Luštěniny, které možná také ke své škodě přehlížíte
Když se řeknou luštěniny, spousta lidí si vybaví školní čočku s párkem nebo nedochucenou fazolovou polévku. A přitom jde o jednu z nejuniverzálnějších a nejvděčnějších surovin, jaké v kuchyni máme. Umí zasytit, chutná, když se správně připraví, a obstojí i ve společnosti moderních superpotravin.
Možná jste se jim dosud vyhýbali – protože nadýmají, dlouho se vaří nebo s nimi máte spojené špatné vzpomínky. Ale s pár jednoduchými tipy vám to pomůžeme změnit.


1. Jsou přirozeně výživné, a přitom levné
Luštěniny jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek, díky tomu po nich nebudete mít hlad. Navíc patří k surovinám, které mají výborný poměr cena–výživa, takže jsou ideální pro pravidelné zařazování do jídelníčku. Čočka, fazole, cizrna nebo hrách se dají použít v polévkách, salátech, karbanátcích, omáčkách, přílohách nebo jaké základ do pomazánek.
2. Nadýmají? Ano, ale…
Nejčastější důvod, proč se jim lidé vyhýbají. Pravda je, že některé druhy mohou být hůř stravitelné (fazole, cizrna) – ale většině potíží jde jednoduše předejít.
Co pomáhá:
- Namáčení přes noc.
- Vylití první vody a vaření v čerstvé.
- Přidání bylinek, které podporují trávení – třeba kmínu, saturejky, tymiánu.
- Začít s menším množstvím a postupně zvyšovat – tělo si zvykne.
Pokud i tak máte obavy, zkuste loupanou červenou čočku, ta je nejlépe stravitelná.


3. Kam s nimi?
Luštěniny jsou samy o sobě chutí neutrální, což je vlastně jejich výhoda – dají se dochutit na tisíc způsobů. Výborně fungují s kari kořením, česnekem, uzenou paprikou, pečenou cibulí nebo třeba s citronovou šťávou a bylinkami.
- Z červené čočky uděláte rychlé krémové zeleninové polévky.
- Cizrnu můžete proměnit v hummus, pečené kuličky do salátu nebo přidat do polévek.
- Fazole se hodí do těstovin, mexických směsí i na toasty s vejcem.
4. Dlouho vydrží a jsou poslední záchranou
Luštěniny jsou záchranou ve chvílích, kdy „doma nic není“. Vydrží ve spíži měsíce, nepotřebují lednici a pár hodin po namočení z nich vykouzlíte výborný oběd nebo večeři. Navíc si je můžete navařit do zásoby a pak je uložit do mrazáku.


Luštěniny nejsou „náhražka“ masa nebo něco, po čem máte sahat ve chvílích, kdy chcete ušetřit. Jsou surovinou, která si zaslouží lepší pověst a trochu fantazie v kuchyni. Když jim dáte šanci, zjistíte, že mají chuť, kterou jste možná doteď přehlíželi.