Ricottový koláč s mákem a švestkami
Datum: 16. 8. 2024
Znáte ricottu? Jde o italský sýr vyráběný nejčastěji z kravské syrovátky. Ricotta je pevná a chuťově jemná. Konzistencí a částečně i využitím se dá přirovnat k našemu tvarohu. V Itálii se používá ve sladké i slané kuchyni. Upečte si s námi z ricotty snadný a už lehce podzimně laděný koláč.
Ingredience
- 100 g másla
- 300 g švestek nebo blum
- 250 g ricotty
- 3 vejce
- kůra z 1 bio citronu
- 75 g třtinového cukru
- 50 g nemletého máku
- 50 g dětské krupičky nebo hrubé mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku (6 g)
- špetku soli
- olej nebo máslo a krupička/hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Všechny suroviny z lednice vyndáme na kuchyňskou linku hodinu před tím, než začneme připravovat koláč.
- Rovnou si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout.
- Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo krupičkou.
- Začneme si předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Švestky omyjeme, překrojíme a vyndáme pecku. Dáme je na chvíli stranou.
- Do větší mísy dáme ricottu, vyklepneme vejce a přilijeme zchladlé máslo. Na jemném struhadle nastrouháme žlutou část citronové kůry. Promícháme ruční metlou.
- K tomuto základu přisypeme cukr, mák, krupičku nebo hrubou mouku, hladkou mouku, kypřící prášek a sůl. Opět promícháme ruční metlou. Není třeba míchat dlouho, stačí, aby se suroviny spojily v hladké těsto.
- Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy. Uhladíme.
- Poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
- Pečeme cca 60 minut. Před krájením necháme zchladnout.
Velikost formy | Koláčová forma o průměru 24 cm
Doba přípravy | 15 minut + pečení
Tipy na obměny | Místo máku ochuťte těsto semínky z vanilkového lusku a místo švestek sáhněte třeba po meruňkách, malinách nebo borůvkách. Povrch koláče posypejte plátkovými mandlemi.