Luštěniny, které možná také ke své škodě přehlížíte 

Autor: Lucie Nováková
Datum: 29. 10. 2025

Když se řeknou luštěniny, spousta lidí si vybaví školní čočku s párkem nebo nedochucenou fazolovou polévku. A přitom jde o jednu z nejuniverzálnějších a nejvděčnějších surovin, jaké v kuchyni máme. Umí zasytit, chutná, když se správně připraví, a obstojí i ve společnosti moderních superpotravin.

Možná jste se jim dosud vyhýbali – protože nadýmají, dlouho se vaří nebo s nimi máte spojené špatné vzpomínky. Ale s pár jednoduchými tipy vám to pomůžeme změnit. 

1. Jsou přirozeně výživné, a přitom levné

Luštěniny jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek, díky tomu po nich nebudete mít hlad. Navíc patří k surovinám, které mají výborný poměr cena–výživa, takže jsou ideální pro pravidelné zařazování do jídelníčku. Čočka, fazole, cizrna nebo hrách se dají použít v polévkách, salátech, karbanátcích, omáčkách, přílohách nebo jaké základ do pomazánek. 

2. Nadýmají? Ano, ale…

Nejčastější důvod, proč se jim lidé vyhýbají. Pravda je, že některé druhy mohou být hůř stravitelné (fazole, cizrna) – ale většině potíží jde jednoduše předejít.

Co pomáhá:

  • Namáčení přes noc.
  • Vylití první vody a vaření v čerstvé.
  • Přidání bylinek, které podporují trávení – třeba kmínu, saturejky, tymiánu.
  • Začít s menším množstvím a postupně zvyšovat – tělo si zvykne.

Pokud i tak máte obavy, zkuste loupanou červenou čočku, ta je nejlépe stravitelná.

3. Kam s nimi?

Luštěniny jsou samy o sobě chutí neutrální, což je vlastně jejich výhoda – dají se dochutit na tisíc způsobů. Výborně fungují s kari kořením, česnekem, uzenou paprikou, pečenou cibulí nebo třeba s citronovou šťávou a bylinkami.

  • Z červené čočky uděláte rychlé krémové zeleninové polévky. 
  • Cizrnu můžete proměnit v hummus, pečené kuličky do salátu nebo přidat do polévek.
  • Fazole se hodí do těstovin, mexických směsí i na toasty s vejcem.

4. Dlouho vydrží a jsou poslední záchranou

Luštěniny jsou záchranou ve chvílích, kdy „doma nic není“. Vydrží ve spíži měsíce, nepotřebují lednici a pár hodin po namočení z nich vykouzlíte výborný oběd nebo večeři. Navíc si je můžete navařit do zásoby a pak je uložit do mrazáku.

Luštěniny nejsou „náhražka“ masa nebo něco, po čem máte sahat ve chvílích, kdy chcete ušetřit. Jsou surovinou, která si zaslouží lepší pověst a trochu fantazie v kuchyni. Když jim dáte šanci, zjistíte, že mají chuť, kterou jste možná doteď přehlíželi.