3 tipy, kde v Karlíně koupit nejlepší chleba

Autor: Barbora Votavová
Datum: 17. 6. 2019
Foto: Bára Votavová

Sehnat čerstvé pečivo večer po práci je marná snaha? Tak sledujte!

Čerstvý chléb jako prvotřídní lahůdka. V Karlíně žádný problém. Pojďte se podívat, kam pro ten nejvoňavější a nejkřupavější chleba skočit ráno před i navečer po práci.

Antonínovo pekařství

Jeden z nejlepších chlebů ulovíte v Antonínově pekařství v Sokolovské ulici, hned vedle Lokálu. Pečivo od Antonína je vždy čerstvé a upečené přímo v pekařství. Vybírat můžete z několika druhů chleba. Mají tu žitný, kváskový, ořechový, olivový, pohankový, ale vůbec ten nejoblíbenější je Antonínův. Kulatá křupavá dokonalost, kterou tvoří 60 % pšeničné mouky, 40 % žitné mouky, sůl, kmín a ocet. Celý pecen vás vyjde na 49 korun.

Antonínovo pekařství funguje od roku 2014 a za tu dobu si získal u Pražanů takovou oblibu, že má nyní hned několik poboček. Kromě té karlínské najdete jednu vedle náměstí Jiřího z Poděbrad, druhou ve Vršovicích na Moskevské ulici a další na Strossmayerově náměstí. Mimo pečiva nabízí i kávu, buchty, koláče nebo polévky. Teď v létě musíte vyzkoušet jejich skvělou točenou zmrzlinu, celoročně pak obložené chleby s vajíčkovou nebo nadýchanou tuňákovou pomazánkou.

Eska

Extrémně křupavý, s tmavou vypečenou kůrkou a hutnou, přesto dokonale vláčnou střídkou. Takový je chleba z Esky, který je proslulý po celé metropoli. Dostanete ho nahoře v restauraci při každé návštěvě společně s kouskem másla a zároveň si ho můžete pořídit i domů dole v pekárně. Tady máte navíc výběr ze dvou druhů chleba. Chleba 33 a chleba 66, které se liší poměrem žitné mouky a gramáží.

Oba jsou vyrobeny z třífázového kvasu, žitné a pšeničné mouky, vody, kmínu a peče se na bukovém dřevu. Na chleby používají pekaři v Esce pouze BIO mouku a nechávají je zrát minimálně 14 hodin. Vymazlená příprava se pochopitelně odráží i na ceně. Jeden zhruba 800 gramový chleba stojí 80 korun, větší vyjde na 165 korun.

Sklizeno

Žitný, celozrnný, mrkvový, pohankový, dýňový, s chia semínky, ořechový, olivový… a spoustu dalších chlebů, na které si jen dokážete vzpomenout. Skvělý výběr chlebů vás čeká v prodejně Sklizeno v Sokolovské ulici nedaleko výstupu z metra nebo tramvajové zastávky Křižíkova.

Pokud jde o tradiční chleba, Antonínovu pekařství a Esce se v Karlíně (zatím) nic nevyrovná. Ovšem jestli patříte mezi ty, kdo nemohou jíst potraviny obsahující lepek, ve Sklizenu si rozhodně přijdete na své.