Když se spojí odvaha, vášeň a tradice. Přichází nová éra kubánského rumu
Bohatá vůně, sytá barva a hluboká chuť. Inovativní systém dozrávání v dubových sudech po whisky a míchání staví Eminente mezi to nejzajímavější a nejlepší, co můžete z kubánských rumů ochutnat.
César Augusto Martí Marcelo žil od dětství obklopen cukrovou třtinou. Nekonečná pole, která se táhla, „kam až oko dohlédlo“, ho fascinovala. Stejně jako její sladká chuť. Narodil se v Santo Domingu, v centrální kubánské provincii Villa Clara, kde se po celé generace cukrová třtina pěstuje i zpracovává. Od svých prarodičů se naučil vše, co o ní věděli, vydal se studovat technologické postupy, začal pracovat ve zpracovatelském průmyslu. A snil o tom, že jednou navrátí k životu tradiční kubánské rumy, které se vyráběly v 19. století.
To se mu podařilo. Pro společnost Moët Hennessy vytvořil Eminente, rum, který se díky unikátnímu způsobu a míchání aguardientes řadí k těm nejlepším. Poměr zralých aguardientes u Eminente Reserva je celých 70 procent, má hlubokou chuť, plnou barvu a po dubových sudech, ve kterých dřív zrál bourbon, irská whiskey nebo skotská whisky, je cítit kouřem.
„Francouzi a Jihoameričané vědí všechno o víně, Kubánci zase o cukrové třtině. Je to v DNA našeho národa,” prozradil v jednom rozhovoru Martí. „Znalost každé fáze výroby je jistě rozhodující, ale pokud do práce nevložíte lásku, nedokážete vytvořit něco nezapomenutelného.“ Díky svému zapálení se stal nejmladším odborníkem na kubánský rum v historii, když ve třiatřiceti letech získal titul Maestro Ronero, a i dnes, o jedenáct roků později, se řadí mezi uznávané znalce.

Také samotná lahev Eminente odkazuje na kulturní dědictví země. V logu má tvar kubánského ostrova – Isla de Cocodrilo – připomínajícího krokodýla. Stejně tak povrch skla má strukturu evokující krokodýlí kůži. A uvnitř se skrývá stejně divoký a silný rum.
Eminente se vyrábí ve dvou variantách, Reserva a Ámbar Claro.
Eminente Reserva zraje nejméně sedm let a obsahuje 41,3 procenta alkoholu. Má krásnou jantarovou barvu, kterou střídá mahagonový nádech. Voní po čerstvě pražené kávě, kakau a mandlích. Následuje plná chuť vanilky, kouře kávy, zázvoru a sečuánského pepře doplněného opět nástupem kouře.
Zářivě zlatý jantarový Eminente Ámbar Claro zraje v sudech nejméně tři roky a obsahuje 40 procent alkoholu. Ovocnému aroma dominují zelená jablka, hrušky, pepř a muškátový oříšek. Plná chuť s kořeněnými tóny si ale také pohrává s krémovým mléčným karamelem, vanilkou nebo pikantním pepřem.