Perlivá vášeň: Reportáž z místa, kde se dělá nejlepší šampaňské na světě

Autor: Cindy Kerberová
Datum: 31. 5. 2019
Foto: archiv firmy

Sommeliéři i zkušení pijani o něm mluví s neskrývaným potěšením a jiskrou v oku. Šéfkuchaři ho milují a Madonna přiznala, že je jejím největším hříchem. Co stojí za emocemi a nadšenými ovacemi, které se vážou k šampaňskému značky Krug?

Z ponurého letiště Charlese de Gaulla míříme 150 kilometrů na severovýchod. Obloha nevěstí nic dobrého, nicméně v autě panuje bujará nálada. Když sedíte v malém prostoru s předními českými sommeliéry a experty na víno, téma konverzace je vcelku jasné. Vedle sebe debatují zástupci hotelů Mandarin Oriental, Aria i Alcron, ve svých restauracích Krug servírují, znají velmi dobře každou lahev, a přesto neskrývají zvědavost. Na tuto cestu se vydali s jediným cílem − zažít si Krug na vlastní kůži, objevit jeho tajemství. Jak se blížíme k cíli, ráz krajiny se výrazně mění. Moderní architekturu a nákupní zóny na pařížském předměstí necháváme daleko za sebou.

Od založení roku 1843 si firma jde vlastní cestou. Její zakladatel Johann-Joseph Krug, rodák z německé Mohuče, si přišel do Champagne splnit svůj velký sen.
Foto: archiv firmy

Řeka Marna utváří pomyslnou hranici, na jejím druhém břehu se rozprostírají široká pole, osamělé usedlosti se objevují a mizí stejně rychle jako nesmělé paprsky slunce mezi bouřkovými mraky. Po necelých dvou hodinách jsme v hlavním městě šampaňského a bouřlivých okamžiků evropských dějin, v Remeši. Všichni králové Francie až na šest výjimek byli korunováni právě zde. Ani slavná gotická katedrála Notre Dame přes svou honosnou majestátnost však není důvodem, proč jsme tu. Míříme k nepříliš výrazné budově s rozlehlým dvorem v ulici Coquebert nesoucí jméno rodiny, jež se výrazným způsobem zapsala do dějin vinařství. Bienvenue à la Maison Krug!

Sen rodáka z Mohuče

Hned při vstupu do přijímacího salonu na vás dýchne atmosféra klidu a luxusu. Sice nikterak okázalého, ale o to více přítomného. Vybrané barvy a materiály interiéru v sobě plně odrážejí ducha tohoto domu. Pečlivost a přesnost se prolínají s lehkostí. Naprosto přirozenou, samozřejmou. Jako by na světě ani nic jiného neexistovalo. Jen komfortní noblesa. Spěch okolního světa necháváme před branou, zde platí jiná pravidla.

Jedna místnost v katakombách má výsadní postavení. Archiv. Za mohutnou kovanou bránou, oddělená od všech ostatních, ukrývá to nejlepší z historie Krugu.
Foto: archiv firmy

Právě ten odlišný přístup dělá z šampaňského Krug unikát. Od založení roku 1843 si firma jde vlastní cestou. Její zakladatel Johann-Joseph Krug, rodák z německé Mohuče, si přišel do Champagne splnit svůj velký sen. V 19. století fungoval čilý ruch mezi Francouzi a Němci, místní firmy si najímaly německé účetní pro jejich pověstnou přesnost. Touto cestou se i Johann-Joseph dostal do kraje šumivého vína. Devět let před svým osudovým krokem nastoupil k firmě Jacquesson & syn v Châlons-en-Champagne, kde jeho kariéra rychle stoupala a mladý Krug se velmi brzy stal ředitelem firmy. Oženil se, narodil se mu syn, ale stále mu to nestačilo. Práce v kanceláři jej nenaplňovala, on chtěl tvořit.

Odstěhoval se i s rodinou do Remeše a za pomoci Hipolita de Vivès založil vlastní společnost nesoucí jeho jméno. Nejdříve pouze obchodoval se šampaňským a jinými víny z okolí, tajně však připravoval vlastní šampaňské, které záhy všechny ohromilo. I přes počáteční obtíže, včetně překážek ze strany manželky, si Joseph dokázal splnit svůj sen. Podle deníku, který začal psát pro svého jediného syna Paula, netoužil po jednoduchém životě. Jeho posedlost detailem a dokonalostí jej vedla neustále dál a dál. Právě tato vášeň je v Krugu jasně patrná do dnešních dnů, kdy značka spadá pod obchodní impérium Bernarda Arnaulta, čtvrtého nejbohatšího muže světa. Arnault vlastní mimo jiné rozsáhlé portfolio výrobců prémiového alkoholu v čele s Hennessy a Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Ruinart a Krug. Posledně jmenovaná značka se ovšem mezi ostatními vymyká svou filozofií, velikostí i přístupem.

