Osada | na nejlepší míchaná vejce (minimálně v celé Praze)

Autor: Lucie Nováková
Datum: 9. 9. 2024

Jestli je nějaké místo, kam chodíme z Karlína opravdu často, tak je to holešovická Osada. Kavárna s dokonalou kávou, nejlepšími míchačkami i zábavnými poledními jídly. Pojďte s námi!

Píše březen 2019

Osadu si založili zkušení baristé z gastronomické sítě Ambiente. Konkrétně Ondřej Štokl, šéfbarista Ambiente, Martin Podracký, který má za sebou působení v Esce, Lukáš Hájek, který před Osadou byl za kávovarem v Café Savoy, a řada dalších. Tohle místo si vybudovali pro to, aby mohli dělat, co je baví. 

Nejen vnitroblok, kde to žije

Pokud Osadu neznáte, nebude až tak těžké místo přejít. Kavárna a bistro se nachází ve vnitrobloku. Stačí z ulice projít temným průchodem a ocitnete se v úplně jiném světě. Venkovní posezení funguje na rozdíl od řady jiných pražských podniků celoročně. Běžně se tu střetávají místní, maminky s kočárky i lidé, co nad šálkem cappuccina píšou do svých notebooků. I když na první pohled vypadá, že stolů je dostatek, speciálně o víkendu něco málo po 9. ráno si možná nesednete. Ale máme pro vás tip. Kavárna totiž disponuje nejen velkorysým vnitroblokem a pár stolečky, které vidíte u objednávkového baru. Mnoho míst k sezení se nachází přímo pod kavárnou. 

Perfektní systém a úsměv k tomu

Pokud můžeme na Osadě něco vyzdvihnout, tak je to schopnost místních baristů pracovat s velkým množstvím hladových zákazníků. I když by vás mohla odradit fronta až ven, tak se nebojte. Tady to odsýpá. Aktuální menu najdete buď na webových stránkách, nebo za barovým pultem. Dopředu se tak můžete rozmyslet, na co máte chuť. Plus při čekání na objednávku můžete okouknout sladkou nabídku ve vitríně. Objednáte si u baristy, dostanete své číslo a jdete se usadit. Slibujeme, že vás překvapí, s jakou rychlostí vaše objednávka přistane na stole.  

A teď ta nejlepší míchaná vejce

Do Osady můžete vyrazit každý den na snídani. Ve všední dny od 8 a víkendy od 9. Týdenní a víkendové menu se lehce liší. O víkendu podávají snídaně po celý den. Absolutní peckou, kterou vám všemi deseti doporučujeme, jsou místní míchaná vajíčka. V nejlepším slova smyslu obyčejná míchaná vajíčka, kváskový chleba od Kalendů, máslo, listový salát. Říkáte si, co je na nich tak unikátního? Jsou absolutně perfektní. Lepší minimálně v Praze nenajdete. O víkendu můžete také zkusit snídani Osada, ta se skládá ze 2 vajec do skla, šunky z Amasa, čertsvého sýra z farmy Bláto, nakládané zeleniny, krémového hrášku a osadního tousťáku. Pravidelně je na menu fermentovaná kaše. Její složení se lehce mění dle sezony. Můžete narazit na topinku s burattou, chleba ve vajíčku nebo třeba o Velikonocích bývá french toast z mazance. V týdnu jsou snídaně do 11:30, kdy je vystřídá polední a odpolední nabídka.

Sezonní, barevné, hravé obědy

Každý týden na osadním Instagramu zjistíte, na co se můžete těšit v čase oběda. Nabídka se pravidelně mění a přizpůsobuje sezoně. Vždy je jedna polévka a pak čekejte salát, chod s masem i bez masa. Nedávno byly o mac’n’cheese s pecorinem a cibulí na kyselo, pro vegany hummus s naloženými rajčaty, řepou, mrkví a paprikou nebo třeba pořádná bowl s trhaným hovězím masem, japonským kořením togarashi a místním kimchi. Osadní obědové menu vás rozhodně nudit nebude. 

Na cestu domů

Moc nás tu baví i nabídka produktů, které si můžete odnést domů. Zrnková káva na espresso od Nordbeans nebo zrnka na filtr často od kodaňské pražírny La Cabra. Za zmínku stojí výběr naturálních vín i plechovek z pivovarů Zichovec, Obora nebo Clock. V regálech najdete ale i různou kvašenou zeleninu, Míšinu čokoládu, ořechová másla od Šufana i osadní mošt. Pokud vás zaujaly hrnečky, ve kterých jste dostali kávu, můžete se radovat, protože autorskou keramiku od Bisqit si můžete pořídit domů nebo někomu jako dárek.