Šampaňské a… cibule

Autor: Ondřej Novotný
Datum: 2. 10. 2020
Foto: archiv značky

V horkém indickém Džajpuru se počátkem roku sešla vybraná společnost. Přijelo sem jedenáct šéfkuchařů s jasným cílem: prozkoumat všechny vlastnosti cibule, aby ji pak dokázali co nejlahodněji spárovat s prestižním šampaňským Krug.

Proč si pro svou misi vybrali zrovna “růžové město”? Právě z asijského kontinentu cibule pochází. A pozorovat rušnou a barvitou kulturu Džajpuru, setkávat se s místními farmáři, kteří objevují jedinečný charakter červené, bílé a žluté cibule i jarní cibulky a umně ho kombinují ve vyhlášených pokrmech, znělo jako ideální plán. Vždyť právě tuto filozofii šampaňskému domu vtiskl jeho zakladatel Joseph Krug: důkladně pozorovat každý detail.

Po fázi sbírání poznatků následoval hromadný brainstorming. Kromě šéfkuchařů se ho účastnili i Julie Cavilová, sklepmistryně Krugu, a její předchůdce Éric Lebel. Z něj vzešla sada kreativních receptů, které dokonale ladí ke sklence Krug Rosé nebo Krug Grande Cuvée, které se letos dočkalo již 168. edice.