Málaga | 3 hodiny, které vás dělí od tepla, moře a skvělého tapas

Autor: Lucie Nováková
Datum: 22. 2. 2024

Vyražte si s námi zkrátit pražskou deštivou zimu do slunné španělské Málagy. Smočte si nohy v moři, projděte se pod palmami, načerpejte historii, ochutnejte místní tapas a navštivte několik výběrových kaváren. To vše jen tři hodiny letu z Prahy. 

Téměř letní počasí i v únoru

Na dovolenou za teplem nemusíte letět přes půl světa. Slunečné počasí s teplotami kolem 20 stupňů vás může čekat i v Andalusii na jihu Španělska. Z Prahy je pak nejdostupnější Málaga, která patří mezi největší španělská města. Přímý let trvá něco málo přes 3 hodiny. Z letiště se zase do centra města dostanete za 20–30 minut. Velmi komfortní, co říkáte? Výhodami cestování mimo sezónu jsou nejen nižší ceny ubytování, ale i klidnější atmosféra města, které bývá v létě přeplněné turisty. Když budete mít štěstí, zakusíte tu teploty i kolem 25 stupňů. Otužilci můžou smočit v moři víc než jen nohy. Plavky si proto klidně zabalte, opalování na poloprázdných plážích je více než příjemné.

Projděte se po plážích, vystoupejte na hrad, pokochejte se uměním

Pokud vyrazíte do Málagy na pár dní, možná nebudete vědět, co dřív. Hned kousek od centra města se rozprostírají dlouhé městské pláže, které lákají k příjemným procházkám. 

Nad městem na kopci Gibralfaro se rozkládá starý maurský hrad Alcazaba. Pevnost vznikla za muslimské nadvlády mezi 10. až 15. stoletím. Patří mezi velmi zachovalé památky. Hrad má dvě části – viditelné masivní opevnění, které pak kontrastujete s vnitřními nádvořími a zahradami plnými květin. Do pevnosti můžete dojít po svých nebo si cestu můžete ulehčit výtahem. Vstupné je pouhých 3,5 eura. Návštěvu Alcazaby můžete rovnou spojit se vstupem do Gibralfara. Zaplatíte pak za obě památky 5,5 eura. Castillo de Gibralfaro představuje maurskou pevnost. Co vás ale nejspíš ještě víc zaujme, tak je panoramatický výhled na celé město a daleké moře. 

U výhledů ještě zůstaneme – už jen pohled na Catedral de la Encarnación vás uchvátí. Hlavní loď má 117 metrů na délku a 48 metrů výšku. Katedrále se přezdívá také “jednoruká dáma”, neboť jedna věž zůstala nedokončena. Druhá věž má necelých 90 metrů a poskytne vám dechberoucí výhled. 

Pokud se vám nebude chtít škrábat se na kopec nebo schodů či vás zastihne drobný déšť, doporučujeme se ukrýt do jednoho z muzeí. Nejslavnějším rodákem z Málagy je bez pochyby Pablo Picasso. V muzeu můžete obdivovat na 200 jeho děl. Abyste nemuseli stát ve frontě, doporučujeme koupit si lístky on-line. Nedaleko se nachází muzeum Carmen Thyssen, které se zaměřuje výhradně na španělské mistry, převážně 19. století. Sbírku pravidelně obměnujících výstav moderního umění najdete v přístavu v Centre George Pompidou.

Na kávě tu ušetříte

Už dávno neplatí, že výběrovou kávu, na kterou jste zvyklí z pražských kaváren, si v zahraničí dáte jen v Berlíně, Amsterdamu nebo Kodani. Vlna výběrových kaváren dorazila i do Španělska. Oproti pražským cenám vás potěší cappuccina v přepočtu za 60 Kč a flat white za 65 Kč. Speciálně v Malaze narazíte i na kavárny, které si výběrovou kávu praží. Nám nejvíc káva zachutnala v kavárně Kima – drobná kavárna s milým baristou, vláčnými sušenkami a několika druhy pražené kávy, kterou si můžete odvézt domů jako suvenýr. Nejen kávu, ale i fajnovou snídani si dejte v jedné ze dvou poboček kaváren Next Level Speciality Coffee. Nezapomeňte ale i na dezert v podobě krémového baskický spáleného cheesecaku. Když jsme u sladkého – rozhodně nevynechte Bun and Coffee. Zrnka mají ze zmíněné Kima Coffee a k ní každý den smaží sladké koblihy, které jsou dokonce veganské. Oblíbenou kavárnou je i malá a trochu tmavá Mia. Snídani s výhledem na moře nabízí La Galga

Ochutnávejte a sdílejte

Španělská kultura stolování se nese v duchu tapas. Drobné pokrmy, které vybízí k ochutnávání a sdílení s dalšími přísedícími u stolu. Během posezení tak můžete vyzkoušet od drobných mističek s olivami, přes různorodě upravené mořské plody až po sofistikovanějších pokrmy pečených nebo marinovaných zelenin a mas. Každý tapas bar nabízí různé pintxos – většinou jde o nakrájené bagetky, na kterých je naservírováno maso, šunky, zelenina nebo vajíčko. Setkat se můžete i s malými plněnými houstičkami. K tomu sklenka vína, sangrie nebo tinto de verano (lehčí šumivý koktejl z vína, limonády a ovoce) a jistota pohodového večera je splněna. Nám moc chutnalo v elegantním Illari Vinos y Tapas – od chřestu s majonézou a paprikovým salátem, přes pečený lilek se sladkými ořechy nebo artyčok s křupavou šunkou po plněné cannelloni hovězím masem. Pokud hledáte bujarejší podniky, zkuste Casa Lola. 

Navnadili jsme vás? Hledáte už letenky?