Hurá na zmrzlinu! Nabízíme tipy na karlínské podniky, kde se v letních dnech zchladíte

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 6. 6. 2022

Štěstí si nekoupíte, ale zmrzlinu ano! V létě je sladká pochoutka nutností k osvěžení, ale také vám zajistí parádní gurmánský zážitek. Když víte, kam jít. Tady je náš výběr míst, kde neuděláte chybu. Ovocné, smetanové, veganské… zkrátka ty nejlepší zmrzliny v Karlíně!

Puro Gelato

Za pravým italským gelatem už nemusíte jezdit za hranice, vychutnáte si ho i v Karlíně ve vyhlášené cukrárně Puro Gelato. Ludmila Abrhám studovala prestižní Carpigiani Gelato univerzitu v Bologni, kde se gelato naučila vyrábět. Po návratu otevřela první pražskou pobočku na Výtoni a rychle si získala popularitu. A tak následovaly další pobočky – na Vinohradech, v Dejvicích a Karlíně. Puro Gelato nabízí nespočet sorbetů a smetanových příchutí. Pochutnají si tu vegani i ti, kteří se snaží omezit cukr. K výrobě gelata tu používají kvalitní a čistě přírodní suroviny bez konzervantů a dodavatele vybírají mezi drobnými pěstiteli a malými farmáři. Gelato se vyrábí každý den v italských strojích a uchovává se v tradičních nádobách, a to vše pod dohledem italského mistra cukráře Giuseppeho.

Kopeček na kolečku

Pro starou dobrou klasiku v kornoutku se vydejte na procházku k metru Křižíkova. Pravidelně tu parkuje roztomilé zmrzlinové autíčko Kopeček na kolečku, kterých můžete po Praze potkat hned několik. Abyste věděli, kde modré, červené nebo fialové autíčko zastaví, sledujte jejich facebookovou stránku. Kopeček zmrzliny vás tu vyjde na 40 korun a na výběr je několik druhů. Od klasik, až po netradiční chutě. My nedáme dopustit na sicilskou pistácii nebo banán v čokoládě.

Parlor Café

Klasika v kornoutu je nuda? Tak šup do Parlor Café! Jako jediný podnik v Česku servíruje zmrzlinovou specialitu – parlorku. Zmrzlinový sendvič, který si složíte sami dle svých chutí. Nejdříve si vyberete z šesti druhů křupavých sušenek domácí výroby, pak z dvanácti příchutí zmrzlin z Crème de la Crème a nakonec z osmi různých toppingů. Nekonečno kombinací, nekonečno chutí!

Ugo

Pochutnáte si raději na ovocných sorbetech, než na smetanových zmrzlinách? Zajděte si do Uga kousek od metra Křižíkova. Točené zmrzky tu vyrábí ze 100% nepasterované ovocné šťávy. A aby byly krásně krémové, přidávají trochu cukru a rostlinného tuku. Obě příchuti, jahoda a malina nebo mango a meruňka, jsou veganské, bez laktózy, bez konzervantů a umělých barviv.

Ovocný světozor

V oblíbené pražské cukrárně můžete vybírat z kopečkové nebo točené zmrzliny. Příznivci kopečkové mají sice mnohem větší výběr, ale bez legendární jahodovo-banánové točené zmrzliny by to snad ani nebylo to pravé léto. Pokud chcete odlehčenější verzi, Světozor vyrábí také superovocné zmrzliny, které jsou bez přidaného cukru.

Antonínovo pekařství

Pokud máte rádi točenou zmrzlinu, vyzkoušejte i tu z Antonínova pekařství. Točí tu poctivou smetanovou i pár ovocných. Příchutě pravidelně obměňují tři krát do týdne a těšit se můžete třeba na mangovou, jahodovou, rybízovou nebo citrónovou, a samozřejmě na klasiku čokoláda a vanilka. Na zmrzku si tu navíc můžete přidat různé posypky a doladit si ji podle sebe.

Kam na affogato?

Že kafe a zmrzlina patří k sobě, vám dokáže kávová specialita affogato. Do malé skleničky přijde kopeček poctivé smetanové zmrzliny, který se pak přelije silným espressem. A kam si na tuhle dobrotu v Karlíně zajít? Perfektní affogato vám přichystají v kavárně Můj šálek kávy, v bistru Etapa nebo také v espresso baru EMA. Ať už zavítáte kamkoliv, ani v jednom vás nezklamou. V Šálku už roky podávají zmrzlinu od české firmy 2AD, kterou vlastnoručně vyrábí rodina Hřivňákových z Kladna a espresso jako vždy z pražírny doubleshot. Jejich affogato je navíc vylepšené o karamelový sirup a griliáš. V Etapě se zase můžete těšit na veganskou zmrzku z Crème de la Crème.