Cukroví a jedlý dárek v jednom. Upečte a darujte italské cantuccini
Datum: 2. 12. 2024
Tradiční sladké a velmi křupavé sušenky pochází z oblasti Toskánska v Itálii. Sušenky jsou dvakrát pečené, aby se důsledně vysušily a byly tak ideální pro namáčení do kávy, kakaa nebo dezertního vína Vin Santa.
Pokud je hezky zabalíte, budou milým vánočním dárkem pro kolegy a blízké. Jinak je uchovávejte v plechové dóze a vydrží vám krásně křupavé skutečně dlouho.
Ingredience na 1 plech
- 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
- 175 g třtinového cukru + 1 lžíce cukru na posypání
- 250 g ořechů (tradičně se dávají mandle, ale vyberte takové ořechy, jaké máte rádi)
- 250 g hladké (špaldové) mouky
- 7 g kypřicího prášku
- ½ lžičky skořice (nemusí být)
- špetku soli
Postup
- 2 vejce rozklepneme do velké mísy a přisypeme cukru. Ruční metlou mícháme 2–3 minuty, až se začne cukr rozpouštět.
- Přisypeme ořechy, mouku, kypřicí prášek, skořici i sůl. Metlou a posléze rukou vypracujeme hutné lepivé těsto.
- Začneme předehřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev)
- Těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Z každého dílu vytvoříme cca 3 cm široký zploštělý váleček. Nejlépe to jde rovnou na plechu, který jsme vyložili pečicím papírem.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem.
- Pečeme 20–25 minut.
- Poté plech vyndáme z trouby. Teplotu snížíme na 140 °C (horní a spodní ohřev).
- Válečky opatrně přeneseme na prkýnko a ostrým (ideálně zubatým) nožem krájíme cca 1–1,5 cm silné sušeny. Jednotlivé sušenky pokládáme řeznou stranou na plech. Pečeme v troubě dalších 20 minut.
- Vychladlé sušenky dáváme do dobře těsnící dózy.
Doba přípravy | 20 minut + pečení
Množství | 1 velký plech