Na jaře pro sklepmistra Erika Lebela přichází nejdůležitější úkol: smíchat až 150 vín z různých let tak, aby se mohlo zrodit Krug Grande Cuvée.
Foto: archiv firmy

Dokonalost v každém doušku

Je to vidět na každém kroku a za 173 let historie šampaňského domu se na tom nic nezměnilo. Čas tu nepovažují za svého nepřítele, dobré věci jej potřebují. U Krugů vás dokážou zpomalit během několika okamžiků. Shon a spěch tu místo nemají. Bez ohledu na to, zda právě sedíte v degustační místnosti, nebo se procházíte sklepy pod hlavní budovou. Samotná cesta od těch nejlepších hroznů až po sklenici perlivého moku trvá v průměru 20 let. Nic se nedá uspěchat. “Posaďte se, zklidněte svou mysl, tohle není večírek, na kterém se chcete blýsknout. Krug není šampaňské na party, s našimi lahvemi si selfie neuděláte. Zato si lahev vychutnáte v naprostém soukromí,” říká náš průvodce Sébastien Martin. Klidem, rozvážností a šampaňským jsou tu všichni posedlí. Od generální ředitelky Margareth “Maggie” Henriquezové až po Raphaela, urostlého muže, který denně obrací 40 tisíc lahví, v nichž víno dozrává do své finální podoby.

Místní vinné sklepy tvoří kapitolu samy pro sebe. Mezi 4300 na míru vyráběnými sudy (do každého se vejde 500 litrů vína a momentálně nejstaršímu z nich je 53 let) najdete vchod přímo do duše nejlepšího šampaňského na světě. Strmé schody vás zavedou pod uhlazený dům. Teplota okamžitě klesá o několik stupňů, ve vzduchu je cítit klasická vlhkost. Oblé tvary klenutých stropů dávají sklepům zvláštní atmosféru. Prostorem prostupuje světlo, jehož barva evokuje západ slunce nad vinicemi.

Historické fotografie na stěnách připomínají bohatou i pohnutou historii celého kraje. Jak se noříme stále hlouběji a hlouběji, objevují se nové a nové prostory, po šampaňském však ani stopy, přestože ho vnímáme všude kolem. Teprve po 10 minutách se dostáváme do míst s obrovskými nerezovými barely, v nichž si tu hýčkají poklad. Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay tu dozrávají, čekají, až přijde jejich čas. “Nevíme, kdy to bude, kdy se Eric rozhodne je použít,” říká Sébastien. Ani cesta těchto špičkových vín není jednoduchá a přímočará. Než se z vinic dostanou až sem, procházejí pečlivým hodnocením. Během pěti měsíců musí hlavní sklepmistr Eric Lebel spolu se svým malým týmem ochutnat tisíce vzorků, aby vybral ty, z nichž se stanou základní vína pro výsledný mix. Množství tu nehraje žádnou roli, nejdůležitější je kvalita. Na jaře pak přichází nejdůležitější krok: smíchat až 150 vín z různých let tak, aby se mohlo zrodit Krug Grande Cuvée. Teprve zde se rodí pravé šampaňské, jež pak v lahvích dozrává, jeho chuť roste, mění se a čeká v hloubi rozsáhlého sklepení, zatímco svět nad ním běží jako o závod.

Jedna místnost rozsáhlých katakomb má výsadní postavení. Archiv. Za mohutnou kovanou bránou, oddělená od všech ostatních, pečlivě navržená tak, aby ji nepoškodila povodeň ani zemětřesení, ukrývá to nejlepší z historie firmy. V jednotlivých regálech tu hrdě odpočívají lahve, které pamatují první i druhou světovou válku, bouřlivé změny politických režimů, lahve, jež zažily zlatý věk i divoká 60. léta. Nejstarším kouskům je 136 let. Vznikly v době, kdy u nás vládl císař František Josef I., v Prusku císař Vilém a britskému impériu královna Viktorie. V roce, kdy byl vydán nejprodávanější román 19. století Ben Hur, Dostojevskij publikoval své Bratry Karamazovy, Émile Zola Nanu a František Křižík vynalezl obloukovou lampu. Na cenu se ani neptejte, jednak se to ve Francii považuje za neslušné a jednak je prakticky nevyčíslitelná.

