Co s úrodou rajčat? Uvařte si polévku nebo je naložte na horší časy

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 13. 9. 2021
Foto: Barbora M. Votavová

Přála letošní sezóna vaší úrodě na balkoně nebo zahrádce, a tak hledáte inspiraci, jak zužitkovat zásobu rajčat? Dali jsme dohromady tři rychlé recepty, jak s nimi naložit! A pokud nemáte úrodu z vlastní zahrádky, vyrazte pro rajčata na farmářské trhy. Ty karlínské se konají každý pátek na Karlínském náměstí u kostela.

Křupavá topinka s rajčaty

Rychlý recept, co nikdy neomrzí! Topinka se šťavnatými rajčaty se hodí jako rychlá letní večeře i jako předkrm během grilovačky. 

Suroviny:

  • 2 plátky chleba (skvěle se hodí žitný z Praktiky, celozrnný z Etapy nebo třeba olivový z Antonínova pekařství)
  • 2 velká rajčata nebo hrst cherry rajčat
  • stroužek česneku
  • parmezán
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka

Plátky chleba lehce potřete olivovým olejem a opékejte na pánvičce. Přiměřeně, aby chytly barvu. Mezitím si nadrobno nakrájejte rajčata. Topinku potřete stroužkem česneku, poklaďte rajčata a nebojte se je přimáčknout pomocí vidličky. Osolte, opepřete, lehce posypejte parmezánem (nebo poklaďte tenké plátky, podle toho, co máte doma) a přidejte kousek bazalky.

Polévka z pečených rajčat

Na husté tomatové polévce si pochutnáte k večeři a druhý den si ji můžete vzít ve sklenici do práce. Chutná jako léto a když si k ní zakousnete kousek pečiva, hezky vás zasytí.

Suroviny:

  • 500 g čerstvých rajčat (ideální je mix klasických a cherry)
  • 1 červená paprika
  • 2 šalotky nebo menší červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • javorový sirup
  • bazalka
  • slunečnicová semínka

Předehřejte si troubu na 180°C a pusťte se do krájení. Rajčata na čtvrtinu, papriku na větší kousky, jednu šalotku na čtvrtiny a dva stroužky česneku na polovinu. Z česneku nezapomeňte vyndat klíček, ať netrápíte žaludek. Všechny nakrájené suroviny dejte do větší mísy, pokapejte olivovým olejem, osolte, opřepřeta a rukama pořádně promíchejte. Obsah misky vložte do pekáčku s pečicím papírem, rovnoměrně rozprostřete a vložte do rozpálené trouby. Směs pečte asi 30 minut, ať se zelenina hezky rozvoní a malinko připeče. 

Mezitím si nakrájejte na drobno zbylou šalotku i česnek a dejte orestovat do hrnce na olivovém oleji. Pak přidejte pečenou zeleninu a zeleninový vývar. Chvíli společně povařte a přidejte hrst bazalky. Směs odstavte z plotny a rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Vraťte polévku zpátky na plotnu, chvíli vařte a případně ještě osolte a opepřete podle chuti. Pokud nejsou rajčata dost sladká, přidejte na dochucení javorový sirup.

Polévku podávejte s hrstkou bazalky a slunečnicových semínek.

Nakládaná rajčata s česnekem

Pokud jste se pustili do polévky z pečených rajčat, troubu ještě nevypínejte. S touhle pochoutkou si chuť léta připomene, i když za okny už bude dávno podzim. Rajčatovou směs využijete na topinku, k masu nebo třeba do salátu.

Suroviny:

  • cca 500 g cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • lžíce cukru
  • snítka tymiánu

Rajčátka nakrájejte na poloviny a vyskládejte na pekáč středem nahoru. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte trochou cukru. Rajčata pečte při teplotě 180°C asi 40 minut. Po upečení k nim přidejte česnek nakrájený na plátky a snítka tymiánu.

Po vychladnutí přiložte vždy dvě poloviny rajčat k sobě a na těsno naskládejte do vyvařených čistých sklenic. Jakmile celou směs natlačíte do sklenic, přilijte ještě olej, ať je vše hezky ponořené. Sklenice pořádně zavíčkujte a skladujete na tmavém a chladném místě. Rajčata by vám měla vydržet několik týdnů.