Léto na talíři. Upečte si lehký ovocný koláč s ricottou
Tenhle koláč budete milovat. Je snadný na přípravu, většinu surovin budete mít určitě doma, díky ricottě je krásně vláčný i po pár dnech od upečení a navíc je úžasně variabilní. Můžete na něj využít téměř jakékoliv ovoce, které jste si zrovna nasbírali na zahrádce, pořídili na farmářských trzích nebo kterého jste si udělali zásobu do mrazáku a potřebujete rychle uvolnit místo.
My jsme na něj udali mražené kousky rebarbory, ale skvělý je i s rybízem, borůvkami, meruňkami, třešněmi nebo se švestkami, jejichž hlavní sezóna se pomalu blíží. Lehce kyselejší ovoce je do tohoto koláče tou nejlepší volbou.
Na koláč potřebujete:
160 g třtinového cukru
140 g změklého másla
kůra z jednoho citrónu
malý panák amaretta nebo rumu (nemusí nutně být)
3 vejce
170 g hladké mouky
špetku soli
2 a půl lžičky prášku do pečiva
250 g ricotty (obvykle jedno balení)
cca 400 g ovoce
- Všechny suroviny si minimálně hodinu před pečením vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Tento krok je při každém pečení velmi důležitý. Mouku máte na kuchyňské poličce, vejce a máslo v lednici. Je potřeba dát všem surovinám trochu času, aby se teplotní rozdíly srovnaly. Jedině tak bude koláč perfektní a nesrazí vám.
- Třtinový cukr, změklé máslo, kůru z citrónu a panák rumu dejte do větší mísy a pomocí ručního šlehače ušleháte do světlé pěny.
- Poté do směsi postupně zašlehejte vejce, hezky jedno po druhém.
- Do mísy si přesijte mouku, přidejte špetku soli a prášek do pečiva.
- Nakonec přidejte ricottu a jemně zapracujte do těsta vařečkou.
- Celou směs přelijte do formy na koláč, kterou si předtím vysypte moukou nebo potřete kokosovým olejem. Nám se skvěle osvědčil kokosový olej ve spreji. Stačí pár stříknutý a máte jistotu, že se olej dostane všude a koláč se nikde nepřipeče.
- Nakonec přidejte ovoce. Pokud používáte drobnější ovoce jako jsou borůvky nebo třeba maliny, obalte je v misce trochou mouky (stačí jen malá lžička), aby vám pak do těsta nezapadly.
- Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40 minut. Těsto kontrolujte pomocí špejle.
Ricottový koláč jsme pekli v kulaté formě o průměru 26 cm a podáváme ho rádi se lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu.