Zapleťte se s Karlínskou Holkou. Nebudete litovat

Autor: Lucie Nováková
Datum: 27. 3. 2024
Foto: Lucie Nováková, archiv Jsme Kolektiv

Jsou to tři týdny, co se Karlín gastronomicky rozrostl o nový podnik. Velkorysou restauraci, která chce ukazovat českou kuchyni moderně, zábavně, sezónně a hlavně po svém. Tahle Karlínská Holka má nejen Karlínu co nabídnout. Dejte si s námi snídani nebo rychlý oběd a nahlédněte do kuchyně šéfkuchaři Vráťovi Oehmovi, který nás s Holkou seznámí.

Vráťo, s kým že to máme čest?

Karlínskou Holku najdete přímo na karlínské straně lávky do Holešovic. Patří do větší gastronomické rodiny Jsme Kolektiv. V Karlíně má dokonce svoji starší sestru Nejen Bistro. Spadá sem i Dock House, kde jsem před Holkou působil jako šéfkuchař. 

Kdo by měl do Holky vyrazit?

Přijďte s kolegy z práce na obědové menu, které měníme každý týden. Krásný a pomalý večer tu zažijete nad jídly ze stálého menu. O víkendu tu poseďte s přáteli na pohodovém brunchi. Myslím, že vás bude bavit koukat nám kuchařům pod ruce v otevřené kuchyni. Pokud byste ale rádi komornější atmosféru, i tu tady umíme zařídit. V zadní části se nachází prostorný stůl, který je možný závěsy oddělit od ruchu restaurace.

V Karlíně je hodně gastro podniků, v čem je Holka jiná?

Pokud máte zažitou českou kuchyni jako těžkou, knedlíkovou a nebarevnou, věřím, že tady budete skutečně překvapeni. Servírujeme tu jídla, která jsou zábavná, moderní, oku lahodící a chuťově vyladěná a přitom jsou uvařena ze surovin, které jsou typicky české. 

Když zmiňujete suroviny, jak si je vybíráte?

Snažíme se, aby suroviny, se kterými vaříme, byly co nejvíce lokální a sezónní. Maso bereme od českých dodavatelů, např. brněnské společnosti Red Meat, která se specializuje na stařené maso. Ryby a saláty z aquaponické Rybí zahrady, která se nachází kousek od Brd. No, a pro zeleninu si rádi zajdeme přes HolKu do Holešovic do Haly 22. 

Jak se sezónnost odráží na menu?

Sezónní potraviny se nejrychleji projevují na obědovém menu, které vymýšlíme pro každý týden nové. Se začátkem jara si tu můžete vychutnat jídla s medvědím česnekem a dalšími jarními bylinkami. Brzy přijde na řadu chřest. I ve stálé večerní nabídce samozřejmě pracujeme se surovinami, které jsou aktuálně v sezóně. 

Co nejraději vaříte?

Určitě maso a taky omáčky. Na ty si potrpím. Celkově se ale snažíme, aby jídlo dávalo smysl do posledního chuťového detailu. Perfektně připravené maso, poctivost dodávají opravdu silné omáčky. Zábavnost jídlu přidávají křupavé, sladké nebo kyselé elementy. Vše prostě musí hrát dohromady. 

Co nebo kdo vás při vymýšlení receptů inspiruje?

Někdy jsou to vzpomínky na jídla od babičky, která do všeho dávala „tunu másla“. Jindy si s ostatními kuchaři sedneme nad surovinou, kterou máme aktuálně k dispozici, a vymýšlíme, kombinujeme, co s čím bude nejlépe fungovat. Rád experimentuju s lokálními sezónní surovinami a zkouším nové chutě. Spousta inspirace je spojena s cestováním a se stážemi v jiných kuchyních. 

Kdybyste měl vybrat jedno jídlo, které byste rozhodně doporučil, jaké by to bylo?

Jednoznačně naše jitrnice v pivním těstíčku s kysaným zelím, místní hořčicí a česnekovou majonézou. Tohle jídlo je elegantně naservírované, což pomáhá zbořit předsudky vůči typicky zabijačkovému jídlu. Ale hlavně chutná každému, kdo jej ochutná. 

Čím nás Holka ještě překvapí?

I když restaurace sotva otevřela, plánů na další realizace máme ještě dost. Na léto chystáme zahrádku. Co nejdříve chceme vybudovat venkovní betonovou kuchyň s otevřeným ohněm. Mezitím sem ale můžete dorazit na tematické akce jako v zimě byla Zabijačka, nedávné Vítání jara nebo na konci dubna budou Čarodějnice. Určitě proběhnou i letní grilovačky. Brzy bude možné si odnést domů i chleby, které tu servírujeme během víkendových snídaních. Snažíme se o to, aby se v Karlínské Holce prostě nejen dobře jedlo, ale i žilo.