Malé divy: Nová pekárna, kde si pochutnáte na české klasice i nadýchaném tousťáku

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 8. 11. 2021

Housky, rohlíky, toustový chleba, loupáky, ovocné koláčky, pražské koláče, buchty, obložené housky a spoustu dalších čerstvě upečených dobrot. V Malých divech vám bude obzvlášť po ránu přecházet zrak. Nemáte co ke snídani, zapomněli jste doma svačinu, honí vás mlsná nebo potřebujete koupit něco na večeři? Zamiřte do nové karlínské pekárny, která sází na poctivost i bohatou nabídku.

O prázdninách spustili testovací provoz, nyní už jedou Malé divy naostro. Pekárnu najdete v Urxově ulici, jen pár kroků od tramvajové zastávky nebo od oblíbeného bistra Etapa.

Za Malými divy stojí Dominika Friedlová, která není na gastro scéně žádným nováčkem. Od roku 2012 provozovala oblíbenou jídelnu Modrý beránek a téměř před rokem rozjela bistro Dvorek Karlín na Křižíkově ulici. „Dlouho jsme nemohli pekárně vymyslet název. Pořád jsme ho, stejně jako Dvorek, chtěli napasovat na dané místo. Na pomoc jsme si vzali s manželem nakonec i děti, ze kterých jednou vypadlo Nás už to nebaví, pojedeme na dovolenou. Třeba na Maledivy,“ vypráví se smíchem Dominika Friedlová.

Malé divy mají otevřeno každý všední den a v sobotu dopoledne. Jak už je v pekárnách zvykem, ten největší výběr je samozřejmě hned ráno. To tu pak na vás čeká pult plný sladkého a slaného pečiva. Od křupavých rohlíků až po vynikající pražské koláče. V pekárně si můžete také posedět a vychutnat si snídani. Kromě klasické pultové nabídky vám tu připraví palačinky s marmeládou, domácí granolu s jogurtem nebo třeba klasiku z dětství – rohlík s máslem, marmeládou a kakao. Nechybí ale ani káva. Tu dělají filtrovanou a zrnka odebírají z výběrové pražírny Candycane coffee. Když počasí dovolí, posedět se dá venku, kde jsou dva malé stolečky, nebo uvnitř na barových židlích. 

„Naším oblíbencem je toustový chleba, který děláme klasický světlý a tmavší s grahamovou moukou. Rádi bychom pekli i dobrý chleba. Spoustu lidí se diví, že do něj vůbec chceme jít, když je v okolí Praktika nebo Etapa. Já ale říkám, že je to naopak super, když má člověk na výběr. Každý chleba je úplně jiný, jednou mám chuť na ten, jindy zase na ten druhý,“ říká majitelka Malých divů.

Dobroty z pekárny můžete rovněž ochutnat i v bistru Dvorek Karlín, v kavárně Bazén v Kasárnách nebo také mimo Karlín – na Vinohradech v kavárně Coffee Room a v Mikrofarmě. 

A co za plány Malé divy čeká? „K pekárně přidáme snad už brzy kavárnu. Nahoře zůstanou prostory pekárny a kavárny oddělené, ale spodní části jsou propojené. Rádi bychom otevřeli kavárnu s jednoduchou kuchyní,“ upřesňuje Dominika Friedlová.