Ricottový koláč s mákem a švestkami

Autor: Lucie Nováková
Datum: 16. 8. 2024

Znáte ricottu? Jde o italský sýr vyráběný nejčastěji z kravské syrovátky. Ricotta je pevná a chuťově jemná. Konzistencí a částečně i využitím se dá přirovnat k našemu tvarohu. V Itálii se používá ve sladké i slané kuchyni. Upečte si s námi z ricotty snadný a už lehce podzimně laděný koláč. 

Ingredience

  • 100 g másla 
  • 300 g švestek nebo blum
  • 250 g ricotty
  • 3 vejce
  • kůra z 1 bio citronu
  • 75 g třtinového cukru
  • 50 g nemletého máku
  • 50 g dětské krupičky nebo hrubé mouky 
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku (6 g)
  • špetku soli
  • olej nebo máslo a krupička/hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Všechny suroviny z lednice vyndáme na kuchyňskou linku hodinu před tím, než začneme připravovat koláč. 
  2. Rovnou si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. 
  3. Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo krupičkou.
  4. Začneme si předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  5. Švestky omyjeme, překrojíme a vyndáme pecku. Dáme je na chvíli stranou. 
  6. Do větší mísy dáme ricottu, vyklepneme vejce a přilijeme zchladlé máslo. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část citronové kůry. Promícháme ruční metlou. 
  7. K tomuto základu přisypeme cukr, mák, krupičku nebo hrubou mouku, hladkou mouku, kypřící prášek a sůl. Opět promícháme ruční metlou. Není třeba míchat dlouho, stačí, aby se suroviny spojily v hladké těsto.
  8. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy. Uhladíme. 
  9. Poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
  10. Pečeme cca 60 minut. Před krájením necháme zchladnout. 

Velikost formy | Koláčová forma o průměru 24 cm

Doba přípravy | 15 minut + pečení

Tipy na obměny | Místo máku ochuťte těsto semínky z vanilkového lusku a místo švestek sáhněte třeba po meruňkách, malinách nebo borůvkách. Povrch koláče posypejte plátkovými mandlemi.