3 dýňové recepty, které si na podzim zamilujete

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 25. 10. 2021

Chutné smoothie plné vitamínů, které podpoří vaši imunitu, vláčná bábovka, co podzimem provoní celý byt, nebo výtečné noky s krémovou omáčkou a porcí bylinek. S dýní hokaido vykouzlíte v kuchyni nespočet chutných jídel a dezertů. 

Abyste si ušetřili čas, nachystejte si dopředu dýňové pyré. To je základ. Využijete ho ve většině dýňových receptů, ale můžete s ním i experimentovat a přidat ho třeba do ovesné kaše, do těsta na lívance nebo do jogurtu pro zpestření. Dýňové pyré vám v uzavřené skleněné nádobě vydrží v lednici zhruba tři dny, ale můžete si ho dát i zamrazit do zásoby. 

A jak na něj? Dýni hokaido rozpulte, vydlabejte semínka a dejte péct slupkou nahoru na 200 stupňů zhruba 60 minut, dokud nebude dýně měkká. Upečenou dýni nechte pořádně vychladnout, poté vydlabejte dužinu a tu ještě rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. A je to!

Hokaido smoothie 

Tahle oranžová bomba dodá vašemu tělu spoustu vitamínů na posílení imunity. A to se obzvlášť na podzim hodí. Smoothie je skvělé jako snídaně na cestu, když spěcháte do práce, i jako pořádně sytá svačina.

Suroviny:

  • 6 lžic dýňové pyré
  • banán
  • šťáva z pomeranče
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • špetka skořice
  • trochu studené vody

Všechny ingredience vložte do vysoké nádoby a rozmixujte. Smoothie můžete dle chuti ještě osladit čekankovým nebo javorovým sirupem.

Dýňové noky s bylinkovým máslem

Pokud se nemůžete dýně nabažit, ale dýňová polévka vám už leze krkem, vyzkoušejte dýňové noky, které jsou hotové raz dva. Můžete je podávat jako hlavní chod se máslem, bylinkami a hromadou parmazánu, nebo také jako přílohu k masu.

Suroviny:

  • dýňové pyré
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • 100 g másla
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř
  • parmazán

Ze středně velké dýně hokaido si nachystejte pyré. To pak od oka smíchejte s moukou a vajíčkem. Jakmile se vám přestane těsto lepit na prsty, vyválejte z něj válečky, které nakrájejte na kousky. Ty lehce zamáčkněte vidličkou a vhoďte do vroucí osolené vody. Noky vařte, dokud nevyplavou nahoru. Pak si nechte na pánvi rozpustit máslo, přidejte nasekanou šalvěj a přidejte uvařené dýňové noky. Na talíři dochuťte čerstvě namletým pepřem a zasypejte parmazánem nebo jiným tvrdým výrazným sýrem.

Dýňová bábovka

Sladká klasika v dýňovém kabátku je krásně vláčná, perníkovým kořením provoní celý byt a zapráší se po ní dřív, než řeknete hokaido. Recept jsme odkoukali na blogu Máma peče doma, kde najdete třeba také recept na skvělé dýňovo-skořicové šneky nebo dýňovou polévku.

Suroviny:

  • 400 g dýňového pyré
  • 420 g hladké pšeničné mouky
  • 300 g třtinového cukru
  • 230 ml řepkového oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • kokosový olej na vymazání formy

Troubu rozplate na 180 stupňů a formu na bábovku důkladně vymažte trochou kokosového oleje. V misce smíchejte všechny sypké ingredience kromě cukru. Dejte stranou a v další misce prošlehejte ručním šlehačem cukr s olejem. Do směsi postupně zašlehávejte vejce jedno po druhém. Přidejte dýňové pyré a zase prošlehejte. Pak postupně přidávejte moučnou směs a na nízké otáčky dál prošlehávejte, dokud nevznikne hladké těsto. To pak přelejte do formy a dejte péct na 50 až 60 minut do trouby. Po upečení nechte stát bábovku ještě 10 minut ve formě a poté ji vyklopte. Po vychladnutí můžete bábovku ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.