Král Champagne

Co dělá šampaňské opravdu dobrým šampaňským? Především hrozny, kterých je v oblasti Champagne velké množství. Kamkoliv se hnete, tam na ně narazíte. Ať projíždíte vinicemi, nebo sedíte v některém vyhlášeném bistru. Celý kraj žije šampaňským. Celkem tu je více než 270 tisíc vinic nejrůznějších velikostí. Od rozlehlých lánů po velmi dobře skrytá políčka. Mistři vinaři tu produkují miliony litrů vína. Téměř každý dům nese jméno nějaké značky, po pár kilometrech je přestanete počítat. Ono to od oka ani spočítat nelze. Statistická čísla hovoří o 15 tisících vinařství, z nichž pět tisíc své víno prodává. Fascinující čísla. I v takto tvrdé konkurenci však může být nejlepší pouze jeden jediný. Asi vás nepřekvapí, že za číslo jedna, krále Champagne, je považován právě Krug.

Celý kraj Champagne žije šampaňským. Celkem tu je více než 270 tisíc vinic nejrůznějších velikostí. Od rozlehlých lánů po velmi dobře skrytá políčka.
Foto: archiv firmy

Do některého z Krug Grande Cuvée nebo vintage šampaňského se dostanou hrozny z 250 vinic. Samotný Maison Krug má vlastní vinice včetně některých velmi unikátních. Na ty se vydáváme druhý den, od Remeše jsou vzdáleny desítky kilometrů. V dešti a mlze nás cesta lemovaná mechem obrostlými stromy vede vesničkami, kde se snadno zorientujete. Nemusíte hledat žádná popisná čísla ani pátrat po jménu na zvonku. Své majitele tu pyšně ohlašují výrazné nápisy na fasádách. Až na jednu výjimku. Na domě s branou v sytém odstínu bordó není žádné logo, ale o to větší vzácnost ukrývá. Clos d’Ambonnay. Na ploše o něco málo větší než půl hektaru tu roste Pinot Noir. Políčko vypadá spíš jako něčí malá zahrádka, kde přes léto pěstují rajčata, okurky a cukety na salát. Zdání však klame. Toto místo je opravdu výjimečné, což potvrzuje i zeď, která jej chrání. Tuto výsadu mají pouze vinice starší sta let. Je to privilegium vzácné a všemi vinaři velmi chtěné. Díky zdi vzniká jedinečné mikroklima, které dává hroznům jinou chuť, a tady z nich vzniká Krug Clos d’Ambonnay. Pouze tyto hrozny po dobré úrodě stráví tucet let v remešských sklepech, kde ze sebe vydají bohatou chuť, jež na jazyku exploduje jako barevný ohňostroj velejemných nuancí.

Opouštíme Ambonnay a přes Tours-sur-Marne, Bisseuil a Mareuil-sur-Ay jedeme do Le Mesnil-sur-Oger. Přestává pršet a krajina odhaluje své bohatství v celé jeho kráse. Barvy dostávají syté, zemité odstíny. Zeleň pod nesmělými paprsky slunce dává všemu kolem nový kabát, i řeka dostává nazelenalý odstín připomínající nezralé hrozny. Malé městečko, jež se rozprostírá na strmých kopcích v těsném sousedství přírodní rezervace, ve svém středu ukrývá další velkou vzácnost. Necelé dva hektary vinice, kterou po celé její délce chrání zeď vystavěná už roku 1698. Vzduch a teplota jsou tu o poznání jiné než v bezprostředním okolí. Rémi a Henri Krugovi ji získali roku 1971, kdy v oblasti kupovali celkem šest hektarů polí, aniž by o tomto skvostu věděli. Unikátní místo ožívá v době sklizně, kdy sem přicházejí zkušení sběrači, které si firma velmi pečlivě vybírá. Jinak sem veřejnost nemá přístup. Pod rouškou tajemství se tu od roku 1979 rodí Krug Clos du Mesnil. Z výjimečného Chardonnay si po sedmi letech můžete vychutnat víno, které přesvědčí i zarytého abstinenta. Neokusit jeho chuť by byl opravdu velký hřích. Toto je “joie de vivre” ve své nejčistší podobě.

Vnitřní prostory budovy v ulici Coquebert v Remeši.
Foto: archiv firmy

Čas, precizní smysl pro detail, vědomí své výjimečnosti a úcta k původní myšlence svého zakladatele dělá Krug Krugem. Nesnaží se kopírovat sám sebe a chutnat rok za rokem stejně. Každý ročník zosobňuje to nejlepší, čeho lze ve vinařství dosáhnout. Nechce být středem společnosti, hvězdou bujarých večírků a hvězdou sociálních sítí. S lahví Krugu se svět zklidní, zpomalí a odhalí to, čeho si v každodenním spěchu nemáme šanci všimnout: čirou radost, intimní prožitek, který umocňuje zážitek jedinečné chuti. Protože tam, kde končí šampaňské, Krug teprve svou symfonii začíná.