátem. Kromě českého sezónní ovoce a zeleniny tu občas natrefíte i na trochu té exotiky. Jednou za čas na karlínské trhy zavítá Virunga a přiveze to nejlepší africké ovoce, které pochází od rodinných farmářů.

Na farmářských trzích se dá pořídit ledacos, tím hlavním je tu však sezónní ovoce a zelenina. A protože je právě teď hlavní hvězdou všech zeleninových stánků zelený chřest, máme pro vás jednoduchý recept na krémové chřestové rizoto. Hned v pátek si ho můžete na Karlínském náměstí pořídit a plán na sobotní oběd máte vyřešený.

Chřestové rizoto

Na 4 porce potřebujete:
svazek zeleného chřestu
300 g rýže arborio
100 g vychlazeného másla
1 l zeleninového vývaru
1 cibule
suché bílé víno
parmezán
olivový olej
sůl a pepř

  1. Z omytého chřestu odřízneme zdřevnatělé konce a vyhodíme je. Poté odřízneme hlavičky, které dáme stranou, a zbytek chřestu pokrájíme na silnější kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a necháme ve větším kastrolu na oleji zesklovatět. K cibuli přidáme rýži a 2 minuty ji restujeme. Poté do kastrolu přilijeme trochu vína a za stálého míchání ho necháme zcela odvařit.
  3. K rýži přidáme chřest nakrájený na kolečka, lehce osolíme a přilijeme horký zeleninový vývar nebo horkou vodu. Ale jen tolik, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání necháme vodu téměř vyvařit. Takto postupně přiléváme vývar, dokud není rýže vařená al dente (na skus). Obvykle to trvá asi 20 minut.
  4. Jakmile bude rýže hotová, stáhneme plamen a přidáme máslo, parmezán a pořádně mícháme.
  5. Na pánvičce si mezitím na oleji osmahneme hlavičky chřestu, kterými pak rizoto ozdobíme.
  6. Rizoto na závěr dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.